More

  100 mbiemrat më të njohur shqiptar

  Kulture Historia, mënyra e formimit apo numri i përdorimit të mbiemrit që mban secili prej nesh, nuk do të përbëjë më një mister.

  Me një total prej rreth 25000 mbiemrash në të gjithë territorin , profesori i Institutit të Gjuhësisë dhe Letërsisë, Çlirim Bidollari, ka radhitur në një fjalor, që pritet të përfundojë së shpejti, të gjithë mbiemrat, nga më i famshmi deri te më pak i përdoruri.

  Mbiemri Hoxha është kryesuesi i kësaj liste.

  Sipas prof. Bidollarit, kjo nuk është aspak e rastësishme. Ky mbiemër ka ardhur si një titull nga hierarkia fetare. Përhapja në masë e myslimanizmit pas pushtimit turk ka bërë që ky mbiemër të jetë mjaft i përhapur në të gjitha anët e vendit. Ndërkohë që nuk mbeten mbrapa edhe ofiqe të hierarkisë fetare që nuk i përkasin fesë myslimane.

  Kështu, në radhë të dytë dhe të tretë renditen mbiemrat Shehu dhe Prifti, përkatësisht tituj të fesë bektashiane dhe asaj ortodokse.

  Më pas kjo listë vijon me mbiemra të ardhur nga emra njerëzish apo nga emrat e vendbanimeve të të parëve të atij “oxhaku”.

  Fjalori

  Fjalori i mbiemrave është një studim që ka nisur rreth 7 vjet më parë. Bidollari saktësoi për “Albania”-n se për kryerjen e këtij studimi është shfrytëzuar regjistrimi i popullsisë i vitit 1945.

  Gjithashtu, studimi është ballafaquar edhe me regjistrime të popullsisë në vitet në vazhdim, si edhe me listat e zgjedhjeve në vitet 2003-2005. Bidollari saktësoi se qëllimi i fjalorit është të zbulojë vatrën ku ka lindur patronima.

  “Për fjalorin po punohet për disa plotësime qoftë të numrit, qoftë të përmbajtjes apo shpjegimit të mbiemrave. Pjesa më e vështirë është historia e tyre. Më mirë për historinë e mbiemrave dinë vetëm ata që i mbajnë këto mbiemra.

  Historia e mbiemrave

  Zhvillimi i mbiemrave ka ecur në shek XII-XX. Në rreth 5-6 shekuj histori, procesi i vënies së mbiemrave ka ecur nga lart poshtëë. Kështu, fillimisht janë pajisur me mbiemra shtresat e larta, më pas shtresat e hierarkisë fetare, ndërsa më vonë ka zbritur deri në shtresat e ulëta. Qëllimi fillestar i mbiemrave ka qenë për të dalluar njerëzit nga njëri-tjetri. Mbiemrat janë stabilizuar në shek XX në Shqipëri. Deri më 1912-n, shumica e popullsisë në Shqipëri nuk kishte mbiemra. Pas këtij viti filluan të kryheshin regjistrimet e para të popullatës.

  TOP LISTA E MBIEMRAVE:

  1. Hoxha

  2. Shehu

  3. Prifti

  4. Çela

  5. Elezi

  6. Dervishi

  7. Hysi

  8. Rama

  9. Dibra

  10. Abazi

  11. Sinani

  12. Gjika

  13. Kola

  14. Kraja

  15. Luka

  16. Duka

  17. Gjoka

  18. Murati

  19. Kristi

  20. Mulo

  21. Muço

  22. Andoni

  23. Hasani

  24. Koçi

  25. Frashëri

  26. Ruçi

  27. Zeneli

  28. Papa

  29. Spahiu

  30. Balla

  31. Bushati

  32. Gjoni

  33. Brahimi

  34. Kanani

  35. Alikaj

  36. Arapi

  37. Çaushi

  38. Halili

  39. Thanasi

  40. Xhafa

  41. Aliaj

  42. Basha

  43. Mezini

  44. Sula

  45. Agolli

  46. Gjata

  47. Haxhiu

  48. Jaho

  49. Kodra

  50. Lako

  51. Mehmeti

  52. Niko

  53. Osmani

  54. Pano

  55. Bardhi

  56. Cani

  57. Deda

  58. Demiri

  59. Hasa

  60. Kasa

  61. Mema

  62. Myftiu

  63. Peçi

  64. Shtylla

  65. Toska

  66. Treska

  67. Ymeri

  68. Zaimi

  69. Bezhani

  70. Dedja

  71. Duro

  72. Kamberi

  73. Kote

  74. Laçi

  75. Laze

  76. Malaj

  77. Marku

  78. Hana

  79. Shyti

  80. Skënderi

  81. Berberi

  82. Dede

  83. Leka

  84. Gjergji

  85. Jakupi

  86. Koka

  87. Kondi

  88. Luarasi

  89. Vata

  90. Meçe

  91. Nikolla

  92. Rexha

  93. Saraçi

  94. Xhani

  95. Dangëllia

  96. Shalsi

  97. Madhi

  98. Begu

  99. Myslimi

  100. Kaleshi

  /shqip.info

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu