More

  Autizmi, i quajtur edhe autizëm infantil ose çrregullim autik, është një çrregullim i përjetshëm që shkakton një zhvillim neurologjik jonormal.

  Kjo është një nga pesë çrregullime të përhapura të zhvillimit (PDDs) që përfshijnë gjithashtu sindromën e Aspergerit, çrregullimin disintegrues të fëmijërisë, çrregullimin e Rett dhe çrregullimin e zhvillimit të përhapur-jo ndryshe të specifikuar (PDD-NOS), të cilat tani klasifikohen si çrregullime të spektrit të autizmit. Autizmi zakonisht diagnostikohet në moshën 3 vjeçare.

  Çrregullimet e spektrit të përdorimit janë aftësi të kufizuara zhvillimore që shkaktojnë ndërveprim social të dobësuar, vështirësi në komunikim dhe aktivitete të kufizuara ose të përsëritura. Njerëzit me autizëm shpesh shfaqin përgjigje anormale ndaj stimulimit ndijor (p.sh., prekje, zë, dritë), zakonisht kanë një vonesë mendore të moderuar dhe kanë një rrezik më të lartë për zhvillimin e epilepsisë. Ata mund të komunikojnë, ndërveprojnë, sillen, mësojnë, mendojnë dhe zgjidhin problemin ndryshe nga të tjerët. Disa fëmijë autikë shfaqin agresion dhe sjellje vetë-dëmtuese (p.sh., goditja e kokës, kafshimi)

  Shkaku i autizmit është i panjohur. Çrregullimi vjen nga anomalitë në strukturën ose funksionin e trurit dhe shkaku themelor zakonisht nuk mund të identifikohet.

  Pacientët me autizëm shpesh kanë anomali në disa zona të trurit. Kjo mund të tregojë se një përçarje në zhvillimin e trurit të fetusit kontribuon në çrregullim. Mund të ndodhë që anomalitë e trurit të rezultojnë nga faktorë gjenetik (të trashëguar) ose mjedisor (p.sh. ekspozimi ndaj toksinave), çrregullime metabolike (p.sh. mungesa e serotoninës), infeksionet virale (p.sh., frutat gjermane) ose ndërlikimet gjatë shtatëzanisë dhe lindjes.

  Shenjat e autizmit mund të shfaqen gjatë foshnjërisë dhe çrregullimi zakonisht diagnostikohet me moshën 3 vjeçare. Ndonjëherë zhvillimi i fëmijës duket normal deri në rreth 2 vjet dhe pastaj regresohet me shpejtësi. Simptomat e autizmit ndodhin në kombinime të ndryshme, nga të lehta në të rënda.

  Shenjat e tjera të çrregullimit në foshnje përfshijnë si në vijim:

  Duket indiferent ndaj mjedisit ,Shfaq dëshirë për të qenë vetëm, më i lumtur për të luajtur vetëm ,Tregon mungesën e interesit në lodra ,Shfaq mungesën e përgjigjes ndaj të tjerëve ,Zvogëlimi ose rritja e nivelit të aktivitetit

  Nuk ka shërim për autizmin; megjithatë, me trajtim dhe edukim të përshtatshëm, shumë fëmijë me çrregullime të spektrit të autizmit mund të mësojnë dhe zhvillohen. Ndërhyrja e hershme shpesh mund të zvogëlojë sfidat që lidhen me autizmin, të zvogëlojë sjelljen shkatërruese dhe të sigurojë njëfarë pavarësie./

  Dyshimet se ka lidhje me vaksinën

  Me gjithë mohimet e përsëritura nga komuniteti shkencor, të provuara nga një hulumtim shumë i plotë, thashethemet kanë vazhduar të qarkullojnë për vite me radhë që autizmi ka lidhje me vaksinën pediatrie. Në një rast, vaksina e fruthit ishte nën akuzë dhe rezultoi se ishte një mashtrim i vërtetë. Duke falsifikuar të dhënat, një mjek anglez kishte pasur sukses në botimin e hipotezës në një revistë shkencore ku thoshte se vaksina përmban virusin që mund të shkaktojë çrregullime të zorrëve dhe autizëm.

  Fillimisht u hetua edhe për “thiomersaliN”, një përbërës i bazuar tek merkuri, i cili u përdor për të siguruar sterilitetin dhe ruajtjen e produktit dhe që u hoq nga vaksinat në vitin 1992, jo sepse u tregua i dëmshëm, por me parimin e kujdesit. Në çdo rast, shumë studime e kanë hedhur poshte hipotezën.

  Çfarë e provokon autizmin

  Ende ka paqartësi se kush e shkakton por besohet se ka një komponent gjenetik. Të dhënat e fundit gjithnjë e më shumë sugjerojnë mundësinë e dëmtimit organik që ndodh në fazat zhvillimore të sistemit nervor. Për shembull, një studim i vitit 2014 gjeti anomali në trurin e disa fëmijëve (veçanërisht në arkitekturën e disa zonave të lëvores) që vuajnë nga autizmi. Studimet gjithnjë e më shumë mbështeteshin idenë se problemet ndodhin gjatë zhvillimit të fetusit.

  Si ta menaxhoni?

  Flitet për terapi vetëm për hir të thjeshtësisë: ndërhyrjet që konsiderohen më të dobishme janë ato të një natyre sjelljeje për të përmirësuar marrëdhëniet shoqërore të fëmijëve dhe zhvillimin e autonomisë së tyre në jetën e përditshme, veçanërisht nëse ato janë ndërmarrë herët. Megjithatë, nuk ka dëshmi eksperimentale se ndërhyrjet e tjera (në këtë rast, terapitë) funksionojnë shkruan shqip.info.

  Gjatë periudhës dhjetor 2018 dhe janar 2019, Instituti Superior i Shëndetësisë bëri një konsultim publik për palët e interesuara për Udhëzimet për Diagnozë dhe Trajtimin e Çrregullimeve të Spektrit të Autizmit, rezultatet e të cilave janë ende në pritje.

  Edhe pse deri më tani terapia më efektive është provuar tek jetë sjellja, hulumtimi farmakologjik është përqendruar me shumë në rolin e oksitocinës (të ashtuquajturit hormon i dashurisë), një molekule e implikuar në modulimin e aspekteve të ndryshme të sjelljes sociale, për shembull në sjelljen e nënës dhe vendosjen e lidhjes ndërmjet nënës dhe fëmijës.

  Flitet vazhdimisht për një trajtim të mundshëm të çrregullimeve dhe disa sprai teku hundët, i bazuara në oksitocinë është duke u testuar. Pritet që të përmirësojë aftësitë sociale të fëmijëve dhe të rriturve të prekur nga kjo sindromë.

  Sidoqoftë, nga faqet e revistës “Science”, një artikull ruan entuziazmin duke nënvizuar se këto hulumtime janë akoma shumë paraprake – përveç faktit që roli i oksitocinës në autizëm (në veçanti, nëse në të vërtetë nivelet e kësaj molekule janë më të ulta, tek të prekurit), nuk është aq e qartë./shqip.info

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu