More

  Çfarë është gluteni?

  Gluten është një alergjen e zakonshme që gjendet në ushqime, por e dini se çfarë është saktësisht? Këtu është një vështrim në kimi gluten dhe ushqimet që ka më shumë gjasa të përmbajnë gluten.

  Çfarë është Gluteni?

  Gluteni është një proteinë e gjetur ekskluzivisht në kullosa të caktuara (gjini Triticum ). Kjo është një përbërje e dy proteinave, gliadin dhe glutenin, të lidhur me niseshte në farën e grurit dhe kokrra të lidhura.

  Gliadin dhe Glutenin

  Molekulat Gliadin kryesisht janë monomere , ndërsa molekulat glutenin zakonisht ekzistojnë si polimere të mëdha.

  Çfarë bën gluten në bimë?
  Bimët lulëzuar, duke përfshirë drithërat, ruajnë proteinat në farat e tyre për të ushqyer bimët kur fara mbin. Gliadin, glutenin dhe proteina të tjera prolaminës janë në thelb blloqet ndërtuese të përdorura nga fara kur nxjerrin në bimë.

  Çfarë ushqime përmbajnë gluten?

  Kokrrat që përmbajnë gluten përfshijnë grurë, thekër, elb, dhe shkruar. Fetë dhe mielli i bërë nga këto kokrra përmbajnë gluten. Sidoqoftë, gluten është shtuar në shumë ushqime të tjera, zakonisht për të shtuar përmbajtje proteinash, për të dhënë një cilësi të zhytur në gojë ose si një agjent trashësues ose stabilizues. Ushqimet që përmbajnë gluten përfshijnë bukë, prodhime gruri, mish imitimi, birrë, salcë soje, ketchup, akullore dhe ushqime të përkëdhelur. Zakonisht gjendet në kozmetikë, produkte të lëkurës dhe produkte të flokëve.

  Gluten dhe bukë

  Gluteni në miell përdoret për të bërë bukë. Kur brumi i bukës është përzier, molekulat glutenin lidhin lidhjet molekulare të gliadinës, duke formuar një rrjet fijor që kapë fllusin e dioksidit të karbonit të prodhuar nga maja ose një agjent lëkure, të tilla si sode buke ose pluhur pjekjeje.

  Flluska e bllokuar e bëjnë rritjen e bukës. Kur buka është e pjekur, niseshte dhe gluten janë koaguluar, mbylljen e mallrave të pjekur në formë. Gluten lidh molekulat e ujit në bukë të pjekur, e cila mund të jetë një faktor në të shkaktuar që ajo të kalojë me kalimin e kohës.

  Rajs dhe Misër

  Rajs dhe misri përmbajnë proteina prolaminike për të mbështetur rritjen e fidanëve, por ato nuk përmbajnë gluten!

  Gluteni është një proteinë specifike për grurin dhe kullota të tjera në familjen e saj. Disa njerëz kanë ndjeshmëri kimike ndaj proteinave në oriz ose misër, por këto janë reagime ndaj molekulave të ndryshme.

  Çfarë shkakton alergji gluten?

  Reagimi alergjik ndaj glutenit është sëmundja celiac. Është llogaritur se 0.5% dhe 1% e njerëzve në Shtetet e Bashkuara janë alergjikë ndaj glutenit dhe se kjo frekuencë aplikohet edhe për vendet e tjera që ha të grurit. Alergjia lidhet me një përgjigje të tepruar imune ndaj gliadinit të tretur pjesërisht.

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu