More

  Deshmi e herët e emrit ‘Albanus’ nga një grafiti në Pompei

  ALBANUS

  Deshmi e herët e emrit ‘Albanus’ nga një graffiti në Pompeii

  Përshkrimi:

  Ky reliev është bërë pas mbishkrimeve nga Pompei. Grafitet përshkruajnë dy gladiatorë me emrat e tyre. Mbishkrimi me sa duket është bërë nga një shikues entuziast i lojrave. Reliefi përshkruan personin e liruar (Servus), ai fitoi trembëdhjetë herë, por u vra gjatë lojërave. Retarius (Albani) i liruar fitoi nëntëmbëdhjetë herë.

  “Severus libertus victoriam Perrit XIII Albanus Sauri libertus victoriam XIX v(icit)”.

  Ky reliev është bërë nga terrakota dhe ka përmasa 19 x 17 cm. Origjinali është ende i përshkruar në një mur në qytetin romak të Pompeit.

  *Verejtje: Gladiatori Albanus, me sa duket ka nji përkrenare në formën e plisit. Të jeni të sigurtë që Italia eshtë tokë e paraardhësve tanë. Ajo që na mbetet neve të bëjmë, është sa më shumë hulumtime që ti tregojmë këtyre qyrravecave që e vërteta duan s’duan ata, do triumfoi.

  Nga : Eneo Xhepa /shqip.info

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here