More

  Ganymedi ishte i biri i Trosit, mbretit të Trojës sipas Lucianit, ai ishte djali i Dardanit

  Plutarku përmend një legjendë se Deukalioni dhe Pirra ishin vendosur në Dodonë të Epirit. Përmbytja në kohën e Deukalionit u shkaktua nga zemërimi i Zeusit , i ndezur nga mendjemadhësia e Likaonit dhe bijve të tij, pasardhës të Pellazgut . Sipas kësaj historie, Likaoni, mbreti i Arkadisë , i kishte sakrifikuar një djalë Zeusit, i cili, i tmerruar nga kjo ofertë, vendosi t’i jepte fund epokës së bronzit duke shkaktuar një përmbytje.

  Gjatë kësaj përmbytjeje, lumenjtë rrodhën me përrenj dhe deti përmbyti fushën bregdetare, duke përfshirë ultësirat me spërkatje dhe duke larë gjithçka të pastër.

  Hyginus përmend mendimin e një Hegesianax se Deucalion duhet të identifikohet me Ujorin , “sepse gjatë mbretërimit të tij u derdhën nga qielli sasi të tilla uji që rezultoi përmbytja e madhe”.

  Transportuesi i ujit i përfaqësuar nga plejada zodiakale Ujori është Ganymede , një i ri i bukur frigjian. Ganymedi ishte i biri i Trosit, mbretit të Trojës (sipas Lucianit, ai ishte edhe djali i Dardanit).

  Ndërsa kujdesej për kopetë e të atit në malin Ida, Ganymede u pa nga Zeusi. Mbreti i perëndive ra në dashuri me të dhe fluturoi në mal në formën e një zogu të madh, duke e larguar Ganymedin në qiell. Që atëherë, djali ka shërbyer si kupëmbajtësi i perëndive. Ovidi ka bërë Orfeun të këndojë përrallën. Deukalion dhe Pyrra Le Veau, Jean-Jacques-André (1729-1786), Gravelot, Hubert François (1699-1773)/ Shkruan: Shqipe Hoxha/shqip.info

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu