More

  Grekët interesoheshin vetëm për grekët, të gjithë popujt e tjerë ishin barbarë

  “Grekët interesoheshin vetëm për grekët, të gjithë popujt e tjerë ishin barbarë, gjuha e të cilëve ishte e ashpër, vetëm “barbarophōnos”. Ata shiheshin si kuriozitete, më së shumti si skllevër, me përjashtim të Herodotit, kurioziteti i pangopur i të cilit na la mesazhe të shumta, por kryesisht të diskutueshme dhe të paqarta me shkrimtarë të tjerë. Për grekët e shkolluar, kolonët e ndërmjetëm që rrinin midis fiseve greke, gjuhën (t) e të cilëve ose dialektin (t) nuk e kuptonin, ishin barbarë, të quajtur pellazgë; njëri ndryshonte prej tyre edhe më shumë sepse “pastërtia” fisnore e fiseve greke nuk ishte aspak ideale. Ndonjëherë duket se janë marrë si grekë inferiorë, dialektin e të cilëve njeriu nuk e kupton, një qëndrim që mund ta hasim edhe sot, p.sh. ndaj shqiptarëve grekë që vendosen në Atikë, në Salaminë, në shumë ishuj të Egjeut, në Arkadia. “Atje jetojnë grekë, dialektin e të cilëve nuk e kuptoj”, tha një grek në Arkadinë më të thellë dhe tregoi me gisht fshatin tjetër. Ai u habit kur dëgjoi nga unë se nuk bëhej fjalë fare për grekët, por për “Arnavitzin”, pra shqiptarët – edhe pse ai ishte i lindur dhe i rritur jo shumë larg prej andej”.

  Faqe 15: “Herodoti – burimi kryesor – na tregon se athinasit konsiderohen ‘të vjetër’ dhe ‘pellazgë’. Pas pellazgëve në Plakia dhe Sylake në Hellespont, Herodoti gjykon se gjuha e tyre nuk është greqishtja; Këtu bënin pjesë edhe banorët e Krestonit, të cilët mund të komunikonin me sylakerët dhe postera. Popullsia e Atikës fillimisht ishte pellazge por më vonë kaloi në greqisht pasi numri i tyre ishte i vogël. Me kalimin e kohës, atyre iu bashkuan edhe shumë copëza të tjera kombëtare. Këtu mund të pritej edhe një ndikim ilir – emri Plakias të kujton shumë shqip “plak” = i vjetër, emër që i qëndron ende qytetit të vjetër të Athinës, i cili fillimisht ishte pothuajse tërësisht shqiptar: Plaka “.

  Faqe 16: “Fokerët duhet të kuptohen si grekë veriperëndimorë, të cilët nga ana e tyre kishin një substrat të fortë ilir; e njëjta gjë vlen edhe për fisin kryesor epirotik të molosëve, emri i të cilit – me voridg. Prapashtesa -assos etj. – ndoshta i përket shqipes mal / mol: “Berg, Bergwald”, pra “Gebirgler”.

  Faqe 17: “Herodoti tregon gjithashtu se Dodona në Epir ishte veçanërisht e lidhur me pellazgët; konsiderohej orakulli më i vjetër dhe ishte i vetmi në botën greke në kohën e Herodotit. Herodoti sugjeron një marrëdhënie midis Greqisë, Libisë dhe Fenikasve kur tregon historinë e grave të shenjta që u shitën nga fenikasit nga Teba në Libi dhe rajone të tjera të Greqisë – në atë kohë Pellazgji. Një nga këto gra, të cilës ia shet Thesproter, themeloi Dodonën; Thesprotët, përveç molosëve, ishin edhe një fis fillimisht ilir në Epir”.

  Burimi: “ALMOGAREN XXI / 1/1990” nga Helmut Stumfohl, 1986.

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu