Categories: Histori

Iliria ishte trualli i civilizimit të sotëm europian

Për të gjithë ata që e njohin historinë e Ilirisë, para Krishtit edhe historinë e Ilirikut pas Krishtit e kanë shumë të qartë këtë hartë, të botuar nga Henry Smith Williams, në New York, në vitin 1904.

Kjo është vatra e paraardhësëve tanë, të cilet janë edhe pararoja e qytetërimit europian të kohëve tona, pasi në këto troje ishte edhe Kryeqendra e vjetër e autoktonëve, Dodona Pellazgjike, po ashtu në këto troje mori jetë edhe Krishtërimi i ligjëruar nga iliri, Konstandini i Madh.

Në citimin e mëposhtëm, Henry Smith Williams, vë barazimin mes trakbve edhe rumunëve, si pasardhës të latinizuar.

Nga përpjekja për të latinizuar ilirikun, rrjedhin, si rumunet edhe vllehët, por jo Trakët, pasi popullsia Trake edhe sot, në Luginën e lumit Evro flet gjuhën shqipe, në një shtrirje mjaft të gjerë. Mbetje të popullsisë ilire, ka kudo në këto treva të prejardhjes së etnisë tonë edhe civilizimit të sotëm europian.

Henry Smith Williams, në librin ‘The Historians History of the World Poland the Balkans’ New York nga shtëpia botuese ‘The Outlook Company’, në vitin 1904 shkruan:

“Trakët janë zhdukur tërësisht sot; pasardhës të tyre të latinizuar, janë rumunët.

Nga ilirët dhe epirotët, vetëm shqiptarët e egër ose arnautët, vazhdojnë të ekzistojnë.

Përkrah me baskët, shqiptarët janë popullsia më e vjetër në Europë”

Përktheu: Altin Kocaqi

SHQIP

Founder and CEO në shqip.info / Ideues dhe krijues për shqip.info! Më moton : Shqipëria do të jetë më pranë jush gjithmonë!

Recent Posts

Ja pse kamomili konsiderohet si bima e shenjtë

Kamomili është një bimë mjekësore shumë e njohur e përdorur që në kohët e lashta,…

4 days ago

Çfarë ju ndodh nëse flini më shumë se zakonisht

Gjumi të bën më të bukur. Është një fakt i vërtetuar nga shkenca. Rezultati i…

4 days ago

Si të zhdukësh thinjat e parakohshme

Pavarësisht moshës, flokët e thinjur janë problem për shumë njerëz, femra dhe meshkuj. Thinjat janë…

4 days ago

9 ushqime që mund ti hani pa frikë nëse keni uri natën

Për disa njerëz të ngrënit gjatë natës është një makth dhe për disa, kjo është…

4 days ago

Njihuni me disa përfitime shëndetësore për trupin tuaj kur agjëroni

Agjërim do të thotë të heqësh dorë me dëshirë nga konsumi i disa ose të…

4 days ago

Shtatë zakonet e njerëzve më të lumtur në botë

Nuk ka kohë më të mirë se sa tani për të menduarit në lidhje me…

4 days ago