Më shum

  “Libër i vogël Gënjeshtrat e mëdha greke” – Autor: Risto Stefov

  Duke lexuar librin më të fundit të autorit maqedoans Risto Stefov me titull “Libër i vogël Genjeshtrat e mëdha greke” gjej aty dokumenta shkencore historike:

  Një “Komb Grek” nuk ekzistonte kurrë para 1829!

  E VËRTETA
  Dëshmi se Greqia nuk është as “homogjene” dhe as nuk ka vazhdimësi nga e kaluara e lashtë nuk është e vështirë të shpjegohet. Vetëm hidhni një sy Greqisë përbërjes se popullsisë nga 1828 deri në vitin 1929 dhe në të do të gjeni Shqiptarë, Vllehët, turqit, maqedonasit dhe romët.

  Në vitin 1928 Greqia regjistroi 6.200.000 njerëz pas së cilës ajo deklaroi vetëhomogjenine që përbëhet nga grekë 100% të pastër me një shumë të vogël popullsia myslimane por etnikisht Greke.

  Në vitet 1920 Greqia importoi 1.1 milion turq të krishterë nga AziaI vogël, duke pretenduar se ata ishin pasardhës të “Grekëve të Lashtë”. nderkohe, asnjëri prej tyre nuk fliste greqisht ose i identifikuar me Grekët (?)

  Përbërja etnike e Greqisë moderne përbëhet sot nga shqiptarët e asimiluar (arvanitasit), vllehët, turqit dhe Maqedonasit (Makethones). Nuk kishte asnjë grek etnik të shekullit të 19-të.

  Etnia Greke u krijua artificialisht nga Fanariotët me ndihmën e Fuqive të Mëdha! Fanariotët ishin një grup multi-etnik i të krishterëve që flisnin Koine që i përkisnin klasës së mesme të pasur dhe të arsimuar osmane.

  Ishin atokleri i rangut të lartë të Kishës, bankierët osmanë, kapedanët e detit, interpretuesit e gjuhëve dhe tregtarët që bënin biznes për osmanët.
  Kur Greqia u bë një komb për herë të parë në 1829, ajo u përball me një krizë identiteti sepse nuk mund të përballonte multi-etnicitetin, multi-demografine kulturore.

  Greqia luftoi me vite të tëra për të gjetur një identitet deri sa u krijua nga padronët e saj fillo-elenë britanikë dhe francezë.

  Nëse historia na shërben si duhet, në 1821, pak para se të themelohej Greqia si një vend, njerëzit populli i tij nuk flisnin greqisht. Në 1829 kur u bë Greqia një shtet, për herë të parë, ishte një vend i vogël që mbulonte rajonin e Morea, Peloponnesus moderne, ku shumica e njerëzve që jetonte në Morea në atë kohë fliste shqip, turqisht, vllah dhe sllavisht

  Vetë Athina, djepi i civilizimit antik, nuk ishte asgjë më shumë se një fshat shqiptar.

  Ref.
  “The Little Book Of BIG Greek Lies” – By Risto Stefov

  Nga Aleksander Hasanas

  Latest news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Related news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here