More

  Maska e arit që i përket lashtësisë ilire

  Ky zbukurim i moçëm gjendet ende te veshjet shqiptare.

  Është pohuar nga Montelius, se civilizimi etrusk ishte një vazhdim i atij mikenas, arti i së cilit, ashtu siç e pamë, gëzonte zbukurimin e spirales.

  Të tjerë, shohin një mbijetesë të vonë të kulturës mikenase te rajonit ilir, aty ku spiralja mbijetoi, si në Glasinatz. Dhe, sër A. J. Evans, ka theksuar ngjashmëritë e disa prej formave të artit të Hallstatt-it me ato që karakterizojnë thesarin e shquar të arit të gjetur në Eginë, zbukurimet e të cilit tregojnë qartë se është i periudhës së vonë mikenase.

  Fotografia: Maske ari ilire, e gjetur në Trebenishtë. Gjendet në Muzeun Kombëtar të Serbisë. Vihet re zbukurimi me spirale. I njëjti zbukurim gjendet edhe në jelekët shqiptarë dhe veshje të tjera popullore.

  Titulli: An Introduction to the Study of Prehistoric Art
  Autori: Ernest Albert Parkyn
  Botues: Longmans, Green and Company, 1915 /shqip.info

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here