More

  Mbiemri Epiteti rrjedha burimi i saj Etimologji.

  Zhvillimi i mbiemrave tek shqiptarët fillon prej shek. XII- e në vijim.

  Nga : Aleksander Hasanas

  Në rreth këto 8 shekuj histori, mbi pajisjen me mbiemra dimë se fillimisht u krye mbi shtresat e larta, e më pas shtresat e hierarkisë fetare, e vijoji ende duke zbritur deri në shtresat e ulta, (shek 14 – 19)
  Qëllimi fillestar i mbiemrave ka qenë për të dalluar njerëzit nga njëri-tjetri dhe kjo më tëpër e nevojshme tek dokumentat zyrtare e cila u realizua në masë të madhe pas pushtimit turk të trojeve shqiptare, së bashku me procesin e islamizimit, gjithmonë e në ritje tek një numër më të madh njerëzish, fillojë të përhapet mënyra e identifikimit të vendasve si ‘myslimanë-nënshtetas’ të perandorisë osmane, dhe kjo sipas formulës identifikuese, të personit ‘x’ plus emrin e t’atit (i biri i ‘Y’ – si mbiemër), ku me kalimin e dekadave, emri i etërve tanë mbeti: *mbiemër’, si p.sh: Ylli i biri i Abdylit. Iliri bir i Yllirit, e njëkohësisht fillojnë të shfaqen edhe titujt administrativë fetarë, feudalë ose ushtarakë si p.sh: Ali Hoxha, Gani beu, Hysen Spahiu, etj.

  Ky administrim i ri sigurisht ndodhi edhe mbi popullsitë e krishtera të cilet nuk e devijuan Besën e tyre, e njëjtë me të njëjtën formulë u vendosen mbiemrat e tyre, por këtu vërehet edhe një tjetër veti, ashtu si edhe tek myslimanët, shume prej tyre tashmë kishin krijuar identitetin e tyre nëpërmjet punës që kryenin (mardhënie tregëtare) – ndaj qartas kemi mbiemra të tillë si: Ilia Qymyrxhiu, Gaqo Qirinxhi, Petro Suvaxhi, Sazan Kallajxhi, etj.

  Tashmë vjen tëpër i qartë se mbiemri ynë,(tek njerëzit) vjen si rrjedhojë e emrit të Etërve tanë pararendës. – Ndaj dhe në ‘gjuhën “greke” quajtur’, kemi: E Pi t’Et = Epitet >> ‘Emri i atit; i të Et -it’ mbi emrin tonë = Mbiemër.

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu