More

  Të huajtë që shkruajnë ose flasin për gjuhën shqipe!

  August Friedrich Pott: Gjuhën shqipe e identifikon me atë pellazgo-ilire.

  August Scheicher: “Gjuha shqipe hyn në grupin e gjuhëve pellazge”.

  Dimitar Canko: “Gjuha shqipe është vajzë e gjuhës pellazge dhe ilire”.

  Dositej Obradoviq, Ministër i parë Arsimit të Sërbisë: “Tashmë, unë mund të flisja shumë mirë shqip. Gjuha e tyre është e thjeshtë dhe mund të mësohet fare lehtë, kurse me shkronjat tona mund të shkruhet si të ishin bërë për të. Dhe, kështu, çdo ditë shënoja ndonjë bisedë dhe atë mësoja me zë… Gati dy vjetë më vonë në Veneci e kam njohur njëfarë prift Theodorin, mësues që kishte dhënë në shtyp diçka në gjuhën shqipe me shkronja greke”.

  Eduard Shnejder: “Gjuha shqipe është “tingëllim më i pastër e më besnik i gjuhës pellazge”.

  Gotffried Leibnitz, Gjuhëtar gjerman: Në v.1695 ka hetuar se gjuha shqipe quhej gjuhë themelore e kontinentit.

  Ilija Strazhevski: “Gjuha shqipe më e vjetër në Ballkan”.

  Leibniz: “Gjuha shqipe ishte gjuhë themelore e kontinentit, gjuhë e ilirëve të vjetër”.

  Man. Studiues i njohur anglez: “Gjuha shqipe rrjedh nga ajo e Jafetit (bir i Nuhit)”.

  Mihail Eminesku: “Shqipja është gjuha më fleksibile në botë”.

  Marin Soresku, shkenëtar rumun: “Shqipja është dëshmi e gjallë e qytetërimit të lashtë evropjan”.

  Miran Alen; Shkrimtar turk me preardhje sllave, i shekullit XVII: “Banorët e Shkupit flasin shqip dhe janë katolikë e muslimanë me fe”.

  Reinhold, Studiues gjerman: “Gjuha shqipe ka qenë edhe gjuhë e flotës greke”.

  Shnaider: “Pellazgët janë një racë autoktone, më e hershme se periudha kuaternare… gjuha e tyre e ruajtur në një mënyrë pothuajse të paprekur, nuk do të ishte tjetër veçse shqipja e sotme”.

  Xhorxh Fred Uiliams: “Gjuha shqipe është gjuha amtare e Lekës së Madh…”.

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu