More

  Viti 1888, kënga e rrallë luftarake ilire në librin francez

  Nga Aurenc Bebja

  Në librin e autorit dhe kryemurgut francez, Pierre Bauron, me titullin « Les Rives Illyriennes – Brigjet Ilire », botuar në Paris në vitin 1888, gjejmë, në faqen e tij të 350, një këngë të rrallë luftarake ilire, KultPlus.com

  Kënga vë në dukje trimërinë e paraardhësve tanë, dashurinë për atdheun dhe në një farë mënyre dëshmon se kemi qenë gjithnjë një popull paqësor me fqinjët, se u jemi përgjigjur si kurdoherë sulmeve, por kurrë nuk kemi sulmuar të parët.

  Ja kënga në vijim :

  Vëllezër, përpara, përpara, luftëtarë,
  Këmbësoria e djem mbi kuajt tuaj të fortë !
  Të mprehim kosat, të mprehim shpatat !
  Të shporrim armikun nga këto toka !
  Që secili prej nesh t’i këndojë një këngë
  Atdheut të heronjve !

  Me kosë të vrasim këtë grabitës,
  Mjaft arrogant për të sunduar racën e shtëpitë tona !
  Oh ! Le të rrëzohen duke u çarë prej qindra rrufeshë
  Këta të pabesë që shkelin të drejtat tona !
  Që secili…(Refren)

  Nëse bisha çel kthetrat e saj,
  Iliri me grusht e shtrin për tokë ;
  Nëse gjarpëri krenar e ngren kokën ndaj tij,
  Iliri, këmbëzbathur, e shkel.
  Që secili…(Refren)

  Kur era e veriut, e tërbuar,
  Copëton lisin e vjetër,
  Zemra shtendoset në gjoksin tonë !
  Ne jemi Ilirët, vëllezër të dashur !
  Që secili…(Refren)

  Kur dridhen skajet e botës,
  Kur shkëndijat e rrufesë vallëzojnë në qiell,
  Dhe kur toka hap barkun e saj,
  Iliri i lumtur këndon këngën e luftës.
  Që secili…(Refren)

  Iliri, të huajin e sulmon me thikë,
  Vetëm kur duhet të mbrojë vëllain e tij !
  Kurrë frika nuk ia ul kokën,
  Dhe sikur bota të copëtohet, ai mbetet gjakftohtë !
  Që secili prej nesh t’i këndojë një këngë

  Atdheut të heronjve

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here