Wall Street Journal: Pse karantinimet e targetuara janë më të mirat

Karantinimet e synuara posaçërisht, janë më të mira.


Amerikanët po paguajnë një çmim të frikshëm për bllokimet e rrepta të qeverisë që ndikon në jetën dhe tregtinë amerikane, dhe tani vijnë prova që karantinimet e synuara për të mbrojtur ata që janë më të prekur nga koronavirusi do të ishin më mirë për shëndetin publik dhe ekonominë.

Ky përfundim vjen në një punim të ri nga Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike nga ekonomistët e MIT, Daron Acemoglu, Victor Chernozhukov, Iván Werning dhe Michael Whinston. Autorët krahasuan rreziqet relative të infeksionit, shtrimin në spital dhe vdekjen për të rinjtë, moshën e mesme dhe ata mbi moshën 65 vjeç. Ata pastaj krahasuan karantinime të rrepta që trajtojnë të gjitha grupmoshat njëlloj me një strategji më të posaçme që mbron të moshuarit.

Është interesante, tek zbulojmë se politikat gjysmë të synuara që thjesht zbatojnë një pengesë të rreptë për grupin më të moshuar mund të arrijnë më shumë mbrojtje sesa politikat plotësisht të karantinuese.” shkruajnë autorët. “Për shembull, një politikë gjysmë e synuar që përfshin karantinimin e atyre mbi 65 vjeç derisa të vijë një vaksinë mund të lirojë grupet e reja dhe të moshës së mesme që të kthehen në punë dhe aktivitet ekonomik shumë më shpejt, dhe akoma të arrijë një shkallë shumë më të ulët fataliteti në popullatë ( pak më shumë se 1% e popullsisë në vend të 1.83% me politikë karantinimi të përgjithshëm optimale) “.

Karantinimet e përgjithshme të marsit dhe prillit kanë synuar posaçërisht parandalimin e spitalit nga mbingarkesa me pacientët Covid-19 dhe në këtë mënyrë uljen e shkallës së vdekjes. Por gazeta thotë se një bllokim në shënjestër që synon të moshuarit të kombinuar me politika të tjera si distanca sociale do të zvogëlojë shkallën e vdekjes me më shumë.

Karantinimet e synuara gjithashtu zvogëlojnë dëmin ekonomik. “Kjo politikë gjithashtu ul dëmet ekonomike nga 24.3% në 12.8% të PBB-së së një viti. Arsyeja është se, pasi të mbrohet grupi më i prekshëm, grupet e tjera mund të riinkorporohen në ekonomi më shpejt, ”shkruajnë autorët.

Kjo është në përputhje me provat ekonomike që kemi thënë në gazetë javën e kaluar nga Casey Mulligan i Universitetit të Çikagos.

Karantinimet e përgjithshme përfundimisht po lehtësojnë më shumë shtete ndërkohë që dëmet në dy muajt e fundit nuk mund të zhbëhen. Por këto studime mund të informojnë guvernatorët e shteteve pasi ata konsiderojnë se si dhe çfarë të rihapin në shtetet e tyre. Dhe në veçanti ata duhet të informojnë vendimet e qeverisë në lidhje me llojin e karantinimeve për të vendosur sërish nëse ka valë të koronavirusit, pasi ka të ngjarë të ketë deri sa të vijë një vaksinë ose kurë.

Mbroni më të prekurit, por mos e vendosni të gjithë shtetin në mëshirën e të ftohtit ekonomik në emër të një zgjedhje false midis kursimit të jetës dhe kursimit të parave. Në bazë të provave në rritje, karantinimet e synuara posaçërisht mund të shpëtojnë më shumë jetë.

Editorial i Wall Street Journal/ Përshtati në shqip ©LAPSI.al 

By SHQIP

Founder and CEO në shqip.info / Ideues dhe krijues për shqip.info! Më moton : Shqipëria do të jetë më pranë jush gjithmonë!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *