Categories
Kosova Lajme

Lugina e Preshevës proteston në Prishtinë: STOP-Diskriminimit ndaj shqiptarëve, që po ushtron Serbia

Nga : Refik Hasani

Me rastin e mbajtjesë së protestës paqësore me mbështetje gjithëpopullore, ku Serbia vazhdon diskriminimin në vendbanime shqiptare.

Nën organizimin e Këshillit Organizativë,

Kuvendit Kombëtarë Shqiptarë për Kosovë, në bashëkpunim me Unionin Shqiptarë i Shoqërisë Civile,

Të nderuar pjesëmarrës nga gjithë hapsirat tona shqiptare,

Ju drejtohem bashkëvendasëve këtu nga Kryeqendra e Kosovës-Prishtina, prandaj para së gjithash, më lejoni që në këtë protest paqësore me mbështetje gjithëpopullore të shprehim e manifestojm në mbrojtje të trojeve stërgjyshore

të Rajonit të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit.

Ne Shqiptarët, në Serbi jetojm në kushte pushtimi klasik,u jemi ekzpozuar frigës, urrejtjes, militarizimit, nën tendenca të vazhdueshme për shpërngulje, asimilim e pastrim etnik.

Ndaj nesh Serbia, vazhdon shkelje, cenim, mohim të së drejtës në përfaqësim proporcional me numrin e banorëve, aktualisht jemi si një ndër Rajonet më të pazhvilluara dhe më të diskriminuara në gjithë Evropën, dhe i themi:

STOP-Diskriminimit përmesë pastrimit etnik-pasivizimit, në përdorimin e Gjuhës Shqipe, të Simbolit Kombëtarë, në investime e Përfaqësime

Në këtë protest paqësore me mbështetje gjithëpopullore, ngrisim zërin që të pranohet vullneti i shprehur në mënyrë plebishtare-Referendumi i datës 1 e 2 mars 1992, kërkojm zbatimin e marrëveshjes së Konçulit, në jetësimin e marrëveshjes për formimin e Bashkësive të komunave të Preshevës, Medvegjës, e Bujanocit, kërkojm themelimin e Institutit për Trashëgimin dhe Krijimtarin Kulturore të Shqiptarëve, themelimin e Universitetit Publik në Gjuhën Shqipe, dhe kthimin e Lapidarit të UÇPMB-ës në Preshevë.

Ne, nga Krahina shqiptare e mbetur padrejtësisht nën administrimin e Serbisë, më së shumti kemi arsye të protestojm, të ndalen kurdisjet e gjygjeve politike ndaj Ushtarëve të UÇPMB-ës, që të lëvizim lirshëm dhe Beogradi të demilitarizoj dhe heqë bazat e shumta ushtarake nga vendbanimet shqiptare veçmas me zonat kufitare me Republikën e Kosovës, të cilat prodhojn pasiguri dhe presion të vazhdueshëm për shpërngulje.

Nga kjo protest paqësore, apelojm tek mekanizma e instanca të BE-ja, të vlen Reciprociteti, se të drejtat e njëjta të cilat do t’i kenë serbët në Kosovë, duhet t’i kenë edhe shqiptarët në Serbi, kështu të mbrojn të njëjtat standarde edhe për Preshevë, Medvegjë, e Bujanoc, të vizitojn e rrisin prezencën dhe monitorimin si OSBE-ja duke garantuar të drejtat indviduale dhe kolektive,shqiptarët nga Krahina e Sanxhakut dhe Preshevë, Medvegjë, e Bujanoc, të përfaqësohen me vende të rezervuara në Parlamentin e Serbisë.

Të nderuar të pranishëm,

Prishtina dhe Tirana zyrtare, kan obligim Kombëtarë, me politika proaktive, dhe të përfaqësojn interesat edhe të kësaj krahine përmesë një platforme të përbashkët, kur është në pyetje Referendumi i datës 1 e 2 mars 1992, kryengritja e aramatosur e dhe sakrifica për liri e UÇPMB-ës,etj

Subjektet politike, nga kjo Krahinë gjithnjë të jen dhe të paraqiten me kërkesa të artikuluara dhe me qëndrim të unifikuara.

Lavdi të gjithë të rënëve e të gjitha kohërave dhe ata që kanë kontribuar për lirin dhe mbajtjen gjallë të Preshevës, Medvegjës, e Bujanocit.

Fjala e mbajtur në protestë, në Sheshin Skënderbeu, nga profesori Refik HASANI.

Prishtinë, 23 tetor 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *