Emigrantëve ju zhvaten 55 milionë euro, ‘Union Net’ merr pjesën më të madhe të dërgesave

Komisionet e larta që aplikojnë agjencitë e transfertave të parave u marrin emigrantëve dhe familjeve shqiptare të paktën 55 milionë euro në vit padrejtësisht. Në vitin 2015, Banka Botërore, Komisioni Europian dhe organizata e kombeve të bashkuara shpallën objektivin që kostot e dërgimit të parave nga jashtë të zbresin në nivelin 3 për qind të… Continue reading Emigrantëve ju zhvaten 55 milionë euro, ‘Union Net’ merr pjesën më të madhe të dërgesave

Njohja e ndërsjellë të patentave Shqiptare në Gjermani nisin negociatat, përfitojnë 30 mijë shqiptarë

Shqipëria dhe Gjermania kanë nisur zyrtarisht diskutimet për njohjen e ndërsjellë të patentave. Nëse kjo finalizohet, përfitues janë rreth 30 mijë shqiptarë që jetojnë dhe punojnë në Gjermani. Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimeve të Transportit Rrugor njofton se në Shqipëri ka mbërritur një delegacion gjerman për këtë çështje. “Së bashku me zv.ministrin e Ministrisë së… Continue reading Njohja e ndërsjellë të patentave Shqiptare në Gjermani nisin negociatat, përfitojnë 30 mijë shqiptarë

Shqipëria një nga 25 eksportuesit kryesorë të Bimëve Mjekësore

Qindra hektarë sipërfaqe e kultivuar me bimë mjekësore dhe aromatike, e bëjnë Shqipërinë vend lider në prodhimin dhe eksportimin e këtyre pasurive natyrore. Sektori i bimëve mjekësore dhe aromatike gjeneron rreth 18 milionë Euro nga eksporti, i listuar si sektori i dytë më i madh në eksportin bujqësor, dukë përbërë 19% të eksporteve totale të… Continue reading Shqipëria një nga 25 eksportuesit kryesorë të Bimëve Mjekësore

“Zbehet” ekonomia/ Rishikohet rritja në 2.7 % e PBB, 2019-ta viti më i dobët

Ekonomia shqiptare nuk ka përformuar pozitivisht gjatë vitit që lamë pas dhe këtë e tregojnë edhe shifrat. Rënia e konsumit, investimet dhe produktiviteti i ulët kanë prodhuar një perfomancë reale shumë larg objektivave fillestare. Kështu, qeveria ka ulur ndjeshëm parashikimin për rritjen ekonomike gjatë vitit 2019, në 2.7 për qind, apo thuajse gjysma e asaj… Continue reading “Zbehet” ekonomia/ Rishikohet rritja në 2.7 % e PBB, 2019-ta viti më i dobët

Përse ngatërrojmë termat “lek i ri” dhe “lek i vjetër”

Më 16 gusht 1965, në bazë të dekretit nr. 4028, datë 14.07.1965, filloi këmbimi i monedhës së vjetër në lekë me monedhën e re në lekë. Këmbimi u bë në raportin 10 lekë të vjetra me 1 lek të ri, pa asnjë kufizim, nga data 16 gusht deri më 15 tetor të 1965-ës. Banka e… Continue reading Përse ngatërrojmë termat “lek i ri” dhe “lek i vjetër”

Tërmeti, fatura 1 miliardë euro/ 700 milionë euro për banesa. 300 për biznesin, shkollat dhe spitalet

Fatura 1 miliardë euro që kryeministri Edi Rama deklaroi si dëm të tërmetit në takimin me homologun italian Conte është rezultat i një raporti të përbashkët mes ekspertëve të Bankës Botërore, Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Komisionit Europian dhe atyre të qeverisë shqiptare. I njohur me emrin “post disaster needs assesment” ose në shqip “vlerësimi… Continue reading Tërmeti, fatura 1 miliardë euro/ 700 milionë euro për banesa. 300 për biznesin, shkollat dhe spitalet

Emigrantët mbajnë ‘gjallë’ Shqipërinë, sollën 150 milionë euro në tre muaj

Emigrantët kanë sjellë pranë të afërmëve të tyre në Shqipëri 150 milionë euro në tre muajt e parë të vitit, një shumë që është pothuajse e barabartë me të njëjtën periudhë të një viti më parë, sipas statistikave të publikuara nga Banka e Shqipërisë në bilancin e pagesave. Ky është niveli më i lartë i… Continue reading Emigrantët mbajnë ‘gjallë’ Shqipërinë, sollën 150 milionë euro në tre muaj

Banka e Shqipërisë: Fillon ndryshimi i kartëmonedhave, zbuloni si do të jetë

Në vjeshtën e këtij viti Banka e Shqipërisë do të hedhë në qarkullim serinë e re të kartëmonedhave, dhe të parat do të jenë prerjet 200 dhe 5 mijë lekë.  Në vjeshtën e këtij viti Banka e Shqipërisë do të hedhë në qarkullim serinë e re të kartëmonedhave, dhe të parat do të jenë prerjet… Continue reading Banka e Shqipërisë: Fillon ndryshimi i kartëmonedhave, zbuloni si do të jetë

”Die Welt”: Infrastruktura shtylla kurrizore e rritjes ekonomike të Shqipërisë

Përmirësimi i infrastrukturës së transportit në Shqipëri është shumë i rëndësishëm për të vazhduar progresin ekonomik dhe thelbësor për të çliruar potencialin e gjerë të Shqipërisë për turizmin, shkruan gazeta e njohur gjermane ”Die Welt”. ”Me plazhe mesdhetare plot diell dhe vargmale të larta, plot vende historike mahnitëse, qytete joshëse dhe kulturë lokale të pasur,… Continue reading ”Die Welt”: Infrastruktura shtylla kurrizore e rritjes ekonomike të Shqipërisë

Ekonomia e mbijetesës, 56 % e shqiptarëve të vetëpunësuar

Në 10 të punësuar në Shqipëri, gati gjashtë prej tyre janë të vetëpunësuar ose punojnë në biznesin e familjet. Në mungesë të alternativave të tjera, më shumë se gjysma e të punësuarve në Shqipëri janë vetëpunësuar ose janë të angazhuar në sipërmarrjet familjare. Vetëpunësimi është tregues i njëekonomie pak konkurruese, me produktivitet dhe vlerë të… Continue reading Ekonomia e mbijetesës, 56 % e shqiptarëve të vetëpunësuar