More

  Nga sharlatanë e matrapazë në llafazanë e kokëpalarë nga Fan Noli

  Fan Noli ka qenë dhe është nga ata njerëz që të vërtetën ta thoshte në sy dhe nuk i trembej asaj, e për më tepër kur puna vinte tek bashkëkombësit e tij.

  Ka kohë që në vendin tonë po qarkullon një vjershë për të cilën thuhet se autorësia i përket Fan Nolit dhe ku ai jep virtyte dhe vese të shqiptarëve nga të gjitha qytetet e vendit. Profesor Nasho Jorgaqi në një artikull të tijin e shpjegon më së miri se si qëndron e vërteta e kësaj poezie, e mbi të gjitha a e ka shkruar realisht Fan Noli apo është një sajesë?

  “Zbulimi pas vitesh të tëra hulumtimi nëpër arkiva. A i ka shkruar Fan Noli vargjet për “sharlatanët tropojanë, skraparllinjtë që të japin dru, lebërit që shtrojnë njerëzinë, shkodranët e ahengut, tiranasit dembelë Stambolli, durrsakët llafazanë, kavajasit kokëpalarë…”? Ka vite që qarkullon dorazi në rrethe të ndryshme publike një vjershë nën titullin e sajuar “Merr e zgjidh” ose pa titull fare, e cila i atribuohet Fan Nolit. Ajo është një vjershë strofike, shkruar në vargje tetërrokëshe, por numri i strofave nuk është i qëndrueshëm, ato lëvizin nga 5-6 deri në 22 strofa, për aq sa më kanë rënë mua në dorë.

  Duhet patjetër të kërkojmë origjinalin në arkiv, ndryshe nuk mund të japim një gjykim shkencor. Por i ardhuri, para se të largohej, na tha se “Të keni besim te im atë. Ai ka qenë aktivist i Vatrës dhe i afërt me Nolin.”

  “MERR E ZGJIDH”
  A të duhen luftëtarë?
  Dhe arratinë armiku të marrë?
  A do botës t’i vësh zjarrë?
  Merr nja dhjetë kosovarë.
  A do male me dëborë
  Trima të fortë e malësorë
  Fort bujarë e burrërorë
  Shkon në Kukës i ke në dorë.
  A të duhen sharlatanë
  Që lëpihen në çdo sahanë
  Që të përçajnë vatanë
  Ke sa të duash tropojanë.
  A do njerëz për aheng
  Për tryeza e për kuvend
  Burra e gra kërcejnë me lodër
  Këta i gjen veç në Shkodër
  Njerëz të zgjuar me lezet
  Që i gjen në çdo anë
  Që të bëjnë muhabet
  Këta janë mjeshtrit dibranë.
  A të duhen budallenj
  Ca gomerë e ca kopukë
  Hajdut, kaçak e batakçinj
  Shko e merri mu në Pukë.
  A do trima sejmenë?
  Kapardisur kudo venë
  Gjumi pa i zënë t’mos flenë
  Për tre mirditorë bëj benë.
  Këta matjanë burra të zotë
  Që dikur kanë bërë barot
  Se i njeh gjithë vendi mbarë
  Nuk bëjnë tjetër veç për xhandarë.
  A të duhen gënjeshtarë?
  Matrapazë e kokëtharë?
  Kripën ta shesin për farë
  Merr krutanë dhe je i larë.
  Do dembelë për Stamboll?
  Mos u lodh e mos hiq hall
  Të rreshtosh nja tri taborë
  Tiranasit t’i zgjedhësh me dorë.
  Po qejflinj a të duhen
  Që me jevga dinë të kruhen
  Zonja që pjellin çdo vit
  Veç Elbasani i rrit.
  Në do burra llafazanë,
  Që çudisin gjithë dynjanë
  Që rrinë tërë ditën rrugës
  Nga këta gjen plot në Durrës.
  Po kërkove kokë palarë
  Kryengritës dhe gomarë
  Që punët të shkojnë vaj
  Shko e merri në Kavajë.

  Kërkon hoxhë e kërkon prift
  Mos bridh e mos u ngjit
  Se si këta që bëjnë mëkat
  I gjen vetëm në Berat.
  A do urtë njerëzit të rrinë
  Nën komandë të kesh ushtrinë
  Në tabjate të kesh njerëzinë
  Merre të gjithë Labërinë.
  Do për punë një korçar?
  I ke bujq e ustallarë
  Me gra bashkë e hapin varrë
  Krah e kokë s’u ka të sharë.
  Do budallenj që veç hanë?
  Me dy këmbë do hajvanë?
  Pasuri që s’dinë të venë
  Merr shëtit gjithë Myzeqenë.
  A do të ruash florinj?
  Katandinë e shtëpinë?
  Me dy qofte mbush sininë
  Ec e merr gjirokastrinë.
  A do të hash e të bësh qejf?
  Sofra e shtruar si për mbret
  Pastërti e për hyzmet
  Të tillë gjen veç në Përmet.
  Do ministra kolonjarë?
  Se mbahen burra për mend
  Duan kudo të jenë të parë,
  Në mexhlis e në kuvend.
  Hall i madh me skraparllinj
  Ka rrezik të hash dhe dru
  Dy ministra le të rrinë
  Se na duhen dhe pa tre.
  Ore të gjorë harruam Vlorën
  Se kjo punë lahet me gjak,
  Dy shirit e një medalje
  Kësaj pune i vënë kapak.

  Latest news

  Related news

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here