Më shum

  Edhe Plutoni ka një oqean të fshehur

  Në sistemin Diellor uji është më i pranishëm se parashikimet. Edhe planeti nano i Plutonit fsheh një oqean nën sipërfaqen e tij të akullt, si Hëna e Jupiterit tw Europës dhe ajo e Satunit Encelados.

  Zbulimi vjen nga një studim i publikuar në revistën Nature Geoschience dhe grupi i universitetit japonez të Hokkaido, Kobe dhe Osaka e Institutit të Teknologjisë së Tokios. Studimi është fryt e simulimeve kompjuterike të bazuara në të dhënat e mbledhura nga sonda e Nasa New Horizons, që në 2015 ka bërë fotot e para nga afër të Plutonit.

  Sipas planetologëve japonez, oqeani gjendet poshtë pjesës perëndimore, ka formë zemre përreth ekuatorit, e madhe sa Texasi dhe e quajtur Sputnik Planitia, ku korja e akullit të Plutonit është më e butë.

  Sipas autorëve të kërkimit, oqeani i Plutonit mbrohet nga një kafaz gaz metani, që vepron si izolues termik mes sipërfaqes së tij të akullt dhe liqenit nëntokësor, duke e mbrojtur atë nga ngrirja. Sipas planetologëve, studimi tregon që ‘prezenca e oqeanit të zhytur në Sistemin Diellor është më i zakonshëm se sa duket, duke e bërë më të mundshme prezencën e jetës atje’.

  Latest news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Related news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here