Zbulohet qyteti i humbur i Aleksandrit të Madh, 23 shekuj pas vdekjes

Qyteti i humbur i Aleksandrit të Madh ishte vend magjik ku pihej verë dhe ku filozofët shkëmbenin mendime.

Tani, 2000 vjet pas vdekjes së pushtuesit të madh, arkeologët besojnë se e kanë gjetur këtë vend pothuajse mitik, transmeton shqip.info.

Për herë të parë, shkencëtarët vunë re gjurmët e vendbanimit të lashtë në vitin 1996 ndërsa shikonin një video të Kalat Darband në Irak të bërë nga spiunë amerikanë.

Sidoqoftë, për shkak të mundësive politike, vendi nuk mund të eksplorohej deri vonë, kur teknologjia moderne konfirmoi se bëhej fjalë për një qytet dy mijëvjeçarë, në të cilin ndikimet greke dhe romake ishin të ndërthurura.

Besohet se ky qytet u themelua nga Aleksandri i Madh në vitin 331 para epokës së re dhe ishte i banuar nga 3,000 veteranë të tij ushtarakë.

Besohet se Kalatga Darband, emri i të cilit në gjuhën kurde, përafërsisht do të thotë “kështjellë në kalimin e malit”, ishte në rrugën e Aleksandrit kur u nis në sulm drejt Darit III në Persi në vitin 331.

Hulumtuesi, arkeologu britanik John McGuinis, thotë se gjatë pranverës, tërë zona u regjistrua me dron, dhe se gërmimi gjeti një numër të terrakotave dhe statuja greko-romake, duke sugjeruar se qyteti ishte i banuar nga subjektet e Aleksandrit.

Midis gjetjeve të statujave gjendet figura e gjinisë mashkullore, e cila konsiderohet të jetë Persefon, që konsiderohej një nga zotërat, ndërsa tjetra po ashtu mashkull mbase paraqet Adonisin, Zotin e pleshmërisë.

Është gjetur dhe një kartëmonedhë me karakter Orodesin II, Mbreti i Partisë që sundoi nga viti 57 deri në vitin 37 vjet para fillimit të erës së re.

Qyteti ishte një vend i madh i cili shtrihet nga rruga deri në mal dhe në përgjithësi përfshinte një hapësirë prej rreth 60 hektarë.

Projekti i hulumtimit të këtij lokaliteti është 40 milionë dollarë për qeverinë e Irakut që të rinovohet historia e vendit, të cilin e shkatërroi shteti islamik.

Hulumtuesit janë tani në kërkim të një dokumenti të shkruar për dyshimet e tyre.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *