Më shum

  Dhemetra perëndia e bujqësisë, Ama e Dheut, arës e bukës!

  Shkruan: Shqipe HOXHA

  Studiuesi Hyttenbach, në veprën e tij “Pellazgët”, i pranon pellgazët si ilirë, jo vetëm në Thesali dhe Epir, por edhe në Makedhoni, Pelloponez, Troadë (Trojë), Atikë, Azi të Vogël, Kretë e ujdhesa tjera egjeane edhe në Itali.

  Demeter ishte perëndeshë e korrjes, bujqësisë, dhe e pjellorisë së tokës.

  Titujt e saj të kultit përfshijnë Sito (Σιτώ), “ajo e kokrrës”, si dhënës të ushqimit ose drithit, si shenjë e ekzistencës së qytetëruar të shoqërisë bujqësore.

  ML West ka propozuar që Demeter, fillimisht Damater, të mund të ishte një huazim nga një hyjni ilire e vërtetuar në perëndeshën mesapike Damatura, me një formë dā- (“tokë”, nga PIE * dʰǵʰ (e) m -) [a] bashkangjitur -matura (“nënë”), ngjas me perëndinë ilire Dei-paturos (dei-, “qiell”, bashkëlidhur -paturos, “babai”).

  Elementi De- mund të jetë i lidhur edhe me Deo, një epitet i Demeterit që rrjedh mbase nga fjala kretase Dea, zeia jonike i identifikuar me emer, shqiptuar, thekër, ose kokrra të tjera nga studiuesit modern.

  Ajo ishte Nëna dhe dhënëse e ushqimit në përgjithësi.

  M. L. West has proposed that Demeter, initially Damater, could be a borrowing from an Illyrian deity attested in the Messapic goddess Damatura, with a form dā- (“earth”, from PIE *dʰǵʰ(e)m-)[a] attached to -matura (“mother”), akin to the Illyrian god Dei-paturos (dei-, “sky”, attached to -paturos, “father”).

  The element De- may also be connected with Deo, an epithet of Demeter probably derived from the Cretan word dea (δηά), Ionic zeia (ζειά)—variously identified with emmer, spelt, rye, or other grains by modern scholars—so that she is the Mother and the giver of food generally.

  Orphic Hymn 40 to Demeter (translated by Thomas Taylor: “O universal mother Deo famed, august, the source of wealth and various names”.

  Compare sanskr. yava, lit. yavai, Δά is probably derived from δέFα :Martin Nilsson, Geschichte der Griechischen Religion, vol. I (Verlag C.H.Beck) pp 461–462.

  Harrison, Jane Ellen (5 September 1908). “Prolegomena to the study of Greek religion”. Cambridge [Eng.] : The University press – via Internet Archive.

  Demeter. Coarse-grained marble, Roman artwork; the head is a modern restoration.

  Titulature avers : Anépigraphe. Description avers : Tête voilée de Déméter couronnée d’épis à droite. Description revers : Légende dans une couronne dionysiaque, formée de deux branches de lierre en fruits. Légende revers : PARI. Traduction revers : (de Paros). Date between circa 200 and circa 180 AC

  A Loaf of Bread, a Jug of Wine and Demeter as Goddess of the Grain

  Latest news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Related news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here