Më shum

  Dorashka hi-tech për të njohur paraprakisht Parkinsonin

  Quhen ”SensHand” dhe janë dorezat e reja të inteligjencës artificiale, të afta të njohin çdo shenjë të sëmundjes së Parkinsonit, deri në shtatë vjet para se të shfaqen shenjat e sëmundjes, shkruan gazeta italiane ‘’Il Giornale’’.

  Autori i kësaj teknologjie është një italian nga një grup kërkimor i Institutit Biorobotik të shkollës ”Sant’Anna” të Pizës, të udhëhequr nga Filippo Cavallo.

  Funksioni i ”SensHand”, i përmendur në një artikull të publikuar në revistën shkencore ”Parkinsonism & Related Disorders”, është zbulimi, matja dhe analiza e lëvizjeve të krahut për të provuar të identifikojë çdo ”spiun” të hershëm të dridhjeve, ngurtësimit të muskujve dhe ngadalësimit të lëvizjeve.

  Këto të dhëna, tipike të kësaj sëmundjeje, shfaqen qartë vetëm vite pas fillimit të procesit neurodegjenerues.

  Edhe pse diagnoza e Parkinsonit është e orientuar fuqimisht në vlerësimin e simptomave motorike, interesi për simptomat jomotorike është duke u rritur ndjeshëm.

  E testuar në 90 persona (30 individë të shëndetshëm, 30 me hipoksi të idiopatisë dhe 30 me Parkinson), pajisja ”SensHand” tregoi se duke kombinuar informacionin e marrë me sensorë me një test olfaktor është e mundur të identifikohen shenjat e hershme të sëmundjes.


  Latest news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Related news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here