Categories
Thënie Thënie Kombëtare

Fjalë të urta shqipe për Thjeshtësin

 • Ai që do të zihet, zihet edhe me macen. DARDHË
 • Duro sa mund, gëzohu pa fund. VERI
 • Dhe durimi ka kufi. JUG
 • Dhisë kur i hanë brirët, gjen shoqe ti përpjekë. DEVOLL
 • Edhe guri pëlcet kur nxehet. KRUJË
 • E mjel sa e mjel lopën pastaj i bie me këmbë dhe e derdh. KORÇË
 • Fjal e ëmbël thyhen të fortin. SHKODËR
 • Fjala e mirë në ditë të keqe. KRUJË
 • Dhembi kafshon shpesh gjuhën, megjithatë ata mbeten miq. JUG
 • Gurit të rrokullisur dhe të dehurit mos i del përpara as mbrapa.LUNXHERI
 • Hiq inatin gjej rehatin. KRUJË
 • I buti thyen të fortin. SHKODËR
 • Kur piqen dy vezë, njëra do thyhet. VLORË
 • Kush nuk e urdhëron dot vehten, pajtohet kollaj me të keqen. VLORË
 • Kush e qit koburen, se fut pa zbrazur. VLORË
 • Lumi i thellë, nuk rrëmben. JUG
 • Me gojë i afron, me gojë i largon shokët. KOSOVË
 • Me njoftë veten asht urti, me qeverisë veten, është trimni. MILOT
 • Mëngjesi është më i mençëm se nata. TIRANË
 • Mos i fryj zjarrit se të djeg. JUG
 • Mos merr si pushka e jevgut. TIRANË
 • Mos nxirr vrerë prej goje të hidhërohesh, po nxirr sheqer të ëmbëlsohesh. PËRMET
 • Nga mërzitja e minjve, i vuri zjarrë mullirit. JUG
 • Nuk thyen dhëmbë fjala e mbarë. JUG
 • Për inat të sime vjerre, vete fle me mullixhinë. PËRMET
 • Për pleshtin djeg jorganin. JUG
 • Rrugë e gjatë pret shkurtër. MYZEQE
 • Sa ti trazosh urët aq më shumë ndizen. JUG
 • Sherri do nge, davaja do para. SKRAPAR
 • Shkallët ngjiten shkallë-shkallë. JUG
 • Ti prite të paktën, prite dhe të shumtën. SKRAPAR
 • Trim i mirë quhet ai që përcjell zemërimin. KRUJË
 • Uthulla e fortë plas gurin. TIRANË
 • Hajde baba të dëftej arrat e malit; Hajde gjyshe të të kallzoj ato të gjyshit. ELBASAN
 • As topi i Ali Pashës s’e tund. ELBASAN
 • Atij që nuk e do, i thuaji: “Të hyftë vetja në qejf”. SHKODËR
 • Avash Beg se ka hendek. BERAT
 • Ay që ecën me krye përpjetë, bie në gropë. JUG
 • Baste e budalla, motër e vëlla. JUG
 • Breshëri e rreh, e dhija bishtin përpjetë. GJIROKASTËR
 • Daullja bie për ata që kanë veshë. PËRMET
 • Del çiraku më i mirë se ustai. JUG
 • Dy gjela në një vikt, s’këndojnë. JUG
 • Dhi e krimbur, bishtin përpjetë. BERAT
 • Edhe vali je, shiko ku ishe dje. LUKOVË
 • Ena bosh zhurmon më tepër. KRUJË
 • Është nga ai gur që thyen çekan. JUG
 • Fjala pa punë, si peshku pa lumë. GJIROKASTËR
 • Fjalë pak e punë shumë. LIBRAZHD
 • Fol me ty, fol me murin. KAVAJË
 • Gjëmon voza që nuk ka verë. JUG
 • Gjithkush leu, mentë e veta pëlqeu. ELBASAN
 • Hiqu det se do shkojë lumi. JUG
 • I gjen mushka drutë. JUG
 • I mbushet mendja, atij që ka mend. SKRAPAR
 • Jashtë valles dinë të gjithë të kërcejnë. SKRAPAR
 • Kalliri me bukë, s’e ngren kryet përpjetë. JUG
 • Këlyshi sado të lehë nuk të kafshon. KORÇË
 • Kollaj të thuash vreshtë, po duhet rrushi. DUKAT
 • Kur ngjite përpjetë, shiko dhe tatëpjetë. JUG
 • Kur u ba horri pashë, vrau t’anë. KAVAJË
 • Kush ka matur veten, ka matur gjithë botën. JUG
 • Kush s’kupton, i japin të kuptojë. JUG
 • Lumi i thellë, s’ka ushëtimë. JUG
 • Marrija ma e madhe asht me kujtue vedin të mençëm. SHKODËR
 • Mendjemadhi niset me kalë, kthehet me këmbë. KORÇË
 • Më parë mëso veten, pastaj të tjerët. JUG
 • Mos i zbulo petët byrekut, se i dalin lakrat. BERAT
 • Mos mëso ustanë, po merri zananë. PËRMET
 • Mos u kapardis si gjeli në plehra. SHIJAK
 • Mos u mat me hijen e me njerëzit. JUG
 • Mos u mat me hijen e pasdrekes. VLORË
 • Në portën e të shurdhit mos trokit. KORÇË
 • Nga ferra e vogël del lepuri i madh. JUG
 • Nuk mësohet plaku si do krehur mjekra. JUG
 • Njeriu sido që të bëjë, nuk e kapërcen dot hijen e tij. KORÇË
 • Pas lufte të gjithë bëhen trima. TIRANË
 • Pula bën venë e kakaris sa zgjuan mëhallë, pela bën mushkën dhe nuk ndihet fare. VLORË
 • Pyetën mushkën, cilin ka baba; “kam dajo kalën” – tha. JUG
 • S’e lenë hunda me pa larg. KRUJË
 • S’ka lezet në kokën e zgjebur, shamia e mëndafshtë. KORÇË
 • S’ka të shurdhët, më të shurdhët nga njeriu që s’don dije. JUG
 • Sorra e mbante veten për pallua, po kur pa këmbët e saj qau. VLORË
 • S’tunden malet me përralla. JUG
 • Teneqe e prishur, ka zë të gërvishur. VLORË
 • Ti mbaje veten ulët, pa të ngrenë të tjerët. LABËRI
 • Ti qesh me të tjera, po bota qesh me ty. KURVELESH
 • Trimërinë pas luftës e urtësinë pas kuvendit s’e ha as qeni. SKRAPAR
 • Trimi që lëvdohet, nuk të vret. KOSOVË
 • U bë dhija me tremb ujkun. VLORË
 • U bo veja me mësue pulën. KAVAJË
 • U hap dheu, doli një plesht. JUG
 • U mbars mali, polli një mi. JUG
 • Unë vij nga më rrahën, ti më tregon shkopinjtë. VLORË
 • U rrit kungulli dhe mori dhenë. SKRAPAR
 • Zuri qeni një lepur, nuk quhet zagar. JUG
 • Ai që e ka provue din edhe me të mësue. KOSOVË
 • Bëne vath e ve në vesh. SHKODËR
 • Bëj si të thotë më i madhi. JUG
 • Bleta din si bëhet mjaltët. JUG
 • S’di gomari të haj tagji. PËRMET
 • Dami të bëhet mësim. DIBËR
 • Kush s’pyet mbetet budalla. JUG
 • Kush u dogj nga qulli, i fryn edhe kosit. JUG
 • Njeriu pa shkollë, asht si pemë e egër. VERI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *