More

  Kalimtare quhen foljet veprimi i të cilave i kalon një personi ose sendi tjetër, d.m.th. që pranojnë një kundrinor:
  Beni çdo ditë lexon gazetën.

  Foljet që pranojnë një kundrinor të drejtë janë folje kalimtare të drejta:
  Blerta çdo ditë vadit lulet.

  Foljet që mund të marrin kundrinor të zhdrejtë pa parafjalë janë kalimtare të zhdrejta:
  Iliri i hipi kalit.

  Ndodh që një folje të marrë njëkohësisht një kundrinor të drejtë dhe një kundrinor të zhdrejtë pa parafjalë, pra të jëtë njëkohësisht folje kalimtare e drejtë dhe e zhdrejtë
  Ia dhashë librin Zanës.
  Ia afrova Zanës tufën e luleve.

  Folje jokalimtare janë ato që nuk pranojnë kundrinor: fle, eci, rri, qëndroj, dal etj.:
  Agroni ecte i shqetësuar.
  Dje fjeta gjithë ditën.

  Disa folje përdoren herë si kalimtare, herë si jokalimtare. për të gjetur se cilit grup i përkasin duhet parë se në ç\’kuptim janë përdorur./shqip.info/

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu