Categories
Gjuha Shqipe

Q apo Ç Gj apo Xh

Ku perdoret ç-ja e forte dhe ku ajo e bute, njashtu edhe “gj” e “xh” ???

Ku perdoret ç-ja e forte dhe ku ajo e bute, njashtu edhe “gj” e “xh” ???

Këtu fatkeqësishtë nuk ka rregulla, sepse në të vërtetë nuk ka “ç” të fortë apo “q” të butë. Thjeshtë është e metë e të parëve tanë kosovarë, që nuk kanë ditur të i shqiptojnë fjalët si duhet.

Kjo dukuri është përcjellur edhe te ne. Kur nuk e shqipton edhe nuk mund të e dëgjon tingullin/shkronjën, dhe si rrjedhim nuk mund të shënohet si duhet.

Për këtë problem më së miri të blehet fjalori shqip/shqip. Pra ç dh q, si dhe gj dhe xh janë shkronja që dallojnë njëra me tjetrën sikurse edhe që dallon e me ë. Pra është problemi që ne kosovarët nuk i shqiptojmë si duhet.

çdo => gjdo, bile edhe ne “xhdo” kam hasur dikund!!!!!!

Këtu është e vetëkuptueshme që shënohet me ç, pra çdo, gjdo dhe xhdo janë dialekte dhe si të tilla janë gabim./shqip.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *