Categories: Gjuha Shqipe

Perdorimi i Se apo Te Iu apo Ju

Kur apo ku dhe perse perdoret “se” dhe “te” p.sh. te nenes, se nenes ???

Kjo rrjedh nga fjala që qëndron para nënës.
Tani nuk kam ndonje ide për ndonjë shembull. Nëse më kujtohet do të shënoj.

Perse “iu” dhe jo  “ju”

Kjo nuk vlene cdo herë. Pra ndonjehë përdoret iu dhe ndonjëherë ju.
p.sh.
Ju lutem. (formë e drejtëpërdrejtë)
Asaj iu errësuan sytë. (vërej: sytë – ë tregon shumësin
Pra iu është trajtë/formë e shkurtër e përemrit vetor të vetës së tretë në rasën dhanore./shqip.info/

SHQIP

Founder and CEO në shqip.info / Ideues dhe krijues për shqip.info! Më moton : Shqipëria do të jetë më pranë jush gjithmonë!

Recent Posts

Ngjashmëria e gruas etruske me atë shqiptare të ditëve të sotme

Populli etrusk mund të cilësohet si një nga popujt më të lashtë dhe më enigmatik…

2 hours ago

Mbiemri {Epiteti} rrjedha burimi i saj Etimologji.

Zhvillimi i mbiemrave tek shqiptarët fillon prej shek. XII- e në vijim. Nga : Aleksander…

5 hours ago

Si u hodhën bazat e lirisë akademike në universitetet e Parisit?

Nga: Aurel Plasari Me titullin “Mëmë e shkencave” (Parens Scientiarum), njihet bulla e lëshuar në…

2 days ago

Gjuha shqipe është themeli i tezës së autoktonisë së shqiptarëve

Gjuha ka qenë e mbetet një nga treguesit më parësor në formimin dhe natyrisht edhe…

2 days ago

Gjirokastra – E vërteta e emrit të saj – Etimologji

Fillimet e këtij qyteti të lashtë historik mendohet nga historianët e shumtë të jetë pas…

2 days ago

Përse Flamuri Kombëtar grek nuk i përket asnjë simboli të lashtë historik?

Grekët ishin një fis pellazg? Në se po, atëhere le të heshtin dhe të pranojnë…

4 days ago