Më shum

  Helmeta Ilire të gjetura në Pela të Maqedonis

  Këto përkrenare të Arta, të një koleksion të tipit ‘Ilir’ janë gjetur në varrezat arkaike të Pelas Maqedoni. Pela ishte edhe vendëlindja e Lekës (Aleksandrit të madh).

  Sipas historianëve Grek kjo përkrenare u emërtua gabimisht si “ILIRE” për shkak se edhe Maqedonia e ashtëquajtur greke, përdorën helmetën tipike Ilire..

  Ekziston një preokupim nga ana e Greqis, se në të ardhmen Historigrafia zyrtare pa dashje mundet të pranoj etnicitetin e përbashkët ILiro-Maqedonas..

  Grekët sduhet të harrojnë shkrimet e Strabonit, i cili quan të të njëjtës rracë etnike si Maqedonasit, Epirotët dhe Ilirët.

  Kjo e dhënë e Strabonit dëshmon se maqedonët dhe Iliro- Epirotët kanë pasur të njëjtën kultur dhe të njëjtë gjuhë.

  Të ngjashme kishin edhe të qethurin, mantelin me sa shihet edhe përkrenaret i kishin të ngjashme.

  Helmeta e tipit Ilir mbulonte të gjith kokën dhe ishte e hapur nga pjesa e fytyrës.

  E quajtur helmet Ilire, sepse një numër i madh përkrenaresh të këtij stili, janë gjetur në Shqipëri, Mal të zi, Epir, Apulia (Itali) dhe Maqedoni.

  Atje ku mbretëruan fiset Ilire janë gjetur edhe përkrenaret e tyre.

  /Legjendaeshqiponjave

  Latest news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Related news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here