Categories: KurioziteteShëndeti

Ja çfarë të bëni nëse dikujt pranë teje i bie të fikët!

Të fikët është, në shumicën e rasteve, një ngjarje e njëhershme, pa ndonjë shkak serioz themelor. Sidoqoftë, disa kushte mund të rrisin rrezikun e të fikëtit. Për shembull, gratë shtatzëna mund të pësojnë të fikët sepse dehidrohen lehtë, dhe njerëzit që kanë përjetuar një frikë ose dhimbje të papritur gjithashtu mund të humbin vetëdijen e tyre për një periudhë të shkurtër kohe. Është e vështirë të kuptosh se kur dikujt po i bie të fikët, por disa shenja paralajmëruese përfshijnë marramendje dhe të përziera.

Ne besojmë se është e rëndësishme të dini se çfarë duhet dhe nuk duhet të bëni nëse dikujt i bie të fikët. Dhe do ju tregojmë këtë udhëzues të lehtë hap pas hapi që mund të ndiqni. Dhe mos harroni të shikoni bonusin në fund të artikullit.

Hapi 1: Siguroni personin që është në gjendje të fikti

 • Shtrijeni personin të rrafshuar në shpinë.
 • Sigurohuni që ka ndjenja
 • Ngrini këmbët mbi nivelin e zemrës për të rivendosur rrjedhjen e gjakut në tru.
 • Nëse personi ka veshje të ngushtë, lirojini.

Hapi 2: Mundohuni të përmendi personin.

 • Sigurohuni që ata të kenë mjaftueshëm ajër të pastër. Hapni një dritare ose kërkoni nga njerëzit e tjerë të largohen.
 • Nëse nuk ka ngrënë një vakt, jepini lëng frutash, ose diçka të ëmbël për të rritur nivelet e sheqerit në gjak.

Hapi 3: Kthejeni personin në krah.

Nëse ka të vjella ose gjakderdhje nga goja, rrotullojini në anën e tyre.

Hapi 4: Telefononi personelin e  kujdesit shëndetësor.

Zakonisht, dikujt i ka rënë të fikët do të zgjohet brenda 20 sekondave. Ju duhet të telefononi një punonjës të kujdesit shëndetësor nëse personit:

 • I bie të fikët më shumë se një herë në muaj
 • Është shtatzënë, ka një gjendje zemre ose ka një sëmundje tjetër të rëndë
 • Ka buzë blu ose është blu në fytyrë
 • Ka goditur kokën kur i ka rënë të fikët

Bonus: Çfarë nuk duhet të bëni kur dikujt i bie të fikët

Ju kurrë nuk duhet të përpiqeni të përmendi një person që i ka rënë të fikët ashtu siç e keni parë nëpër filma. Për shembull, nuk duhet:

 • T’i bini me shuplakë ose ta shkundni
 • T’i hidhni ujë në fytyrë
 • Të ulërini mbi të
 • Të vendosni një jastëk nën kokën e tyre./shqip.info
SHQIP

Founder and CEO në shqip.info / Ideues dhe krijues për shqip.info! Më moton : Shqipëria do të jetë më pranë jush gjithmonë!

Recent Posts

Ngjashmëria e gruas etruske me atë shqiptare të ditëve të sotme

Populli etrusk mund të cilësohet si një nga popujt më të lashtë dhe më enigmatik…

12 hours ago

Mbiemri {Epiteti} rrjedha burimi i saj Etimologji.

Zhvillimi i mbiemrave tek shqiptarët fillon prej shek. XII- e në vijim. Nga : Aleksander…

15 hours ago

Si u hodhën bazat e lirisë akademike në universitetet e Parisit?

Nga: Aurel Plasari Me titullin “Mëmë e shkencave” (Parens Scientiarum), njihet bulla e lëshuar në…

3 days ago

Gjuha shqipe është themeli i tezës së autoktonisë së shqiptarëve

Gjuha ka qenë e mbetet një nga treguesit më parësor në formimin dhe natyrisht edhe…

3 days ago

Gjirokastra – E vërteta e emrit të saj – Etimologji

Fillimet e këtij qyteti të lashtë historik mendohet nga historianët e shumtë të jetë pas…

3 days ago

Përse Flamuri Kombëtar grek nuk i përket asnjë simboli të lashtë historik?

Grekët ishin një fis pellazg? Në se po, atëhere le të heshtin dhe të pranojnë…

4 days ago