Më shum

  Kohet e Foljes

  Kohët themelore të foljes janë  e tashmja, e shkuara, e ardhmja.

  E tashmja tregon diçka që bëhet tani.
  Fryn erë dhe bie shi.

  E shkuara ka pesë nëndarje: e pakryera, e kryera e thjeshtë dhe e kryera që shprehin veprime të kryera para çastit kur flasim dhe më se e kryera dhe e kryera e tejshkuar që shprehin veprime para një çasti të caktuar të së shkuarës:
  Frynte erë dhe binte shi.
  Kishte fryrë erë dhe kishte rënë shi.

  E ardhmja ka dy kohë të ardhmen
  dhe të ardhmen e përparme.
  E ardhmja shpreh një veprim që pritet të kryhet pas çastit kur flasim ose që do të kryhet në të ardhmen:
  Do të bjerë shi.
  E ardhmja e përparme shpreh një veprim që pritet të kryhet para një veprimi tjetër në të ardhmen:
  Kur do të ktheheni ju, unë do t\’i kem mbaruar detyrat.

  Përveç përdorimeve themelore kohët kanë edhe përdorime të tjera më të veçanta.

  Kohët e foljeve janë: të thjeshta dhe të përbëra.

  Të thjeshta janë e tashmja, e pakryera,
  e kryera e thjeshtë dhe e ardhmja. Ato formohen kryesisht me mbaresa që i shtohen foljes: mëso-j, mëso-n, mëso-j-a, mëso-je, mëso-v-a, mëso-v-e

  Kohët e përbëra janë:
  e kryera ( kam mësuar ),
  më se e kryera ( kisha mësuar ),
  e kryera e tejshkuar ( pata mësuar ),
  e ardhmja e përparme ( do të kem mësuar ).
  Këto formohen me ndihmën e foljeve ndihmëse./shqip.info/

  Latest news

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Arsyet Përse Ju Bien Flokët – Gabimet Që Mund T’i Ndreqni Që Tani

  Krehja e flokëve kur janë të lagur i këput dhe i shkul ato. Foto: Flickr Flokët u bien të gjithëve. Qimet këputen dhe...

  Përmirësoni Tretjen me Vaj Ulliri – 4 Kura Natyrale që Mund t’i Përgatisni në Shtëpi

  I pasur në vlera kurative, vaji i ullirit mbetet mbreti i shëndetit të mirë. Foto: Flickr Problemet me stomakun , fryrja apo dhimbja...

  Related news

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Arsyet Përse Ju Bien Flokët – Gabimet Që Mund T’i Ndreqni Që Tani

  Krehja e flokëve kur janë të lagur i këput dhe i shkul ato. Foto: Flickr Flokët u bien të gjithëve. Qimet këputen dhe...

  Përmirësoni Tretjen me Vaj Ulliri – 4 Kura Natyrale që Mund t’i Përgatisni në Shtëpi

  I pasur në vlera kurative, vaji i ullirit mbetet mbreti i shëndetit të mirë. Foto: Flickr Problemet me stomakun , fryrja apo dhimbja...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here