Më shum

  Krahë robotikë kundër lodhjes? Nisin testimet e para

  Dëshira për të pasur katër duar dhe kryer detyrat më të mundimshme me dyfishin e fuqisë dhe gjysmën e përpjekjeve, është ëndrra e shumë punëtorëve që mund të bëhet së shpejti realitet në sajë të sistemit robotik të zhvilluar në Institutin Italian të Teknologjisë (IIT).

  Pajisja është e ngjashme me një çantë shpine, ku dy duar janë bashkangjitur me duart robotike që punonjësi mund të përdorë për të shmangur lodhjet e shpatullës, bërrylit dhe duarve sa herë që ai ka për të ngritur pesha, për të bërë lëvizje të përsëritura ose për të përdorur mjete që prodhojnë dridhje të bezdisshme.

  Studiuesit njoftojnë fillimin e testimeve të para të pajisjeve, të lindura nga bashkëpunimi midis laboratorëve HRII (Human Robot Interfaces and Interaction fizike) dhe SoftBots (Soft Robotics for Human Cooperation and Rehabilitation) , të koordinuar respektivisht nga Arash Ajoudani dhe Antonio Bicchi.

  “Shumicën e kohës, robotët janë të dizajnuar për të ndarë ambientin e punës me njeriun në siguri të plotë duke shmangur goditjet aksidentale ose kontaktet sporadike, por pak janë të dizajnuara për të dhënë ndihmë aktive, për të zvogëluar përpjekjet dhe për të përmirësuar produktivitetin e punëtorit”, vuri në dukje Ajoudani.

  “Qëllimi ynë është të futen sisteme robotike në industri që mund t’i ndihmojnë fizikisht punëtorët që të kryejnë detyrat e tyre në mënyrë të sigurt dhe të qetë”, shpjegon Arash Ajoudani.

  Latest news

  Nipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor

  Kërkojmë ndihmën e SPAK të vendosë drejtësiNipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor Nga : Kadri Malka Në të vërtetë,...

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën ma dëgjoni. Të bashkohemi për këtë komb ku i...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet kënga e cila vjen e realizuar...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN E SHQIPTARËVE...

  Related news

  Nipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor

  Kërkojmë ndihmën e SPAK të vendosë drejtësiNipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor Nga : Kadri Malka Në të vërtetë,...

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën ma dëgjoni. Të bashkohemi për këtë komb ku i...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet kënga e cila vjen e realizuar...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN E SHQIPTARËVE...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here