More

  Mbiemra quhen fjalët që shënojnë se çfarë lloji është ose çfarë vetie ka emri (qen i zi, qen i vogël, ushtria shqiptare, qeveria italiane). Mbiemri përshtatet në numër, gjini dhe rasë me emrin me të cilin lidhet:

  – përshtatje në gjini :
  mjeku i ri
  mjekja e re

  – përshtatje në numër :
  mjekët e rinj
  mjeket e reja

  – përshtatje në rasë :
  mjeku i ri
  i mjekut të ri
  mjekun e ri
  mjekja e re
  e mjekes së re
  mjeken e re

  Mbiemrat e shqipes ndahen në dy grupe: mbiemra të nyjshëm dhe mbiemra të panyjshëm.
  Mbiemra të nyjshëm janë:

  – ata që mbarojnë me -ë : i bardhë, i mirë, i gjatë;
  – ata të formuar me prapashtesat -(ë)m, -shëm, -(ët): i mesëm, i shëndetshëm, i hekurt, i ftohtë etj.;
  – mbiemrat e formuar nga pjesorja: i shkruar, i zënë, i lodhur;
  – disa mbiemra që dalin me -ër : i vjetër, i varfër, i verbër, i shurdhër,

  Mbiemra të panyjshëm janë :

  – mbiemrat e formuara nga emrat përgjegjës me konversion: tiranas, shkodran, korçar, vlonjat;
  – mbiemrat e formuar me prapashtesat -ar, -tar, -ik, -ist, -iv, -or, -tor: bankar, amtar, heroik, feminist, aktiv, verior, baritor;
  – mbiemrat e formuar me prapashtesat -(ë)s, -ues, -yes, nga pjesorja ose e tashmja e foljes: djegës, ngjitës, vlerësues, ushqyes, rrëmbyes;
  – të gjithë mbiemrat e përbërë: zemërgjerë, zemërgur, tekniko-shkencor, ekonomiko-shoqëror, largpamës, mirëbërës etj.

  Lajmet e fundit
  Lajme të ngjashme

  PËRGJIGJU

  Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
  Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu