Më shum

  Numerori

  Numërorë quajmë fjalët që tregojnë numër dhe sasi të caktuar qeniesh ose sendesh:
  një, dy, tre, : dy fëmijë tri gra, katër burra, 20 metra

  Fjalët që tregojnë radhë si: i parë, i dytë, i dhjetë, të cilat kanë kategoritë gramatikore të mbiemrave, nuk do të trajtohen si numërorë po si mbiemra.

  Numërorët përdoren për të treguar :
  – datën, vitin:
  Me sa jemi sot ? – Me 28 Nëntor.
  – një periudhë të caktuar kohe:-
  Kur ke qënë në Amerikë ? Nga 1990 deri më 1997 .
  – përmasa ose përqindje : 0,5 m, 50 përqind etj.
  – notat në shkollë :
  Cfarë more sot ? – Dhjetë.
  -në domino: katër-treshi, pesë-gjashta.

  Kur përdoret me nyjen e përparme “të” numërori ka një kuptim përmbledhës:
  Erdhën të dhjetat.

  Numërori për të mos përsëritur edhe një herë emrin e dhënë në fjali ose për të mos e zënë në gojë fare, përdoret i emërzuar:
  C\’të bënin ata tre kundër dhjetëve ?

  Numërtori përdoret i emërzuar edhe në veprime atematike:
  Pesa te dhjeta hyn dy herë.
  Rrënja katrore e nëntës është treshi.

  Përdoret në ëmërtimin e viteve:
  A anëtar shoqate i nëntëdhjetekatërshit.

  Numrat një, dy, tre, emërzohen me anë të prapashtesës -sh : njësh-i, dysh-i, tresh-i.

  Numërorët janë :

  – fjalë të parme: zero, një, dy, tre, katër etj.;
  – fjalë të përngjitura: njëmbëdhjetë, dymbëdhjetë, trembëdhjetë etj.;
  – fjalë të përbëra: tridhjetë, pesëdhjetë, gjashtëdhjetë;
  – lokucione: tridhjetë e një, pesëdhjetë e katër etj.

  Numërorët në përgjithësi nuk e kanë kategorinë gramatikore të gjinisë: katër djem, katër vajza.
  Bën përjashtim numërori tre i cili e ka kategorinë e gjinisë: tre djem, tri vajza, por edhe njëzet e tre djem dhe njëzet e tri vajza.

  Numërori e ka kategorinë e gjinisë edhe kur ka kuptim përmbledhës:
  Sa djem erdhën ? Të dy(të tre).
  Sa vajza erdhën ? Të dyja(të trija).
  Ky dallim ruhet edhe kur numërori tre/tri përdoret pa emrin përkatës:
  Sa djem ishin ? Tre.
  Po vajza sa ishin ? Tri.

  Numërorët kur tregohen si tregues të emrave, marrin kategorinë gramatikore të rasës: /shqip.info/

  Latest news

  Për nder të 28 Nëntorit, shqiptarët në Nju Jork brenda natës mbushin lagjet me flamurin kombëtar

  Shqiptarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës edhe një herë e kanë dëshmuar se janë më të bashkuar se...

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  Related news

  Për nder të 28 Nëntorit, shqiptarët në Nju Jork brenda natës mbushin lagjet me flamurin kombëtar

  Shqiptarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës edhe një herë e kanë dëshmuar se janë më të bashkuar se...

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here