Më shum

  Perëndesha greke “eos” me kuptim 100 % Shqip

  NJË TJETËR HYJNESH PELLAZGO-ILIRE E TRANSFORMUAR NGA FQINJËT TANË.Homeri në Iliad, hyjneshën EOS, as më shumë dhe as pak, pa i shtuar ose munguar ndonjë germë, e quante me emrin “DITA”

  Perëndesha e Trëndafilave e ashtëquajtur nga grekët (Eos), kurse nga romakët ajo quhej (Aurora).. Ishte bija e Titanit Hyperion dhe Theja, ishte motra e Perëndeshës së Hënës (Semela) dhe kishte Vëlla Heliosin, Perëndia e Diellit..

  (EOS-DITA) thuhej se jetonte në malet e akullt dhe të largët lindor.. Sapo errësira e natës largohej nga toka , Eos-Dita çdo mëngjes zgjohej nga gjumi dhe përqafonte dy kuajt e saj, të cilët quheshin (LAMPI në shqip LAP-LAPI) dhe kali tjetër quhej (FETON në shqip FITON-FITUESI)..

  Ajo hipte në karrocën e artë e tërhequr nga kuajtë e sajë (LAPI dhe FITONI).. Dita fluturonte në qiellin e pa fund, nga lindja drejtë perëndimit dhe hapte dyert e qiellit, që rrezet e diellit të ngrohni gjith njerëzimin ..

  Ajo çdo mëngjes lajmëronte ardhjen e vëllait të saj, Helios-Dielli. Kur Elio- Perëndia e Diellit shfaqej në horizont, EOS-Dita dhe HELIOS-DIELLI, në udhëtimin e tyre bashkohenin bashkë motër e vëlla..

  Në mitologjin e lashtë thuhej se Eos-Dita transformohej dhe quhej (Hemera ose Hemara), që përsëri në shqip ka kuptimin (E-MIRA ose E-MARA).

  Ata të dy bashkë i jepnin dritë dhe jetë gjithë njerëzimit, nga lindja deri në brigjet perëndimore të oqeaneve.

  Latest news

  Nipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor

  Kërkojmë ndihmën e SPAK të vendosë drejtësiNipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor Nga : Kadri Malka Në të vërtetë,...

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën ma dëgjoni. Të bashkohemi për këtë komb ku i...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet kënga e cila vjen e realizuar...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN E SHQIPTARËVE...

  Related news

  Nipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor

  Kërkojmë ndihmën e SPAK të vendosë drejtësiNipi 5-vjeç humbi jetën në aksident rrugor, prej 3 vitesh ngjarja pa autor Nga : Kadri Malka Në të vërtetë,...

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën ma dëgjoni. Të bashkohemi për këtë komb ku i...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet kënga e cila vjen e realizuar...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN E SHQIPTARËVE...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here