Categories
Shëndeti

Portokallet apo mandarinat? Ja cilat janë më të mira kundër virozave?

Autoritetet e shëndetit publik thonë se në Shqipëri ka një qarkullim të virozave respiratore dhe rrufës. Përveç higjenës që ndihmon në parandalimin e shpërndarjes së virozave, njeriu mund të mbrohet edhe nëpërmjet ushqyerjes. Kjo e fundit duhet të jetë e ekulibruar dhe të garantojë sasi të mëdha vitaminash, mineralesh e antioksidantësh. Agrumet janë aleatët më të mirë të shëndetit të njeriut.

Ato janë një burim i shkëlqyer i vitaminës C. Trupi nuk e prodhon dot këtë vitamin e cila ka aftësinë të shkurtojë simptomat e virozave, gripit dhe të ftohurës. Ndër agrumet më të shëndetshme për njeriun janë padyshim limonët, portokallet dhe mandarinat. Shqipëria ka një traditë të fortë në prodhimin e tyre, e megjithatë eksportet e këtyre agrumeve, veçanërisht mandarinave janë rritur ndjeshëm, Që nga viti 2013 e deri në vitiin 2018, eksportet e agrumeve janë rritur me 47 përqind.

Cilat Janë Agrumet Më Të Mira Për Shëndetin.

Në arritjen e një konkluzioni mbi këtë pyetje, duhet t’i hidhni një sy profilit ushqimor të të dy frutave.

Vlerat e Mandarinave Për Shëndetin

Një racion 100 gramësh me mandarina ofron:
53 kalori,
13.3 gramë karbohidrate,
1.8 gramë fibër,
0.8 gramë proteinë,
0.3 gramë yndyrna,
14% të dozës së rekomanduar ditore të vitaminës A,
44% të dozës së rekomanduar ditore të vitaminës C,
4 përqind të dozës së rekomanduar ditore të folatit
5 përqind të dozës së rekomanduar ditore të kaliumit.

Vlerat e Portokalleve Për Shëndetin

Në të njëjtën sasi portokallesh, pra 100 gramë, njeriu merr këto përfitime:
47 kalori
11.7 gramë karbohidrate,
2.4 gramë fibër,
0.9 gramë protein,
0.1 gramë yndyrna,
4 përqind të dozës së rekomanduar ditore të vitaminës A,
89 përqind të dozës së rekomanduar ditore të vitaminës C,
8 përqind të dozës së rekomanduar ditore të folatit
5 përqind të dozës së rekomanduar ditore të kaliumit.

Nga krahasimet e të dhënave të mësipërme rezulton se portokallet ofrojnë dyfishin e vitaminës C të mandarinave por përmbajnë më pak vitaminë A.

Rrjedhimisht ato janë më të mira kundër virozave. Mandarinat janë më të pasura me vitaminën A. Ekspertët e AgroWeb.org, sqarojnë se portokallet në veçanti janë të dobishme jo vetëm për vitaminën C por edhe për uljen e nivelit të kolesterolit në gjak dhe parandalimin e ulçerës në stomak. Të dyja frutat duhet të jenë pjesë e një regjimi ushqimor të shëndetshëm./

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *