More

  Robert Ndrenika

  Robert Ndrenika lindi në Tiranë, në 1942. Në vitet 1960-1964 ka studiuar për aktor ne Shkollën e Larte “Aleksander Moisiu”. Nga ky vit, deri më 1970, punon si aktor në Teatrin “Skampa” te Elbasanit. Në vitet 1970-1974 punon si aktor në Teatrin e Institutit të Lartë të Arteve (sot Akademia e Arteve), më pas në Teatrin Kombëtar, deri sa doli në pension. Sot punon si aktor i lirë.

  Jeta
  • Lindi më: 1942
  • Vendlindja: Tiranë
  • Kombësia: Shqiptar
  • Nënshtetësia: Shqiptar
  • Profesioni: Aktor
  • Titulli: Artist i Popullit

  Filmografia: (Filma dhe role)

  VitiTitulliRoliShënime
  1966Oshëtimë në bregdet Gjergji
  1968Horizonte të hapuraAzemi
  1970I teti në bronx Xhemali
  1972 KapedaniI biri i xha Sulos
  1972 Odiseja e tifozave
  1972Kryengritje në pallat Babai i fëmijëve
  1974 Shtigje të luftës Shabani
  1974 Rrugë të bardha Ganiu
  1974Duke kërkuar 5-orëshin Zeqo
  1977Shembja e idhujve Kapteri
  1978Koncert në vitin 1936 Fotaqi
  1979Në shtëpinë tonë Stefi
  1979Mësonjtorja Kosta
  1980Një shoqe nga fshati Agush Kalemi
  1982Vëllezër dhe shokë Sokrati
  1982Prefekti Qazim Mulleti
  1982Nëntori i dytë Karrrocieri i Ismail Qemalit
  1982Besa e kuqe Gjoni
  1983Kohë e largët Anastas Grigori
  1984Nxënësit e klasës sime Kristofori
  1984Shirat e vjeshtës Sotiri
  1984Shi në plazh Come
  1985Tre njerëz me guna
  1985Gurët e shtëpisë sime
  1986Dhe vjen një ditë Zenuni, vëllai i Llano Bletës
  1987Përrallë nga e kaluara Vangjeli
  1987Botë e padukshme Iliazi
  2001Parullat Lleshi
  2002Njerëz dhe fate Betimi, i ati i Florit
  2004Tifozët Dyli
  2009Kronikë provinciale

  Nderimet:

  Në vitin 1979 i është akorduar titulli “Artist i Merituar” dhe ne vitin 1988 titulli “Artist i Popullit”. Është nderuar me Kupën për Aktorin më të Mire në Festivalin Kombëtar te Teatrit, më 1994, për rolin e Di Spetes në shfaqjen “Magjia e Madhe”, te De Filipos dhe ne Festivalin e Filmit te vitit 1979, për rolin e Prefektit në filmin “Koncert në vitin 1936”. Eshte nderuar me titullin “Nderi i Kombit”.

  Dramaturgjia Kombëtare:

  Ka qënë ndër aktorët që ka pasur ngarkesën më të madhe në teatër dhe kinematografi. Nga dramaturgjia kombëtare, midis të tjerash, ka interpretuar: “Besa” e Sami Frashërit, “Ura” e Minush Jeros, “Prefekti” i Besim Levonjës, “Familja e peshkatarit” e Sulejman Pitarkës, “Bashkë me agimin” e Kolë Jakovës, “Midis dy njerëzve” e Kiço Blushit, “Skënderbeu” i Lec Shllakut, “Gjenerali i ushtrisë së vdekur” dhe “Stinë e mërzitshme në Olimp” të Ismail Kadaresë, “Lumi i vdekur” i Jakov Xoxës, “Fytyra e dytë” dhe “Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo” të Dritëro Agollit, “Shkallët” dhe “Shtëpia me dy porta” të Ruzhdi Pulahës.

  Dramaturgjia e huaj:

  Nga dramaturgjia e huaj mund te përmendim “Shumë zhurme për asgjë”, “Nata e dymbëdhjetë” dhe “Zbutja e kryeneçes” te Shekspirit, “I sëmuri për mend” dhe “Kopraci” të Molierit, “Udha e largët” e Arbuzovit, “Luiza Miler” e Shilerit, “Prometeu” dhe “Njeriu që pa vdekjen me sy” të Viktor Eftimiut, “Dashuri e tillë” e Kohoutit, “Banja” e Majakovskit, “Arturo Ui” e Brehtit, “Vdekja e një komisioneri” e Millerit, “Vizita e damës plake” e Dyrrenmatit, “Magjia e madhe” dhe “Cilindri” të De Filipos, “Darka e të marrëve” e Veberit, “6 vjet shtatzënë” e Cikliropulosit, “Pulëbardha” e Anton Çehovit, “Histori zooparku” e Ollbit, etj.

  Kinematografia:

  Në kinematografi ka interpretuar mbi 30 filma, midis te cilëve mund të përmendim “Horizonte te hapura”, “I teti në bronz”, “Kapedani”, “Shtigje lufte”, “Në shtëpinë tonë”, “Koncert ne vitin 1936”, “Bolero” etj.

  Latest news

  Related news

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here