More

    Robert Ndrenika

    Robert Ndrenika lindi në Tiranë, në 1942. Në vitet 1960-1964 ka studiuar për aktor ne Shkollën e Larte “Aleksander Moisiu”. Nga ky vit, deri më 1970, punon si aktor në Teatrin “Skampa” te Elbasanit. Në vitet 1970-1974 punon si aktor në Teatrin e Institutit të Lartë të Arteve (sot Akademia e Arteve), më pas në Teatrin Kombëtar, deri sa doli në pension. Sot punon si aktor i lirë.

    Jeta
    • Lindi më: 1942
    • Vendlindja: Tiranë
    • Kombësia: Shqiptar
    • Nënshtetësia: Shqiptar
    • Profesioni: Aktor
    • Titulli: Artist i Popullit

    Filmografia: (Filma dhe role)

    VitiTitulliRoliShënime
    1966Oshëtimë në bregdet Gjergji
    1968Horizonte të hapuraAzemi
    1970I teti në bronx Xhemali
    1972 KapedaniI biri i xha Sulos
    1972 Odiseja e tifozave
    1972Kryengritje në pallat Babai i fëmijëve
    1974 Shtigje të luftës Shabani
    1974 Rrugë të bardha Ganiu
    1974Duke kërkuar 5-orëshin Zeqo
    1977Shembja e idhujve Kapteri
    1978Koncert në vitin 1936 Fotaqi
    1979Në shtëpinë tonë Stefi
    1979Mësonjtorja Kosta
    1980Një shoqe nga fshati Agush Kalemi
    1982Vëllezër dhe shokë Sokrati
    1982Prefekti Qazim Mulleti
    1982Nëntori i dytë Karrrocieri i Ismail Qemalit
    1982Besa e kuqe Gjoni
    1983Kohë e largët Anastas Grigori
    1984Nxënësit e klasës sime Kristofori
    1984Shirat e vjeshtës Sotiri
    1984Shi në plazh Come
    1985Tre njerëz me guna
    1985Gurët e shtëpisë sime
    1986Dhe vjen një ditë Zenuni, vëllai i Llano Bletës
    1987Përrallë nga e kaluara Vangjeli
    1987Botë e padukshme Iliazi
    2001Parullat Lleshi
    2002Njerëz dhe fate Betimi, i ati i Florit
    2004Tifozët Dyli
    2009Kronikë provinciale

    Nderimet:

    Në vitin 1979 i është akorduar titulli “Artist i Merituar” dhe ne vitin 1988 titulli “Artist i Popullit”. Është nderuar me Kupën për Aktorin më të Mire në Festivalin Kombëtar te Teatrit, më 1994, për rolin e Di Spetes në shfaqjen “Magjia e Madhe”, te De Filipos dhe ne Festivalin e Filmit te vitit 1979, për rolin e Prefektit në filmin “Koncert në vitin 1936”. Eshte nderuar me titullin “Nderi i Kombit”.

    Dramaturgjia Kombëtare:

    Ka qënë ndër aktorët që ka pasur ngarkesën më të madhe në teatër dhe kinematografi. Nga dramaturgjia kombëtare, midis të tjerash, ka interpretuar: “Besa” e Sami Frashërit, “Ura” e Minush Jeros, “Prefekti” i Besim Levonjës, “Familja e peshkatarit” e Sulejman Pitarkës, “Bashkë me agimin” e Kolë Jakovës, “Midis dy njerëzve” e Kiço Blushit, “Skënderbeu” i Lec Shllakut, “Gjenerali i ushtrisë së vdekur” dhe “Stinë e mërzitshme në Olimp” të Ismail Kadaresë, “Lumi i vdekur” i Jakov Xoxës, “Fytyra e dytë” dhe “Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo” të Dritëro Agollit, “Shkallët” dhe “Shtëpia me dy porta” të Ruzhdi Pulahës.

    Dramaturgjia e huaj:

    Nga dramaturgjia e huaj mund te përmendim “Shumë zhurme për asgjë”, “Nata e dymbëdhjetë” dhe “Zbutja e kryeneçes” te Shekspirit, “I sëmuri për mend” dhe “Kopraci” të Molierit, “Udha e largët” e Arbuzovit, “Luiza Miler” e Shilerit, “Prometeu” dhe “Njeriu që pa vdekjen me sy” të Viktor Eftimiut, “Dashuri e tillë” e Kohoutit, “Banja” e Majakovskit, “Arturo Ui” e Brehtit, “Vdekja e një komisioneri” e Millerit, “Vizita e damës plake” e Dyrrenmatit, “Magjia e madhe” dhe “Cilindri” të De Filipos, “Darka e të marrëve” e Veberit, “6 vjet shtatzënë” e Cikliropulosit, “Pulëbardha” e Anton Çehovit, “Histori zooparku” e Ollbit, etj.

    Kinematografia:

    Në kinematografi ka interpretuar mbi 30 filma, midis te cilëve mund të përmendim “Horizonte te hapura”, “I teti në bronz”, “Kapedani”, “Shtigje lufte”, “Në shtëpinë tonë”, “Koncert ne vitin 1936”, “Bolero” etj.

    Latest news

    Related news

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here