Briti, Londra, dardanët dhe historia!

Fahri Xharra

Britanikët e pranojnë që Briti i dha popullit të tij ligjet dhe sundimin e tij për 24 vite dhe në fund u varros në Trinovatum.. Britanikët e dinë që emrin e moren nga Briti dhe se mbretëria e tij qe ndarë nga tre bijtë e tij : lokrini i cil e udhëhoqi Anglinë, Albanaktu që mbretëroi mbi Skotlandën dhe Kamberiusi që ishte i Uelsit.

A ishte Briti i Trojës , mbreti i parë i Britanisë dhe themelues i Londrës?A ishte Bruti ai i cili trashëgohej nga pasardhësit e tij nga mbretërit e Britanisë së Vjetër “Brutus gave his name to Britain”.Briti (Bruti) ishte mbreti i parë i Trojës qe përmendet nga Sir Moses Finley. Briti e ndërtoi kryeqytetin e tij afer Tamisit (Temzes) – Temesa e Homerit për të pasur qasje më të lehtë në Detin e Veriut sepse Wash ngadalë rrëshqiste për ta formuar Finlanden e sotit.Banorët më të hershmit që mbërritën ne Britani, një mijë vjet para pushtimit Romak, ishin dardanet e qytetit të djegur të Trojës.

Ata e ngritën qytetin qe e quajtën “Troia Newydd” (Troja e Re) dhe pastaj “Troynovant” ose “Trinovantum” (Sir Moses Finley, Professor i Historisë së Lashtë në Universitetin e Kembrixhit).

Nga i gjithë studimi im per Britin, Londren, Britanin kjo fjali ma ka kënaqur shpirtin: “Për shumë arsye sipas Profesorit Sir Moses Finleyt, se sa më shumë po i njohim gjërat aq më shumë duhet që “Lufta e Trojës e Homerit” të largohet nga Historia Greke e Kohës së Bronzit (suggested that ‘Homer’s Trojan War must be evicted from the history of the Greek Bronze Age’.”)“ Është vështirë që të mos pajtohesh me këtë përfundim, sepse na kanë mbetur dy mundësi-e thotëIman J. Wilkens në ‘Herodoteans’,:” Ose lufta e Trojës kurrë nuk ka ndodhur në Turqinë Veriperendimore ose Iliada e Homerit është një imagjinatë e thjeshtë , ose tjetra që ajo ka ndodhur dikund tjetër”Vazhdojmë , sipas Geoffrey of Monmouth-it i cili e ka shkruar “ Historinë e Mbretërve Britanik” thotë që stërstënipi i Eneut , me emrin Brutus ( Brit) ka lundruar me armatën e tij në Angli dhe e ka formuar Londrën me emrin Troja e Re (Caerdroia në gjuhëen e Keltëve ) në vitin 1100 paraKR.Shikoni reagimin e britanikëve të cilët i kerkojnë rrënjet e tyre nëpërmjet trojanëve për të arritur deri tek Noa ;

(The re-naming of the city has been a disaster for British history. Not only have we forgotten our links with ancient Troy, but we have also given ground to the advocates of evolution, who don’t want us to know that, through the Trojans, we can trace our ancestry all the way back to Noah.Brutus and his army sailed away and stopped in a few parts of Africa, then they sailed through the Pillars of Hercules (Straits of Gibraltar) and arrived in Gaul where they picked up some Trojan exiles. They fought some battles against the Gauls, then returned to their ships and sailed to their intended destination, an almost empty island to the north of Gaul known as “Alban” (Albion), which means “White Island”. Those who came with Brutus were called “Britons”, and the island became known as “Britain”. The date of their arrival is calculated to be 1074 BC, according to a footnote by Peter Roberts in his translation of Tysilio’s “Chronicle of the Kings of Britain” (1). )

Gjakovë, 06.03.16


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *