Më shum

  Cilat ishin 150 shoqëritë shqiptare që u formuan në SHBA

  Viron Prodani

  Vijon nga numri i kaluar

  Përpjekjet e para të shqiptarëve të Amerikës për t’u organizuar në shoqëri patriotike filluan në fillim të shek. XX-të. Që nga viti 1906 kur u krijua shoqëria e parë dhe deri në fillim të viteve ‘40, u formuan mbi 150 shoqëri të cilat kanë dhënë një kontribut shumë të madh jo vetëm në jetën e tyre në Amerikë por edhe për Shqipërinë dhe shqiptarët.

  Qëllimi i krijimit të këtyre shoqërive, ka qenë i gjithanshëm siç do të përmend:

  – Të mësojnë nga liria, fuqia dhe bashkimi i popullit amerikan të cilat e bënë këtë komb kaq ideal.

  – Të ritë në mes të shqiptarëve dashurinë për kombin dhe njëri tjetrin.

  – Të arsimojnë më të zotët dhe më të shquarit shqiptarë në shkollat amerikane të cilët të kthehen si mësonjës në Shqipëri.

  – Të mësohet gjuha shqip dhe anglisht që të përhapet në mes të qyteteve Shqiptare dhe Amerikane

  edukata dhe doktrina morale.

  – Të mbrojë emigrantët dhe punëtorët shqiptarë.

  – Të mësojë për vetëqeverimin e Shqipërisë.

  – Të forcojë miqësinë në mes të shqiptarëve dhe amerikanëve.

  – Të mbledhë të holla, dhurata për ti shpërndarë në shqiptarët nevojtarë.

  – Të organizojnë degë të reja të shoqërisë.

  – Të shtojnë numrin e anëtarëve.

  – Shoqëria të mos merret me punë politike.

  – Të mbledhin fonde që të përdoren në Shqipëri për ndërtime të ndryshme në infrastrukturë, shkolla, ujësjellës dhe raste fatkeqësish.

  Në luftën për mbrojtjen e të drejtave të shqiptarëve, luftën e armatosur, pavarësinë e Shqipërisë dhe ruajtjen e tërësisë tokësore kontribut kanë dhënë shoqëritë “Malli i Mëmëdheut”, “Flamuri i Krujës”, “Vatra”, “Bashkimi”, “Vjosa”. Në bashkimin e të gjithë emigrantëve për ruajtjen e ndjenjës kombëtare, hapjen e shkollave shqip, hartimin e abetares, botimin dhe shpërndarjen e librit, arsimimin e të rinjve sidomos vajzave kanë luajtur shoqëritë “Malli i Mëmëdheut”, “Arsimi”, “Vatra”, “Drita”, “Gjergj Kastrioti”, “Lidhja Studentore”, “Dituria”. Për bamirësi, ndërtimin dhe mbajtjen e shkollave, ujësjellsave, çezmave, varrezave dhe zbukurimin e qyteteve e fshatrave kanë dhënë kontribut shoqëritë “Mirëbërëse”e Dardhës, “Vëllazëria” e Vithkuqit, “Bashkimi” e Drenovarëve, “Bashkimi” Poradecarëve, “Mbleta” Dardharëve, “Bashkimi” Shalësjotëve. Nga dokumentat e kohës si gazetat, librat, revistat që botoheshin jo vetëm në SHBA, por edhe në Shqipëri, Bukuresht, Sofje, Manastir, Selanik kam nxjerrë mbi 150 shoqëri. Në lidhje me krijimin e këtyre shoqërive, Faik Konica ka thënë: “Që më 1896 e gjer më 1910, kam parë disa dyzina shoqëri shqiptarësh të lindin, të vikasin, të rriten pak dhe të vdesin. Pyes vehten pse? Pa dyshim një nga shkaqet e para është karakteri i shqiptarëve të cilët individualistë të mësuar të rrojnë dhe të veprojnë veç e veç nuk janë të zotët të lidhen për një qëllim të përbashkët, të dëgjojnë dhe të pyesin njëri tjetrin.” Faik Konica, Gazeta “Dielli” No 51, viti 1912.

  Shoqëritë mirëbërëse, fetare, shtypi, zgjidhnin pothuajse çdo vit drejtuesit e tyre, organizonin piknikë, aktivitete artistike, kulturore etj. të cilat janë të shumta. Kam përzgjedhur disa prej tyre me qëllim që të evidentoj ata ose ato që kanë kontribuar ose spikatur më shumë në jetën dhe mbarëvajtjen e diasporës shqiptare në SHBA. Padyshim, që më kryesorët në këtë drejtim janë Faik Konica, Fan Noli, Kostë Cekrezi, Kristo Floqi, Kristo Dako, Bari Omari, Sotir Peci, Mina Grameno, Petro Nini Luarasi etj. për të cilët janë botuar shumë libra e shkrime të ndryshme.

  Nga të gjitha shoqëritë, më shumë kam veçuar shoqërinë e parë “MALLI I MEMEDHEUT” dhe shoqërinë më të madhe dhe më jetëgjatë “VATRA”.

  MINA GRAMENO ME ANETARE TE SHOQERISE MALLI I MEMEDHEU

  Mina Grameno dhe Petro Nini Luarasi, shkuan në Bufalo në shtëpinë e Thanas Viso Mborjes ku atje më 1 Janar 1906 themeluan shoqërinë “MALLI I MEMEDHEUT” dhe përpiluan kanonizmën me 43 nyje. Ja si e kujton vetë Thanas Viso Mborja këtë ditë: “Unë i thashë një ditë një shoku, se ne që kishim qenë në Rumani dhe kishim parë atje se si ishin organizuar shoqëritë patriotike, nuk mund të rrinim duar kryq por duhet të merrnim iniciativën për krijimin e shoqërive të tilla në Amerikë. Për këtë ishte e mira të ftoheshin nga qyteti Xhejmstoun. Këtu ndodheshin rreth 80 shqiptarë dhe patriotët Petro Nini Luarasi e Mina Grameno me qëllim që të na ndihmonin. Shoku im e pëlqeu mendimin tim dhe kështu nuk mbeti veçse ta vinim në zbatim. Më 1 Janar të vitit 1906, në konakun tim u mblodhën patriotë për të vendosur në lidhje me çështjen e themelimit të shoqërisë. Këta patriotë ishin: Mina Grameno, Petro Nini Luarasi, Kol Rikashi, Pandi Lipi Kallanxhiu, Thimi Nuni Boçka, Pandi Mihal Furxhi, Dhimitraq Zisi Negovani, Vani Odo Karameta, Vani Vangjel, Thanas Halle, Mihallaq Kristaq Bimbli dhe unë..” (Thanas Viso Mborja ka lindur në Mborje në vitin 1876).

  Shoqëria krijoi dhe statusin e saj e cila u bë shembull për shqiptarët e qyteteve të tjera në SHBA. Të gjithë pjesëmarrësit në këtë shoqëri ishin punëtorë ku sundonte fryma patriotike. Ata që kishin mbaruar shkollën shqipe dhe kishin një farë kulture u bënë udhëheqësit shpirtërorë të tyre. Costandin A. Demo në librin e tij për një nga këta drejtues shkruan: “Petro Nini Luarasi ishte “The Paul Revere” i shqiptarëve mbasi vinte në ç’do vënd ku kishte shqiptarë dhe predikonte patriotizëm. Ay ishte një librari me dy këmbë, me xhepat mbushur plot pamfleta, revista e gazeta. Ai pregatiti udhën e lëvizjes kombëtare për ata që ardhë pas tij. Shoqëria “Malli i Mëmëdheut” krijoi edhe një bibliotekë me libra në gjuhën shqipe, anglishte dhe greke, gjuhë këto që pak a shumë i njihnin punëtorët shqiptarë të Bufalos. Fondin e parë të librave e dhuroi Thanas Viso Mborja i cili kur u largua nga Rumania mori dy sundukë me libra në gjuhën shqipe nga shoqëria e shqiptarëve të Bukureshtit. Këto libra ishin shkrojtur nga patriotët e Rilindjes dhe shtypur në tipografinë e shoqërise “Dituria” të Bukureshtit. Anëtarët e shoqërisë paguanin si kuote ½ dollarë në muaj. Ata ishin lidhur me punëtorë dhe intelektualë amerikanë. Një nga këta, Zt. Moss, në gazetën “Morning Post” e popullarizoi shumë luftën e popullit shqiptar dhe kërkesat e tij. Kjo shoqëri në vitin 1909 kishte si kryetar Gaqi Themelin, N/Kr.Vangjel Camçen dhe kontrollorë Koço Gramenon dhe Janko Vishnjën.

  Më 25 nëntor 1913, shoqëria u bashkua me Federatën “VATRA” dhe u krijua Dega No.25, Jamestown, N.Y. me 100 anëtarë. Kjo degë zgjodhi këta drejtues: Kryetar Ilo Furxhi, arkëtar Lambi Cale, sekretar Perikli Murzaku, pleqësia Vasil Argjir, Hysen Belortaja, Sali Selman.

  Shoqëria “BESA–BESEN“

  Shoqëria “BESA–BESEN“

  – U formua në Boston më 1 Janar 1907. Kryetar i saj ishte Fan Noli. Kontributet e kësaj shoqërie janë:

  – Ju drejtua Konferencës së Hagës në korrik të vitit 1907 ku kërkoi pavarësinë nga Turqia.

  – U bë nismëtare për krijimin e kishës së pavarur shqiptare që u themelua më 18.05.1908 në New York.

  – U bë nismëtare për bashkimin e shoqërive patriotike të shqiptarëve në SHBA në një organizatë të vetme “VATRA” më 28.04. 1912.

  – Gazeta “DIELLI” që doli për herë të parë më 15.02.1909 ishte organ i shoqërisë kombëtare “Besa-Besën”.

  Cilat ishin 65 degët e shoqërisë “VATRA”, emrat e të gjithë anëtarëve

  Shoqëri patriotike e emigrantëve shqiptarë në SHBA. U themelua në Boston më 28.04.1912. “VATRA” u bë shprehëse e aspiratave kombëtare demokratike të emigrantëve dhe të gjithë popullit shqiptar. Kjo mbështeti luftën e popullit shqiptar në luftën e tij për liri, shpalljen e pavarësisë dhe protestoi kundër copëtimit të Shqipërisë.

  “VATRA” mbajti gjallë gjuhën, traditat kombëtare dhe zhvilloi veprimtari të shumta arsimore, kulturore. “VATRA” dha një ndihmë të madhe në ndërtimin e Autoqefalisë së Kishës në Shqipëri mbasi shumë emigrantë ishin nga Korça, Kolonja, Përmeti dhe Gjirokastra. Shoqëritë që u mblodhën për themelimin e shoqërisë “VATRA” me përfaqësuesit e tyre janë:

  “Besa- Besën”, Boston, Llambi Cikozi

  “Kombëtarja”, Worchester, K. Kostika

  “Flamuri i Krujës” Boston, Elio D. Tromara

  “ Mirëbërësja”, Sarakusit, Kostaq Kotta

  “Skënderbeut”, Garry Jani, A. Bellkameni

  Shoqëritë “Dallëndyshja” e New Yorkut dhe “Malli i Mëmëdheut” nuk erdhën, por ishin dakord me bashkimin e shoqërive.

  Mbledhja e parë më 23.03.1912. Qëllimi i shoqërisë.

  Shoqëria “Malli i Mëmëdheut” diskutoi që qëllimi i bashkimit të jetë edukativ, për mësimin, se është e nevojshme për gjendjen që është sot Shqipëria. Fan Noli theksoi se bashkimi i shoqërive të ketë qëllim politik. Po nuk u njoh zyrtarisht pavarësia kombëtare nuk mund të hapim shkolla në gjuhën shqipe.

  Dita e dytë më 24.03.1912. U diskutua për organin e shtypit që do të përdornin.

  Shoqëria do të mbante si organin e saj gazetën “Dielli” që ja jepte shoqëria “Besa-Besën.”

  – Disa kërkuan që të mos ketë gazetën e saj por të nxjerrë çdo muaj një buletin.

  – Disa të tjerë që gazetën ta kenë persona të veçantë dhe ta shesin.

  U vendos që “Dielli” të jetë nën hijen morale të shoqërisë por pa u përzierë në financat e gazetës. Ju la si detyrë Faik Konicës dhe Kristo Floqit që të këshillohen me një avokat amerikan mbasi do të bëhet kanunorja e saj dhe të njihet zyrtarisht prej Guvernës së Bostonit siç janë njohur edhe shoqëritë irlandeze, polake etj.

  Dita e tretë më 31.03.1912. Qëllimi ishte emri i shoqërisë.

  Emri duhet të jetë i shkurtër, me kuptim të thellë prandaj u propozuan katër emra:

  “Pro Patria” – “Argu” – “Parmënda” dhe “Vatra”. Dy të parat u hoqën se ishin emra të huaja. U votuan dy të fundit dhe me shumicë fitoi “VATRA”.

  “”Vatra” është fjalë e thjeshtë shqipe e stërgjyshërve tanë. Na kujton vatrën tonë, shtëpinë, atdheun e dashur, na çpon, na lëndon ndjenjat tona dhe na përmend mallin dhe dëshirën e atdheut tonë”. Shoqëria u quajt Federata Shqiptare e Amerikës “VATRA”. Më 28.04.1912 dita e fundit e bisedimeve mund të quhet ditë historike e krijimit të “VATRES” Boston Mass. Më 13 qershor 1912, Federata Pan Shqiptare “Vatra”, u njoh prej shtetit Massacusetts.

  Federata, mori diplomën e saj (charter) të shënuar prej Z. Albert P. Langtry, sekretarit të Shtetit. Emrat e atyre që bënë aplikatën për njohje dhe që janë shkruar në dipllomë janë: Faik Be Konica, Lambi Chikozi, Fan S.Noli, Kristo Floqi, Elia Tromara, Naum Cere, Kosta Kotta. Në komisionin për bashkimin e shoqërive kanë qenë: At Fan Noli, Kristo Floqi, Faik Konica, Paskal Aleksi.

  Degët e shoqërisë “Vatra” do të ngriheshin në shumë qytete, prandaj u ngrit një komision që do të merreshe me organizimin e degëve. Degët do të emërtoheshin me numra.

  Dega No. 1: U krijua në Boston më 12 maj 1912, drejtues:

  Kryetar: Kristo Kirka

  Sekretar: Elia Zografi

  Arkëtar: Kristo Aristidi

  Pleqësia: Kosta Ratcka, Efthim Natsi, Nikolla Caknaqi, Petro Lazar.

  Dega No. 2: U krijua në Lyn, Mass. më 26 maj 1912, drejtues:

  Kryetar: Elia Tromara

  Sekretar: Sokrat Naum

  Arkëtar: Kristo Sterio

  Pleqësia: Dionis Kristo, Guri Dimitri, Petro Andon.

  Dega No. 3: U krijua në Peabody, Mass. më 30 korrik 1912, drejtues:

  Kryetar: Xhafer Hasan Starja

  Sekretar: Isa Demi Starja

  Arkëtar: Perikli Rëmbeci

  Pleqësia: Muharem A. Helmësi, Veli Qazim Selenica, Theodor Rëmbeci.

  Dega No. 4: U krijua në Manchester N.H. më 2 qershor 1912, drejtues:

  Kryetar: Theodos P. Spiro

  Sekretar: Toli Josif

  Arkëtar: Lambi Vangjel Polena

  Pleqësia: Haxhi Adem, Spiro Postoli, Josif Blushi.

  Dega No. 5: U krijua në Worchester Mass. më 19 maj 1912 ,drejtues:

  Kryetar: Vangjel Sotir

  Sekretar: Kosta Vasil

  Arkëtar: Th. Polena

  Pleqësia: Axhem Hasan, Mazllun Panariti, Sotir Kasuli.

  Taunton Mass. më 2 qershor 1912, drejtues:

  Kryetar: Guri Kristo Luarasi

  Sekretar: Karlo Kozo

  Arkëtar: Gjergj Luka Qafzezi

  Pleqësia: Paskal Andon, Spiro Dhame, Thimi Vangjel.

  Dega No. 6: U krijua në Lewiston, Maine më 28 qershor 1912, drejtues:

  Kryetar: Toli Kristo

  Sekretar: Koci Janaq

  Arkëtar: Spiro Petro

  Pleqësia: Maliq Maksut, Kosta Vangjel Grabocka, Tsale Stillo.

  Dega No. 7: U krijua në Biddeford- Saco, më 16 qershor 1912, drejtues:

  Kryetar: Stathi Suli

  Sekretar: Ilia Andon

  Arkëtar: Telha Kanan

  Pleqësia: Thanas Idriz, Liço Rahman, Dhosi Spiro Lubonja.

  Dega No. 8: U krijua në South Framingham-Milford Mass më 19 maj 1912, drejtues:

  Kryetar: Kristo Kosta

  Sekretar: Jan Karol

  Arkëtar: Jovan Thanas Progri

  Pleqësia: Thoma Gramo, Kristo Kallfa, Miti Mihal Dishnica, Jovan Anton Progri

  Brockton Mass. më 19 maj 1912, drejtues:

  Kryetar: Andrea Kristo

  Sekretar: Pandi Bogdani

  Arkëtar: Fazlli Frashëri

  Pleqësia: Zejnel Muke, Louis Stefan, Ismail Telha.

  Dega No. 9: U krijua në Hudson-Marlboro Mass. më 26 maj 1912, drejtues:

  Kryetar: Kozma Angelo

  Sekretar: Dimitri Kreshpani

  Arkëtar: Gjino Zguro

  Pleqësia: Janaq Stefan, Kosta Melçanaku, Luka Lazar.

  Dega No. 10: U krijua në Southbridge, Mass.më 16 qershor 1912, drejtues:

  Kryetar: Sotir Gjika

  Sekretar: Naum Dishnica

  Pleqësia: Lazar Kozma, Tasi Vangjel, Jani Lubonja.

  Emrat e shqiptarëve që emigruan në Amerikë në vitet 1884-1945 sipas rendit alfabetik

  Periudha 1884-1920

  Emri Mbiemri Vendi

  Duli George Marlboro

  Dule V. Malindi Salem

  Demir Poloska Argo

  Demir Mustafa Augusta

  Dionis Elia Boston

  Dimitraq Naum Concord

  Dule Sherif Biddeford

  Dine Kambur Çoroguni Concord

  Daver Bijo Gjirokastra Biddeford

  Daman Xhemal Përmeti Bideford

  Daver Hashorva Gjirokastra Biddeford

  Demi Damianeci Thre Forks

  Dalip Asllan Lazarati Fitchburg

  Dervish Xhemal Jamestown

  Demir Korça Jamesttown

  Duro Abedin Serani Rochdale

  Demir Tahir Goskova Massillon

  Dimitri G. Kotnani Worcester

  Daver Toto Pittsburgh

  Dake R. Stravica New Florence

  Dashamir Përmeti Akron

  Dimitri Dh. Petoshe Southbridge

  Dervish H. Kuta Southbridge

  Demir S. Bitincka Southbridge

  Dimitri Toli Progri Gary

  Daçe Çeço New-York

  Dervish Lazarati New-York

  Dimitraq K. Nica Red-Wing

  Dimitri Çoka Millinocket

  Duli M. Naska Natick

  Dimitri V. Robo Milford

  Dimitri D. Negovani Manchester

  Dimitri Simon Natick

  Dimitri Tasi Natick

  Dimitri Robo Brockton

  Duro Harsin Manchest.

  Dalip Haxhi Saco

  Dalip Lani Milwakue

  Dervish Nikolica Milwakue

  Dali Elmasi Rockland

  Daut Lano Canton

  Denis Pici Philadelfia

  Dule K. Gremshi Boston

  Dervish Fejzo Polena Boston

  Dine Teme Chikago

  Dane Alarupi Detroit

  Dake R. Stravicka Detroit

  Demir Ali Progri Buffalo

  David Përmeti Fitchburg

  Dita Kristo Sterio L.

  Daver Vekip Saco

  Dimitri Rafail Natick

  Dimitri Kristo Natick

  Dionis Jane Marlboro

  Kostandin Prodani Manchester

  Dionis Spiro Manchester

  Dionis George Lonsdale

  Dimitri P. Anastas Albany

  Dorothea Pano Alliace

  Dionis Peppo Detroit

  Demetri Theodhos Milwanke

  Dimitri V. Anastas Siatle Wash

  Dimitri Andon Antlantic City

  Dule D. Podgorani Boston

  Dalip H. Starovecka Marlboro

  Daut Glono Vlora Detroit

  Duro O. Gllava Worcester

  Dimitri Aleks Natick

  Daniel Petro Chikago

  Dervish Muhamet Gjirokastra Biddeford

  Dule Cerava Peobody

  Divid Ismail Lewiston

  Dervish Banush Lazarati Fitcburg

  Dimitri S. Haxhi Rochdale

  Dimitri Snica Natick

  Duli F. Malindi Lowell

  Duli George Marlboro

  Dimitri K. Nico Red Wing

  Daut A. Lazarati Waterbury

  Dervish Emin Kuci Waterbury

  Duro Arshim Nivica New Bedford

  Demir S. Kuta Canton

  Dajlan D. Gjirokastra Saco

  Duri Toci New York

  Daut Berberi Philadelfia

  Dimitra Th. Bardho Natick

  Demir Zeqir Keloca Massillon

  Duro Hasim Nivica New Bedoford

  Daut S. Veliqoti New Bedoford

  Demo Sheremet Luzati New Bedoford

  Daver Toto East Pitsburg

  Demir R. Kalivaci Waterbury

  Dajlan M. Corushi Waterbury

  Dimitri Marjani Gary

  Dervish R. Panariti Pontiac

  Dorothea Tushi Drenova L

  Drita Miko Kokalari L

  Darthi Lazi Jorganxhi L

  Dushi Papalekasi Boston

  Daut Asim Boston

  Dalip Lazarati Fitchburg

  Demir Mustafa New York

  Demir Bej Polaska Argo III

  Dervish Nikolica New York

  Dini Ismail Bradocck

  Demetra Chapulari New York

  Dimitra Vangjel Naum L

  Drita Thana L

  Dhoske Sotir Adham 1892

  Dimitri Kiras Jamestown

  Denis J. Kamburi Jamestown

  Daniel Petro Chikago

  Demetra Tushe Detroit

  Demke Qatipi Detroit

  Duro Tabaku Boston

  Dimitri V. Robo Hudson

  Daut M. Tragjasi Jamestown

  Demir R. Kalivaci Naticka

  Dervish Zh. Nakoleci Newburyport

  Dukagjin Kerxhalli Rouchdale

  Dimitri Kriosto Naticka

  Dimitri Kostandin Manchester

  Demir Asim San Spring

  Daut K. Gjirokastra Peabody

  Dilaver R. Selenica Peabody

  Diogjen Gava Brockton

  Dervish Belortaja Jamestown

  Duro Tabaku Newburyport.t

  Domeniko S. Baltoja Natick

  Daut Xh. Hotova Lowell

  Daut Jaho Vlora Akron

  Dajlan R. Babani Waterbury

  Dalip Elmaz Bitincka Waterbury

  Dilaver Ali Newburypo.t

  Dimitri Peri Lynn

  Dajlan Bebachi Watervilli

  Demiri Plasa Philadelfia

  Dule Feti Lowell

  Dimitrulla G. Kace Natick

  Dali Palo Maleshova New Florenc

  Djell Jakup Nivica New Bedford

  Defter Qerim Tepelena New Bedford

  Dalan Bebec East Pitsburg

  Dake Selim Buta Waterbury

  Demir A. Babani Waterbury

  Dane S. Leskovica Milwakue

  Dorothy Zija Manastie L

  Dallendyshe Galip L

  Dorothy Andrea Elia L

  Diana James Tanes L

  Dava Peter Sako L

  Dushi Efthim Boston

  Derviish Lazarati Fitchburg

  Dini Theodhor Worchester

  Demir Poloska Milwaukee

  Daut Asim Boston

  Dini I. Libohova Braddock

  Dini Nenia Detroit

  Dine Zenel Worches

  Dimitri Gligor Petro L

  Demetra Kole L

  Dhori Gaqi Koti 1903

  Dhime Pano Peterson 1892

  Dhime Andrea Pano 1892

  Dhosi P. Katundi 1892

  Dhimiter Mborja 1900

  Dhori Kërëku New York

  Dhimitraq A. Zisi Albany

  Dhimitraq Zisi Negovani Boston

  Dhimitri Tërova New-York

  Dhimitri S. Noli Waterbury

  Dhori Fani New-York

  Dhimitri Gjika Philadelfia

  Dhimitraq Lazo Marlboro

  Dhori N. Dishnica Bufalo

  Dhosi Doke Natick

  Dhori A. Mitace Hudson

  Dhimitri Boboshtica Hudson

  Dhori Bezo Hudson

  Dhimitri Th. Gure Boston

  Dhori Samarxhi New York

  Dhori Bardho Boston

  Dhori Strati Boston

  Dhimitraq Zisi Negovani

  Dhionis Kosta Korça Waukegan

  Dhimitri Pani Ermena Granite

  Dhimitër G. Angje Southbridge

  Dhimo Gjati Boston

  Dhori Pajkolli Boston

  Dhimitri Simon Natick

  Dhimitri Bala Worchester

  Dhimitri Shallapi Philadelfia

  Dhosi Kristo Cleveland

  Dhimitri Stavre New-York

  Dhimitri Tërova Boston

  Dhimitër Mano New York

  Dhori V. Tërova Marlboro

  Dhimitri Skënde Marlboro

  Dhimitri Bala Buffalo

  Dhoske Spiro Treska Cleveland

  Dhimitri Qiriaz Dishnica

  Dhimitri S. Koka Saco

  Dhori Stratobërdha Lynn

  Dhimitri D. Boboshtica Lowell

  Dhoske Mitro Trebicka Boston D

  Dhimiter Kotnani Boston

  Dhimitri Andon Boston

  Dhimitri Panariti Xheka Southbridge

  Dhimitri Allani New York

  Dhimitri Apostol Gary

  Dhimitër Mborja Boston

  Dhimitri Kola L.

  Dhimitri V. Robo Worchester

  Dhimitri Mullo Natick

  Dhimitri Vangjo Rodge Boston

  Dhori Harami Detroit

  Dhionis Opingari Detroit

  Dhori Çikozi Buffalo

  Dhame G. Vishnja Jamestown

  Dhimitri Bendo Detroit

  Dhimitri G. Cërava Detroit

  Dhosi Spiro Lubonja Biddeford

  Dhimitri N. Papa Bideford

  Dhimitra K. Nica Red-Wing

  Dhimitri Kreshpanji Marlboro

  Dhimitri Pani Gary

  Dhori Bardho Natick

  Dhame Gorguzi Natick

  Dhimitraq P. Dishnica Bufalo

  Dhosi Tasi Boston

  Dhami Trendo Hudson

  Dhosi Anastas Hudson

  Dhori Emanuel Hudson

  Dhimitraq Samarxhiu Concord

  Dhimitri Poçari Boston

  Dhimo Goni Katundi Boston

  Dhimitri Gurre Boston

  Dhimitraq Mihal Boston

  Dhimitri Jorgji Worcester

  Dimitri Gligor Halarupi Granite Cit

  Dhori Kristo Augusta

  Dheodhor Harito Saco

  Dhimitri I. Bino Marlboro

  Dhimitri Viso New-York

  Dhimitrulla Mulla New York

  Dhimitri Nuni New-York

  Dhimitri K. Minga Detroit

  Dhim Droboniku Philadelfia

  Dhori Gaqi Koti 1903

  Dhimitri Apostol Worchester

  Dhimitri Mulla Jamestown

  Dhimitri Çikozi Buffalo

  Dhimitri Athim Boston

  Dhori Pando Mborja Saco

  Dhimitri J. Tushemishti Lowell

  Dhimitri Toli Progri Akron

  Dhimitri S. Nasi Philadelfia

  Dhimitri M. Dishnica Milwauke

  Dhosi Dhimitri Cikozi L.

  Dhimo Andrea Katundi Brockton

  Dhiogjen Filip Detroit

  Dhori Harami Augusta

  Dhori Samarxhi Boston

  Dhimitri P. Anastas L.

  Dhimitri Kovi Lakrori South Fram.

  Dhimitra Llambi Cianko New-York

  Dhimitri Kristo Fitchburg

  Dhimitri Noke Watertown

  Dhimitri Nini Akron

  Dhimitri Th. Pici Milwakue

  Dhimitri V. Pogradeci Milwakue

  Dhimitri Shallapi Akron

  Dhimoklia Trebicka Detroit

  Dhimitri Pepo Jamestown

  Dhimitri Kacidhe Worchester

  Dhimitri Balla Boston

  *Emrat, që në vend të qytetit kanë shkronjën “L” janë fëmijë të lindur në SHBA.

  Latest news

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  Lajm i mirë për emigrantët shqiptarë në Angli, kandidati për kryeministër ka vetëm 2 kushte për leje qëndrimi

  Boris Johnson kandidatit kryesor për t’i zënë vendin kryeministres së dorëhequr Tereza May ka dhënë një lajm të mrekullueshëm për të gjithë emigrantët që...

  Related news

  “Qyteti Muze i Beratit”, vendi i ruajtjes së traditës dhe lashtësisë shqiptare

  Nga ADEM LUSHAJ – Deçan – Kosovë Ruajtja e vlerave antike si, shtëpitë, kalldrëmet, rrugicat, pastaj Kalaja, Muzetë e shumta, Lumi “Osum”, ullishtat, “përsheshi me...

  3 Trajtime në shtëpi për të rinuar lëkurën e duarve!

  Duart tona kanë një lëkurë shumë të hollë dhe të ndjeshme. Pikërisht për këtë kërkojnë kujdes të veçantë. Disa faktorë mund ta rrënojnë lëkurën.Për...

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

  Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut Nga: Haxhi MEHMETAJ, arkeolog Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri të...

  Lajm i mirë për emigrantët shqiptarë në Angli, kandidati për kryeministër ka vetëm 2 kushte për leje qëndrimi

  Boris Johnson kandidatit kryesor për t’i zënë vendin kryeministres së dorëhequr Tereza May ka dhënë një lajm të mrekullueshëm për të gjithë emigrantët që...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here