historia

Futbollistët kroatë me plisa të bardhë në Beograd në vitin 1973

Këta burra me plisa të bardhë nuk janë shqiptarë. Janë futbollistët kroatë të Osijekut të cilët janë fotografuar në Aeroportin…

2 weeks ago

Disa teza që mbrojnë prejardhjen ilire të shqiptarëve

A janë shqiptarët të vetmit pasardhës të ilirëve në trojet e tyre? Teoritë kundërshtuese dhe ato mbështetëse të kësaj teze,…

3 weeks ago

Kur Mbreti Genti doli hapur kundër Romës duke zgjedhur mbrojtjen e integritetit dhe të pavarësise politike të shtetit të Ilirisë

Shkruar nga : Lutfi Alia Mbreti Genti ose (Genci) doli hapur kundër Romës. Ai nuk pranoi t’i nënshtrohet, nuk bëri…

3 weeks ago

Gjama e burrave dhe vaji i grave në Malësi

Gjama e burrave, është një traditë që është përdorur nga burrat shqiptarë – malësorë vetëm për burrat e vdekur. Ky…

3 weeks ago

Gjuha dhe shkronjat pellazge misteri i ruajtur në kishat kristiane

Nga Dr. sc. Astrit Sahitaj Qysh në fillim të këtij hulumtimi, që bënë fjalë mbi gjuhën e pellazgëve, po e…

3 weeks ago

Beteja e Lepantit

Nga : Jahja Drançolli: Në ditën e sotme të vitit 1571, në Betejën e Lepantit (Patras, Greqi Jugperëndimore), flota e…

3 weeks ago

Kuvendi i Vlorës, pjesëmarrësit në të dhe firmëtarët e Aktit të Pavarësisë

Kuvendi i Vlorës, pjesëmarrësit në të dhe firmëtarët e Aktit të Pavarësisë Nga : Aleksandër Meksi Kuvendi i Vlorës dhe…

3 weeks ago

Viti 1888, kënga e rrallë luftarake ilire në librin francez

Nga Aurenc Bebja Në librin e autorit dhe kryemurgut francez, Pierre Bauron, me titullin « Les Rives Illyriennes – Brigjet…

1 month ago

Dokumenti: Rreth tërmetit në Durrës (korrik 1273)

Nga Gjergj Pahimeri Pas njëfarë kohe, në Durrës ndodhi një gjëmë e rëndë dhe tragjike. Gjatë muajit korrik, ushtima të…

1 month ago

Ulpiana një qytet shqiptar, një vendbanim i hershëm mbi 2000 vjeçar.

Nga Aleksander Hasanas (Mili Butka) Ulpiana një qytet shqiptar një vendbanim i hershëm mbi 2000 vjeçar, që në shekullin e…

1 month ago

Cilat ishin 150 shoqëritë shqiptare që u formuan në SHBA

Viron Prodani Vijon nga numri i kaluar Përpjekjet e para të shqiptarëve të Amerikës për t’u organizuar në shoqëri patriotike…

12 months ago

Një vizitë në Butrintin e 1934-s, fotot e rralla nga zbulimet e Ugolinit

Një Butrint ndryshe nga ai që shohim sot...! Vendi duket i mbuluar nga bimët e egra dhe rrënojat duken aq…

1 year ago

Kalendari ilir daton si më i vjetri në Evropë

Kalendari më i vjetër në Evropë është gjetur në Vucedol – “Orioni i Vucedolit “. Kalendari i Vucedolit është një…

1 year ago

Kur në Kinë adhuronin filmat e Shqipërisë

Nga: Piro Milkani (rrëfimi “Kitara kineze” nga vepra “E pabesueshme, por e vërtetë”) Kur u ktheva përfundimisht në Shqipëri përveç…

1 year ago

Çamët e shpërnguljes në kampin e Elbasanit

Botuar nga : Arben Llalla Kjo fotografi është në arkivin e Federatës Pan-Shqiptare të Amerikës. Është dërguar këtu nga seksioni…

1 year ago

Si u torturuan barbarisht shqiptarët, për të ndërruar fenë!

Në vitin 1843, kur porta e lartë, e proklamoi “Hatisherifin e Gjylhanes” në Kosovë, kjo nuk u prit mirë nga…

1 year ago

Kush ishte Marash Kola i Salcës së Mërturit

Marsh Kole Progni 1870 - 1953

1 year ago

Kështu dukej Adem Jashari kur ishte në shkollën e mesme /Foto

Kjo është foto e Komandantit Legjendar Adem Jasharit kur ai ishte nxnënës në Shkollë të Mesme në qytetin e Skënderajt…

1 year ago

“Jam arvanit dhe flas arvanitika”, – kjo ishte fjalia e përsëritur me krenari, nga çdo banor i Salaminës dikur

“Jam arvanit dhe flas arvanitika”, – kjo ishte fjalia e përsëritur me krenari, nga çdo banor i Salaminës, si dëshmi…

1 year ago

Konflikti serbo-shqiptar deklarata e Fan Nolit, delegat i parë i Shqipërisë në lidhjen e Kombeve

Gazeta franceze “Le Petit Parisien” ka botuar, të enjten e 22 shtatorit 1921, në faqen numër 3, deklaratën ekskluzive të…

1 year ago