Tag: historia pellazge

 • Kalendari ilir daton si më i vjetri në Evropë

  Kalendari më i vjetër në Evropë është gjetur në Vucedol – “Orioni i Vucedolit “. Kalendari i Vucedolit është një ene me katër shirita horizontale të gdhendur me simbolet e jeve ne konstelacioneve. Këto yje i referohen direkt stinëve te vitit, dhe çdo rrip përfaqëson një sezonë. Kalendari i Vucedolit daton rreth 2600 vjet para…

 • Gegërishtja është dialekti që rrjedh nga pelazgishtja e vjetër është gjuha e Zeusit dhe Perëndive

  Pse duhet, si në kohën e kaluar, të vazhdojmë të injorojmë ose të syrgjynojmë dialektin gegë?! Kam shkruar këtë artikull pas një reflektimi nga ana e dy të rinj të Facebook-ut, njeri me qortoj përdorimin e disa fjalëve të papërshtatshme dhe tjetra me kritikon për të mos pasur një gjuhë të ” pastër “!! Këtu…

 • Perandorët ilirë që zyrtarizuan krishtërimin e sotëm

  Konstandini ishte shumë bujar kundrejt Kishës, edhe pse dhuratat e tij, në përgjithësi, rridhnin nga plaçkitja e tempujve paganë Aurelio Costantini, i njohur dhe si Kostandini i madh, lindi më 27 shkurt 274 dhe vdiq më 22 maj 337. Kostandini ishte një nga figurat më të rëndësishme të perandorisë romake që e riformoi atë, dhe…

 • Pse Gjuha Shqipe quhet Gjuhë e Zotit

  Pse Gjuha Shqipe quhet Gjuhë e Zotit

  Nga Qemal ILJAZI MITOLOGJIA FLET SHQIP * Ky shkrim e ka si qëllim zbardhjen e origjinës së Mitologjisë me anë të Emrave Mitologjik të cilët Tingëllojnë Shqip dhe kanë domethënje Shqipe . Hyrje e Shkurtër Megjithat që kan kaluar disa Miliona vite dhe Gjuha Shqipe ka pësuar Shum ndryshime dhe përshtatje Gjuhësore thelbi mbetet i…

 • Fjalimi i fundit i Skënderbeut

  Fjalimi i fundit i Skënderbeut

  Ky është fjalimi ose porosia e fundit e Gjergj Kastriot Skënderbeut për popullin e tij. “Jam në prag të varrit. Po ju lë një mbretëri me forca të afta për ta mbrojtur, por me një pasardhës të paaftë nga mosha për ta drejtuar. Megjithatë, në qoftë se në të ardhmen ju bëheni trima dhe të…

 • Dëshmitë e gjalla të Çamërisë. Rrëfime tronditëse

  Dëshmitë e gjalla të Çamërisë. Rrëfime tronditëse

  Si u masakruan shqiptarët e Çamërisë? Krimet, përdhunimet, vrasjet e fëmijëve, varret masive, në rrëfimet tronditëse të të mbijetuarve. Si kurrë më parë, historinë e tregojnë të mbijetuarit e 1944-ës. Ndiqni të plotë videon e dokumentarit të gazetarit Marin Mema, edhe me titra në anglisht, “Dëshmitë e gjalla të Çamërisë”.

 • Mbi pellazgët, paraardhësit e fisit ilir – Mbi origjinën e emrit e të popullit ilir

  Mbi pellazgët, paraardhësit e fisit ilir – Mbi origjinën e emrit e të popullit ilir

  Për të krijuar një ide në lidhje me faktin nëse është Hylli, mbreti i parë i ilirëve, apo nëse ka të tjerë mbretër ilirë para tij; nëse ia dha ai emrin kësaj race apo nëse kjo racë e kishte trashëgim këtë emër nga një periudhë arkaike akoma e padokumentuar saktë, e keqinterpretuar apo e pathënë…