Tag: histori pagane

 • Iliret e dikurshëm të Austrisë së sotme

  Shkruan: Fahri XHARRA Kjo është harta gjeografike dhe politike e Austrisë së sotme. Aty i kemi miqt tanë austriak të cilët që shumë e shumë kohë na mbështesin . Na e mundësuan Shqipërinë e Vlores ,1912 , na njohen pavarësinë e Kosovës dhe kohë pas kohe japin shenja që janë me ne. Por tema që…

 • Kalendari i lashtë Shqiptar

  Populli shqiptar ka patur që në kohëra të lashta një kalendar të vetin, i cili është kalendar unik në botë përkah veçoritë e tij, dhe ka qenë në përdorim vetëm nga shqiptarët. Më pas gjatë periudhave të ndryshme historike, janë adoptuar dhe kalendarë tjerë si grekë e romakë, që kanë arritur të stabilizohen si variante…

 • Gegërishtja është dialekti që rrjedh nga pelazgishtja e vjetër është gjuha e Zeusit dhe Perëndive

  Pse duhet, si në kohën e kaluar, të vazhdojmë të injorojmë ose të syrgjynojmë dialektin gegë?! Kam shkruar këtë artikull pas një reflektimi nga ana e dy të rinj të Facebook-ut, njeri me qortoj përdorimin e disa fjalëve të papërshtatshme dhe tjetra me kritikon për të mos pasur një gjuhë të ” pastër “!! Këtu…

 • Origjina e fjalës “Shqipëri” dhe pse bota na quan “Albania”

  Origjina e fjalës “Shqipëri” dhe pse bota na quan “Albania”

  Shqiptari i thotë vetes shqiptar, vendit të vet Shqipëri, Shqipni, po populli njihet në botë, sikundër dihet, lashtërisht si Albanais, Albanese etj., dhe vendi i tij si Albanie, Albania. Ky emërtim i dyfishtë ka arsyet e veta. Ai ka lidhje me disa rrethana të karakterit etnografik, të cilat janë specifike për Shqipërinë e për të…

 • Pse Gjuha Shqipe quhet Gjuhë e Zotit

  Pse Gjuha Shqipe quhet Gjuhë e Zotit

  Nga Qemal ILJAZI MITOLOGJIA FLET SHQIP * Ky shkrim e ka si qëllim zbardhjen e origjinës së Mitologjisë me anë të Emrave Mitologjik të cilët Tingëllojnë Shqip dhe kanë domethënje Shqipe . Hyrje e Shkurtër Megjithat që kan kaluar disa Miliona vite dhe Gjuha Shqipe ka pësuar Shum ndryshime dhe përshtatje Gjuhësore thelbi mbetet i…

 • Misteri që fshihet në zemër të Paraspuarit

  Misteri që fshihet në zemër të Paraspuarit

  Nga : Marin Mema Përgjatë udhës së vjetër që lidhte qytetin e Beratit me Janinën, shumë karvanë tregtarë apo ushtarakë kanë kaluar përgjatë shekujve. Dikund gjurmët janë të dukshme, të tjera janë fshirë nga koha apo qëndrojnë të fshehura nëntokë. Në këtë zonë, më saktësisht në fshatin Paraspuar identifikohen tre kështjella të periudhave të ndryshme.…

 • Përshtatësi i parë i Eposit të Kreshnikëve

  Përshtatësi i parë i Eposit të Kreshnikëve

  Optikë rileximi për librin “Trimat e Jutbinës” të shkrimtarit Arif Gjyli, vepër që jeton dhe sot sepse autori i ruajti hapësirat e Jutbinës. I njohu mirë dhe i dashuroi. Ashtu siç i përftoi me ndjesinë e shkrimtarit, ashtu edhe i dhuroi si “Jutbinë” krijimtarie… Nga : Arif Gjyli Shkrimtari Arif Gjyli vdiq, më 23 shtator…

 • Zbulime të reja për historinë e Aleksandër Molosit, dajës së Aleksandrit të Madh

  Zbulime të reja për historinë e Aleksandër Molosit, dajës së Aleksandrit të Madh

  -Libri “Epiri dhe Aleksandër Molosi” i Dr. Jani Koçillarit i promovuar në Muzeun H. Kombëtar është i pari libër në Shqipëri rreth kësaj figure “Epiri dhe Aleksandër Molosi” është libri i parë ndër autorët e shqiptarë, ku shkruhet për historinë e Epirit në periudhën kur drejtohej nga Aleksandri i molosëve. Autori, Dr. Jani Koçillari, historian…

 • Ulqini, një histori e vjetër ilire

  Ulqini, një histori e vjetër ilire

  Nga : Pëllumb Gorica Të prekësh Ulqinin Në çdo udhëtim të përshkruar është bërë zakon të prekim copëza përjetimesh të gjalla për natyrën, historinë e vendeve, dhe kulturën e tyre të lashtë. Dendësia e përshtypjeve, është aq e madhe sa nuk di çfarë të shkruash më parë. Kështu ndodhi edhe në udhëtimin tonë drejt Ulqinit.…

 • National Geographic për shqiptarët: Asgjë nuk i mposht ata, janë racë unike!

  National Geographic për shqiptarët: Asgjë nuk i mposht ata, janë racë unike!

  Nga : Theron J. Damon Shqiptari është europian: për më shumë se dy mijë vjet ka jetuar atje ku jeton tani – në fortesat e Epirit dhe Ilirisë, përtej Adriatikut paralel me thembrën e Italisë. Në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë, shqiptarët u përzienë me fqinjët e tyre jugorë, grekët dhe ishin shtylla kurrizore e…

 • Në luftën e Trojës nuk kishte Helen grek por vetëm Pellazgë.

  Në luftën e Trojës nuk kishte Helen grek por vetëm Pellazgë.

  Shkruan: Kol Marku Tuqidit / Thūkydídēs) 460-379 pr.Kr.). Referimet e Herodotit që kanë të bëjnë me bashkohësit e tij ishin të lidhur me Thrakën Homerike, ndërsa Tuqid-ite i përcakton Pellazgët si Tirreni-Pellagët,por  thekson dhe diferenca midis  midis Pellazgëve dhe popullsive të tjera  tirrenike. Tuqiditi tregon me emrin Pellazg si eponim i pellazgëve dy personazhe të ndryshëm të shek. XVII-XV- pr.Kr.…

 • Shqiptarët e Bullgarisë dhe fshati shqiptar Mandrica

  Shqiptarët e Bullgarisë dhe fshati shqiptar Mandrica

  Në fshatin shqiptar Mandrica të Bullgarisë është krijuar shoqata “Bashkimi për rilindjen e fshatit të Mandricës” (www.mandritsa.com dhe www.bukorshtepi.com) kryetar i së cilës është Ivalljo Petrov. Qëllimi i shoqatës është të mbledhë të rinjtë me origjinë nga fshati që të ruajnë gjuhën shqipe dhe traditat e lashta shqiptare. Shoqata ka botuar një doracak bullgarisht-shqip në…

 • Shqiptarët janë raca më e vjetër në Evropë – thuhet e shkruhet për ne

  Shqiptarët janë raca më e vjetër në Evropë – thuhet e shkruhet për ne

  “Shqiptarët janë raca më e vjetër në Evropë – Janë më te vjetër se latinet e grekët – dhe kanë ruajtur gjuhën dhe traditat e tyre edhe deri në Italinë jugore si edhe në Greqi. idealet e tyre janë evropiane, e jo aziatike. ” (The Biblical World. Volume 41 ) Po, po, kështu paskësh shkruar…

 • Të parët e të parëve tanë në historinë e Britanisë

  Të parët e të parëve tanë në historinë e Britanisë

  Shkruan: Fahri XHARRA Edhe Perandoria Romake e lindur nga vet ne, që shkatërroi gati çdo gjë të vetën, e cila jetoi mbi një mijë vjet, prapë se prapë vdiç së bashku me gjuhën e saj artificiale “latine” pa lënë trashëgimtar të ciliët kishin pë tu quajtur romak. Të vetmit që mbetën nga ajo “pjellë” vetshkatërruese…

 • Papa Albani: Më shkruani në varr që rrjedh nga gjaku shqiptar

  Papa Albani: Më shkruani në varr që rrjedh nga gjaku shqiptar

  Papa Klementi XI (Gjon Francesk Albani) lindi më 23 korrik 1649 dhe vdiq më 19 mars 1721 në Romë. Ai ishte Papa i 243 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë nga 23 nëntori i 1700-ës deri më 19 mars 1721. Papa Klementi XI-Albani e drejtoi kishën katolike për 21 vjet dhe rreshtohet i katërti për…

 • Mbi pellazgët, paraardhësit e fisit ilir – Mbi origjinën e emrit e të popullit ilir

  Mbi pellazgët, paraardhësit e fisit ilir – Mbi origjinën e emrit e të popullit ilir

  Për të krijuar një ide në lidhje me faktin nëse është Hylli, mbreti i parë i ilirëve, apo nëse ka të tjerë mbretër ilirë para tij; nëse ia dha ai emrin kësaj race apo nëse kjo racë e kishte trashëgim këtë emër nga një periudhë arkaike akoma e padokumentuar saktë, e keqinterpretuar apo e pathënë…

 • Mali i Zi u bë nga Shqiptarët në tokat Shqiptare

  Mali i Zi u bë nga Shqiptarët në tokat Shqiptare

  Sipas të dhënave dhe artefakteve të fshehura me qëllime të caktuara ,e të cilat po dalin në shesh përditë e më tepër ,ne ishim ata që e mbollëm qytetërimin. Ne ishim ata që Evropës ia dhamë Evropën. Shkruan: Fahri Xharra Por, neve pushtuesit na mbollën mosbesim ,përçarje,grindje, frikë, pakënaqësi ,dyshim. Na e mbillnin vëllavrasjen. Na…

 • Albioni-Britani i themeluar nga Briti Trojan ose Brutusi sipas kronikave latine

  Albioni-Britani i themeluar nga Briti Trojan ose Brutusi sipas kronikave latine

  Shruan: Shqipe Hoxha Ne doreshkrimin Anglo-Sakson Pseudo-Sybella, i shkruar ne latinisht, tregohet se Britania ishte nje ishull i populluar nga te mbijetuarit e Trojes (insulam reliquiis Trojanorum inhabitatam). Pra pushtuesit anglo-sakse thone per ata qe gjeten se jane trojane. Kronika saksone Widukind thote se : “Saksonet kane prejardhje nga Maqedonia, nga ushtria e Aleksandrit te Madh”…

 • Arvareshu – kjo gjuhë protosarde ilirike

  Arvareshu – kjo gjuhë protosarde ilirike

  E dini që gjuha arvareshu ishte gjuha protosarde ilirike, një gjuhë sarde paralatine me origjinë pellzgjike (shardane ) e folur në Sardenja ( Itali ) që nga koha nuragjike deri në fund të periudhes bizantine të Stefanit të Bizantit ? Kjo gjuhë sot është e fikur ,e harruar Gjuha Arvareshu , edhe pse është e…

 • Etruskët flasin Shqip edhe në Korsikë – FAKTE

  Etruskët flasin Shqip edhe në Korsikë – FAKTE

  Shkruan: Fahri XHARRA Harta që e shihni e spjegon bukur shtrierjen e botës pellazge nëpër Europë. Kjo shtrierje duhet të jetë shumë kohë para Luftës së Trojëes ( 1180 pra e.s.)E shihni që nuk ka as Greqi e as Romë, por këto janë shumë të vonëshme për këtë hartë; nuk ka as Britani, sepse Britit…