Tag: arbereshet

 • Papa, arbëreshëve të Italisë: Ruajini traditat tuaja

  Papa, arbëreshëve të Italisë: Ruajini traditat tuaja

  Sot, në Sallën e Palit VI, në Vatikan, u takuan me Papën më se 6000 pjesëmarrës në shtegtimin e arbëreshëve të Eparkisë së Ungros. Mirëseardhja e përzemërt e Françeskut. I gëzuar për këtë pritje, po i drejtoj secilit nga ju mirëseardhjen time të përzemërt. Me rastin gazmor të këtij njëqindvjetori të Kushtetutës Apostolike Catholici fideles,…

 • Fjalimi madhështor i Skënderbeut, nga Marin Barleti

  Fjalimi madhështor i Skënderbeut, nga Marin Barleti

  Nga : Marin Barleti Ju epirotët, mund të gjenit një tjetër mbrojtës të lirisë, një tjetër përkryes të qëllimeve dhe të aspiratave tuaja, sepse, në këtë vend, s’kanë munguar mendjet e ndritura. Ju, si burra aq të fortë, të rritur në liri, që qëndruat kaq kohë nën mynxyrën barbare, nuk u mërzitët derisa të më…

 • 6 Maj dita e lindjes së Heroit tonë Kombtar Gjergj Kastriot Skënderbeut

  6 Maj dita e lindjes së Heroit tonë Kombtar Gjergj Kastriot Skënderbeut

  Skënderbeu ose Skënderbej (nga Turqisht osmanlli: İskender Bey; emri i vërtetë: Gjergj Kastrioti Skënderbeu) lindi më 6 Maj të vitit 1405 dhe vdiq më 17 Janar të vitit 1468. Është Heroi Kombëtar i shqiptarëve, figura më e shquar në historinë e shqiptarëve. Biografia Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i…

 • Gjuha Epirote (arbnore) si shprehje e karakterit të lashtë kombëtar

  Gjuha Epirote (arbnore) si shprehje e karakterit të lashtë kombëtar

  Shkruan: Gjon KEKA Gjuha e një kombi përbën rrënjën e sopirti, karakterit dhe kulturës së tij. Nga kjo njihet se mbi cfarë vlerash dhe cilat janë themelet e një kombi ,pastaj se sa të lashta janë dhe ku mbështetetë ai, dhe aq më tepër apo ajo që është bazike se pse folën gjithnjë të njëjtën…

 • Arvareshu – kjo gjuhë protosarde ilirike

  Arvareshu – kjo gjuhë protosarde ilirike

  E dini që gjuha arvareshu ishte gjuha protosarde ilirike, një gjuhë sarde paralatine me origjinë pellzgjike (shardane ) e folur në Sardenja ( Itali ) që nga koha nuragjike deri në fund të periudhes bizantine të Stefanit të Bizantit ? Kjo gjuhë sot është e fikur ,e harruar Gjuha Arvareshu , edhe pse është e…