Tag: Arberi

 • Papa, arbëreshëve të Italisë: Ruajini traditat tuaja

  Papa, arbëreshëve të Italisë: Ruajini traditat tuaja

  Sot, në Sallën e Palit VI, në Vatikan, u takuan me Papën më se 6000 pjesëmarrës në shtegtimin e arbëreshëve të Eparkisë së Ungros. Mirëseardhja e përzemërt e Françeskut. I gëzuar për këtë pritje, po i drejtoj secilit nga ju mirëseardhjen time të përzemërt. Me rastin gazmor të këtij njëqindvjetori të Kushtetutës Apostolike Catholici fideles,…

 • Fjalimi madhështor i Skënderbeut, nga Marin Barleti

  Fjalimi madhështor i Skënderbeut, nga Marin Barleti

  Nga : Marin Barleti Ju epirotët, mund të gjenit një tjetër mbrojtës të lirisë, një tjetër përkryes të qëllimeve dhe të aspiratave tuaja, sepse, në këtë vend, s’kanë munguar mendjet e ndritura. Ju, si burra aq të fortë, të rritur në liri, që qëndruat kaq kohë nën mynxyrën barbare, nuk u mërzitët derisa të më…

 • 6 Maj dita e lindjes së Heroit tonë Kombtar Gjergj Kastriot Skënderbeut

  6 Maj dita e lindjes së Heroit tonë Kombtar Gjergj Kastriot Skënderbeut

  Skënderbeu ose Skënderbej (nga Turqisht osmanlli: İskender Bey; emri i vërtetë: Gjergj Kastrioti Skënderbeu) lindi më 6 Maj të vitit 1405 dhe vdiq më 17 Janar të vitit 1468. Është Heroi Kombëtar i shqiptarëve, figura më e shquar në historinë e shqiptarëve. Biografia Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i…

 • Gjuha Epirote (arbnore) si shprehje e karakterit të lashtë kombëtar

  Gjuha Epirote (arbnore) si shprehje e karakterit të lashtë kombëtar

  Shkruan: Gjon KEKA Gjuha e një kombi përbën rrënjën e sopirti, karakterit dhe kulturës së tij. Nga kjo njihet se mbi cfarë vlerash dhe cilat janë themelet e një kombi ,pastaj se sa të lashta janë dhe ku mbështetetë ai, dhe aq më tepër apo ajo që është bazike se pse folën gjithnjë të njëjtën…

 • Besëlidhja e Lezhës e 2 marsit të vitit 1444

  Besëlidhja e Lezhës e 2 marsit të vitit 1444

  Njëra prej datave më të rëndësishme të historisë së popullit shqiptar, pa dyshim se është edhe Besëlidhja e Lezhës, e njohur edhe si “Lidhja Shqiptare e Lezhës”, Kuvendi i Lezhës, apo Liga e Princërve Shqiptarë. lidhje ka të bëjë me Kuvendi i Princërve Shqiptarë të viteve 1444, të cilët me nismën e Gjergj Kastriotit- Skënderbeut,…

 • Nëna e Skënderbeut / për ata që duan ta dinë

  Nëna e Skënderbeut / për ata që duan ta dinë

  Nga Naim Flamuri Thoni, T’I BESOJMË PROPAGANDËS PANSLLAVE!? Ata kanë 300 vjet që duan t’ia veshin Skenderbeut nânën serbe, bullgare, greke, etj., era sendërtime. ARGUMENTET E SHKOQITUN MIRË JANË! Fillon me Frang Bardhin “Apologjia e Skënderbeut”, botuar latinisht në Venedik, më 1636. Titulli i saj i plotë është: “Gjergj Kastrioti epirotas, i quajtur zakonisht Skënderbe, princ trim…

 • Trekëndëshi i lidhjes natyrore Pellazg Ilir Arbër

  Trekëndëshi i lidhjes natyrore Pellazg Ilir Arbër

  Shkruan: Gjon KEKA Për të sjell(gjetë) në dritë nga errësira(fshehtësia) rrënjët e një kombi duhet punë sistematike dhe e gjatë.Kjo për faktin se kemi të bëjmë me përkundje epokash dhe jo me përkundje vitesh.Dhe kur jemi tek epokat ,atëherë sigurishtë se për të gjetur burimin e atyre rrënjëve ,atij burimi të ujit që rrjedhë në kohën…

 • Pse dalin në rrugë Arbëreshët e Argjentines ?

  Pse dalin në rrugë Arbëreshët e Argjentines ?

  Ja pse dalin në rrugë, në rrugët e Buunos Airesit, shqiptarët e Argjentines , sepse duan të tregojnë që janë gjallë , që frymojnë shqip .I shihni  në  foto , me veshje kombëtare, me flamur kombëtar , me flamurin e Skënderbeut. “Në këtë festë njofton Kryekancelari i Kishës Ortodokse në Argjentinë, Hirësia e Tij, Aleksandro…

 • Letra e Skënderbeut drejtuar Papës në Romë, pesë shekuj më parë

  Letra e Skënderbeut drejtuar Papës në Romë, pesë shekuj më parë

  Kjo është letra që Skënderbeu ia kishte dërguar Papës në Romë. Kjo letër daton që nga 8 prilli i vitit 1456, ndërsa kjo gjë është bërë e ditur përmes një punimi të Dhimitër Pilika i cili kishte shkruar për të në janar të vitit 1967, përcjell KultPlus. Gjergj Kastrioti Skënderbeu-Zot në Arbër, asht siç thuhej…

 • Në bukël lidhet historia e Ilirëve dhe Arbërorëve

  Në bukël lidhet historia e Ilirëve dhe Arbërorëve

  Është fillimi i viteve 60 kur në zonën e Buklit në Mirditë nisën të dalin disa objekte mjaft interesante nga nëntoka. Arkeologu i ndjerë Skënder Anamali kujton në një botim shkencor të publikuar në vitin 1971 se zbulimet e para ishin të rastësishme dhe se ato u dorëzuan në sektorin përkatës të arkeologjisë nga etnologu…

 • David Arianiti, Iliro-Arberi/shqipëtar në shërbim të Perandorisë Bizantine !

  David Arianiti, Iliro-Arberi/shqipëtar në shërbim të Perandorisë Bizantine !

  David Arianiti ishte një komandant i Larte i hershem i Bizantit i shekullit të 11.