Tag: epiri shqiptar

 • Fisi Agestaeans, Fisi i Plakonisë së lashtë rron me krenari tek fisi i sotëm i Çamëris

  Fisi Agestaeans, Fisi i Plakonisë së lashtë rron me krenari tek fisi i sotëm i Çamëris

  Shkruan: Fahri DAHRI Nga viti 1830 deri sot, shteti Grek në zbatim të “Megalloidesë”, ka synuar dhe realizuar shtimin e territoreve nëpërmjet luftërave, mashtrimeve, shpifjeve, predikimeve kishtare me fetishizimin e besimit ortodoks; ndërsa me shekullin e XXI, krahas atyre metodave, kanë hedhur në arenën politike, diplomatike, ushtarake, këmbënguljen, të shoqëruar me kokëfortësinë për shuarjen e…

 • Gjuha Epirote (arbnore) si shprehje e karakterit të lashtë kombëtar

  Gjuha Epirote (arbnore) si shprehje e karakterit të lashtë kombëtar

  Shkruan: Gjon KEKA Gjuha e një kombi përbën rrënjën e sopirti, karakterit dhe kulturës së tij. Nga kjo njihet se mbi cfarë vlerash dhe cilat janë themelet e një kombi ,pastaj se sa të lashta janë dhe ku mbështetetë ai, dhe aq më tepër apo ajo që është bazike se pse folën gjithnjë të njëjtën…

 • Epiri, emri i vjetër i Toskërisë

  Epiri, emri i vjetër i Toskërisë

  Shkruan: Brahim AVDYLI Për disa perandorë bizantino-romakë, si psh. Konstandinit të Madh, ne e patëm thënë të vërtetën, duke u bazuar në librin për jetën e tij. Aty janë bijtë e tij, Kostandini i II, Kostanci, Kostanci i II. I biri, Kostanci i II (Flavius Julius Constantius) e mori pushtetin pas vdekjes së babait, me…

 • Ja pse Himara është Shqiptare, ja pse fiset kryesore janë Shqiptare!

  Ja pse Himara është Shqiptare, ja pse fiset kryesore janë Shqiptare!

  Nga Jani Prifti Gjatë shekujve të pushtimit otoman, në Labëri ka pasur lëvizje të shumta të popullsisë. Nga kjo krahinë ka pasur largime drejt Greqisë edhe para shek. XV, por lëvizjet më të mëdha për Greqi dhe Itali kanë ndodhur gjatë shek. XV–XVI, për t’u shpëtuar raprezaljeve që pasuan vdekjen e Skënderbeut dhe shtypjen e…

 • Historia e hershme – Pellazget, Iliret dhe Epirotet

  Historia e hershme – Pellazget, Iliret dhe Epirotet

  Mbas vdekjes se Aleksandrit te Madh ne shekullin e katert para eres sone, Mbreteria e epirit filloi te rritej. Epiri perbehej kryesisht prej fisit Ilir e quajtur Molossi. Molosset ishin nje fis i fuqishem i cili kishte marre pjese edhe ne luften e peloponezit. Molosset ju bashkuan mbreterise Ilire, kunder dy aleancave Greke, te ashtuquajtura…

 • Fustanella një veshje Shqiptare

  Fustanella një veshje Shqiptare

  Në shekujt XVIII – XIX, veshja që tërheq vëmendjen e shumë udhëtarëve të huaj, funksionarë, diplomatë dhe artistë dokumentues, është pikërisht fustanella. Në dokumentime të shumta të kohës, kryesisht nga udhëtarë anglezë, fustanella përshkruhet si veshje karakteristike e shqiptarëve, pavarësisht përhapjes që kishte kjo veshje përtej kufijve të sotëm të Shqipërisë.