Albanian History

Britanikët, letër sekrete Ali Pashës: Shpall pavarësinë e Shqipërisë, do të mbështesim ushtarakisht

Pashai i Janinës, i njohur përmes botimeve publike dhe i panjohur mes dokumenteve sekrete; me qindra të tilla raportojnë fshehtas…

1 year ago

“Universiteti i Durrësit i vitit 1380 – i pari universitet në Ballkan”

Jahja Drançolli Në fillim të viteve ‘90-të, në shtypin ditor të Kosovës si dhe në revistën “Buletini” të Fakultetit Filozofik…

2 years ago

“Ujku” shqiptar që sundoi Moldavinë për 19 vjet

Nga Marin Mema Një nga figurat më pak të trajtuara nga historiografia shqiptare është padyshim ajo e Vasil Koçit ose…

2 years ago

Donika, gruaja e parë e Arbërisë

Donika mbante titullin dukeshë dhe ishte e bija e princit të famshëm të Arbërisë, Gjergj Aranitit, një prej prijësve më…

2 years ago

Fotot e rralla: Veriu i Shqipërisë 1902-1908

Eksploruesi austriak Erih Libert (1873-1951) i cili ishte kirurg me profesion vizitoi për herë të parë Shqipërinë në shtator 1902…

2 years ago

Disa sqarime mbi “Privilegjin e Aleksandrit të Madh” që paraprin Statutet e Shkodrës

Privilegji i Aleksandrit të Madh është një dëshmi e çmuar për historinë e Shqipërisë, sepse hap një dritare mbi problemin…

2 years ago

Çfarë tha Ismail Qemali vite më parë në Vlorë?

Fjalimi i Ismail Qemalit përpara popullit të Vlorës më 28 nëntor 1912 Sot anembarë botës ku ka shqiptarë, ka nisur…

2 years ago

Ismail Qemali, babai i kombit

24 janari është përvjetori i 167-të i lindjes së Ismail Qemalit që përkon edhe përvjetorin e 92-të të vdekjes së…

2 years ago

Bajo Topulli dhe Çerçiz Topulli me penë e pushkë për çlirimin e Shqipërisë

Në mesin e familjeve atdhetare, emblematike  të kombit shquhet edhe familja Topulli nga Gjirokastra e cila çlirimit të Shqipërisë i…

2 years ago

Bajram Haxhiu, patrioti lushnjar që kaloi disa luftëra deri në çlirimin e vendit

Familja Haxhiu është një nga familjet e vjetra lushnjare. Sigurisht që sapo dëgjon këtë mbiemër të vjen së pari në…

2 years ago

Zbulime të reja për historinë e Aleksandër Molosit, dajës së Aleksandrit të Madh

-Libri “Epiri dhe Aleksandër Molosi” i Dr. Jani Koçillarit i promovuar në Muzeun H. Kombëtar është i pari libër në…

2 years ago

Dinastia e Ptolomejve të Aleksandrisë ishte me origjinë nga shqiptarët antik

Shkruan: Fahri XHARRA Kleopatra lindi në Egjypt (69  –30 BC ), ishte e bija e Faranonit  Ptolomeu i 12 i…

2 years ago

Fshati Shetaj i Durrësit, aty ku preket historia

Premierë sot, në kanalin e youtube Top Channel është Shetaj i Durrësit, fshati fundit përpara se të shkosh në Kepin…

2 years ago

Kryengritja antiotomane e Malsis së Madhe e vitit 1911

Ketu në keto fusha, kodra e male ku e kishte folenë shqipja me zogjtë e saj. Ketu në keto hapsira…

2 years ago

Harta e botës e vitit 1553 me Zotin shqiptar në qendër të saj

Një hartë e rrallë që pretendon ta paraqesë në mënyrë të plotë gjithë botën (globin) e hartuar në shekullin e…

2 years ago

Padituria europiane dhe falsifikimi grek i Historisë

Nga Stiljan DEDJA Të gjithë ne e kemi ditur, apo mësuar nëpër shkolla, që populli grek është një popull shumë…

2 years ago

Kongresi i Lushnjes (21-31 janar 1920) akti themelor kushtetues për pavarësinë e plotë të Shqipërisë

Kongresi i Lushnjes, që njihet si një ngjarje e madhe e historisë së kombit tonë u mbajt prej 21-deri më…

2 years ago

Fjalët e fundit të Aleksandrit të Madh

Fjalët e fundit të Aleksandrit të MadhKur ndodhej në shtratin e vdekjes, Aleksandri i Madh thirri gjeneralët e tij dhe…

2 years ago

Historia e panjohur e Isa Boletinit

Historia e panjohur e Isa Boletinit… Të fshehtat e të pathënat e saj, betejat e dokumentuara dhe ato më pak…

2 years ago

CARIA – Popujt e Azisë së Vogël – Shqipja gjuha e tyre.

Shkruan: Aleksander HASANAS Gjuha Cariane pa frikë mund të përdorim frazën – “Barbarians” gjuhë barbare pra, e fshehur kjo maskuar nga…

2 years ago