Categories
Histori Të gjitha

Fjalët e fundit të Aleksandrit të Madh

Fjalët e fundit të Aleksandrit të Madh
Kur ndodhej në shtratin e vdekjes, Aleksandri i Madh thirri gjeneralët e tij dhe u tha 3 porositë e fundit.

1. Mjekët më të mirë duhet t’i mbanin arkivolin;
2.Pasuria që kishte grumbulluar (para, ar, gurë të çmuar) duhet të shpërndhej përgjatë rrugës për në varreza;
3. Duart e tij duhet të liheshin varur jashtë arkivolit që t’i shihnin të gjithë.
Një nga gjeneralët, i befasuar nga këto kërkesa të pazakonta i kërkoi Aleksandrit që t‘ja shpjegonte.
Aleksandri i Madh i tha:

1. Unë dua mjekët më të mirë për të mbajtur arkivolin tim, që të tregoj se, në fytyrën e vdekjes, madje edhe mjekët më të mirë në botë nuk kanë fuqi për të shëruar.
2. Unë dua rrugën të jetë e mbuluar me thesarin tim, që të gjithë ta shohin se ajo pasuri materiale e fituar në tokë, qëndron në tokë.
3. Dua duart e mia të lëkunden nga era, në mënyrë që njerëzit të kuptojnë se kemi ardhur në këtë botë me duar bosh dhe e kemi lënë këtë botë duarbosh, pasi thesarin më i çmuar nga të gjithë është konsumuar. Ai është koha…
————————————————–
============================
=== Keto fjale te Fundit te Alexandrit nuk jan vetem thanje Filozofike po jan edhe kod.
=== Alexandri i madhe – Leka – eshte i varrosun ne Malet e Sharrit ne Vendlindjen e tij e qe Dihet ku eshte Vendi i Varrit po ende nuk ka ardhe momenti i publikimit . Sipas Shkrimeve te vjetra ku shkruen se aty ku eshte i varrosun jan te gedhendura dy duert ne guri dhe ne distance 700 metra nga njana tjetra. Mandej , Alexandri kur e kupton se po vdes i Urdhenon qe Amanetin me que ne vend , pasi te len kete bote ende pa iu ftofe trupi te vendoset ne Arkivol prej Ari e te mbushet me Mjalte qe Trupi i tije mos te prishet e kur te zbulohet te dukem si i gjalle , dhe te varroset ne Vendlindjen e tije. — s.p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *