Tag: Cameria

 • Çamëria, ku flitej e këndohej vetëm shqip

  Një impresion i veçantë, një shqetësim dhe pikëllim mbizotëron kur të qëndrosh në Çamëri, dhe në ato vendbanime ku gjithçka ‘shqip’ apo ‘shqiptare’ ndalohet dhe dënohet. Rrugëtimi në këtë krahinë, të pushtuar nga grekët dhe greqizmat ka groposur thellë elementin shqiptar, apo të ashtuquajtur arvanitas në këtë zonë, që dikur shquhej si zonë e një populli…

 • 104-vjetori i Masakrës kundër Çamëve nga banda greke e Deljanaqit

  Nga Nexhat Merxhushi Dokumentet autentikë, dëshmitarët e gjallë, e kaluara tragjike e popullsisë shqiptare të Çamërisë, nuk duhet t’i mbeten së kaluarës. Tragjeditë që kanë pësuar popujt nga pushtuesit dhe të futen në Fondin e Historisë aktive të një populli. Popullsia Shqiptare e Çamërisë ka pësuar goditje të rënda dhe me dhimbje të pariparueshme të…

 • Fisi Agestaeans, Fisi i Plakonisë së lashtë rron me krenari tek fisi i sotëm i Çamëris

  Fisi Agestaeans, Fisi i Plakonisë së lashtë rron me krenari tek fisi i sotëm i Çamëris

  Shkruan: Fahri DAHRI Nga viti 1830 deri sot, shteti Grek në zbatim të “Megalloidesë”, ka synuar dhe realizuar shtimin e territoreve nëpërmjet luftërave, mashtrimeve, shpifjeve, predikimeve kishtare me fetishizimin e besimit ortodoks; ndërsa me shekullin e XXI, krahas atyre metodave, kanë hedhur në arenën politike, diplomatike, ushtarake, këmbënguljen, të shoqëruar me kokëfortësinë për shuarjen e…

 • Dëshmitë e gjalla të Çamërisë. Rrëfime tronditëse

  Dëshmitë e gjalla të Çamërisë. Rrëfime tronditëse

  Si u masakruan shqiptarët e Çamërisë? Krimet, përdhunimet, vrasjet e fëmijëve, varret masive, në rrëfimet tronditëse të të mbijetuarve. Si kurrë më parë, historinë e tregojnë të mbijetuarit e 1944-ës. Ndiqni të plotë videon e dokumentarit të gazetarit Marin Mema, edhe me titra në anglisht, “Dëshmitë e gjalla të Çamërisë”.

 • Në Çamëri, aty ku edhe gurët flasin shqip

  Në Çamëri, aty ku edhe gurët flasin shqip

  Të vizitosh Çamërinë është emocion dridhërues. Për më tepër që ditët e fundit po flitet aq shumë për të. Sot, prej politikanëve të lartë grek, duke përfshirë këtu edhe vetë presidentin Pavlopuolos, Çamëria është vënë në mirinë të pushkës, njësoj si në kohën e Napolion Zervës.  Duke ulur e ngritur se çështja e saj nuk…

 • Refugjatët Çamë ne 1946,këmbëzbathur e të pangrënë,por s`kërkonin lëmoshë

  Refugjatët Çamë ne 1946,këmbëzbathur e të pangrënë,por s`kërkonin lëmoshë

  Ish-drejtori i Arkivit në Ministrinë e Brendshme, historiani Kastriot Dervishi në një postim në rrjetin social “Facebook” shkruan mbi fatin e refugjatët çamë në 1946. Dervishi deklaron se shumica e popullsisë është larguar nga Çamëria me pak rroba e ndonjë sasi të pakët florinjsh. Pak familje mundën të marrin bagëtitë me vete. Historiani thotë se…

 • Lashtësia e rrënjëve të fisit Çam të Çamëris

  Lashtësia e rrënjëve të fisit Çam të Çamëris

  LASHTËSIA E RRËNJËVE TË FISIT ÇAM TË ÇAMËRISË I.- Tetë njësitë administrative të Thesprotisë. Është një e drejtë dhe e arësyeshme përgënjeshtrimi i mashtrimeve, kamuflimeve dhe shpifjeve të kahershme dhe në vazhdimsi të atyre që sot çirren duke deklaruar se: “Çështja çame nuk ekziston”. Mbështetur në burime të ndryshme, në këtë trajtesë po shuaj dyshimet e…

 • Genocidi grek ndaj Shqiptarëve të Çamërisë

  Genocidi grek ndaj Shqiptarëve të Çamërisë

  Genocidi përkufizohet si një “shkatërim i paramenduar dhe sistematik në tërësi ose pjesërisht të një grupi etnik, racor, fetar ose grupi nacional”

 • Odiseja dhe Sirenat, grishje drejt viseve iso-polifonik

  Odiseja dhe Sirenat, grishje drejt viseve iso-polifonik

  Vasil S. TOLE Odiseja dhe Sirenat Grishje drejt viseve iso-polifonike të Epirit Një temë homerike me variacione Tiranë, 2005 Përmbajta Hyrje Variacioni. 1. Politropos, Polikromos dhe Polifonos Variacioni 2. Odiseja dhe Sirenat, grishje drejt viseve iso-polifonike Variacioni 3. Vendndodhja e Hadit dhe polifonia: Sirenat –vajtore dhe legjenda e vdekjes së Panit Intermexo Mbi artin dionisiak…

 • Kalvari i tragjedisë së Çamërisë: “Morën udhën… Pamja qe tragjike, e përvajshme…” (foto)

  Kalvari i tragjedisë së Çamërisë: “Morën udhën… Pamja qe tragjike, e përvajshme…” (foto)

  Studiuesi grek Jani Sharra përshkruan dhimbjen e popullsisë së Çamërisë që lanë trojet e tyre, të detyruar nga genocidi grek për të gjetur shpëtim në Shqipëri

 • Fustanella një veshje Shqiptare

  Fustanella një veshje Shqiptare

  Në shekujt XVIII – XIX, veshja që tërheq vëmendjen e shumë udhëtarëve të huaj, funksionarë, diplomatë dhe artistë dokumentues, është pikërisht fustanella. Në dokumentime të shumta të kohës, kryesisht nga udhëtarë anglezë, fustanella përshkruhet si veshje karakteristike e shqiptarëve, pavarësisht përhapjes që kishte kjo veshje përtej kufijve të sotëm të Shqipërisë.