Tag: Cam

 • Fisi Agestaeans, Fisi i Plakonisë së lashtë rron me krenari tek fisi i sotëm i Çamëris

  Fisi Agestaeans, Fisi i Plakonisë së lashtë rron me krenari tek fisi i sotëm i Çamëris

  Shkruan: Fahri DAHRI Nga viti 1830 deri sot, shteti Grek në zbatim të “Megalloidesë”, ka synuar dhe realizuar shtimin e territoreve nëpërmjet luftërave, mashtrimeve, shpifjeve, predikimeve kishtare me fetishizimin e besimit ortodoks; ndërsa me shekullin e XXI, krahas atyre metodave, kanë hedhur në arenën politike, diplomatike, ushtarake, këmbënguljen, të shoqëruar me kokëfortësinë për shuarjen e…

 • Dëshmitë e gjalla të Çamërisë. Rrëfime tronditëse

  Dëshmitë e gjalla të Çamërisë. Rrëfime tronditëse

  Si u masakruan shqiptarët e Çamërisë? Krimet, përdhunimet, vrasjet e fëmijëve, varret masive, në rrëfimet tronditëse të të mbijetuarve. Si kurrë më parë, historinë e tregojnë të mbijetuarit e 1944-ës. Ndiqni të plotë videon e dokumentarit të gazetarit Marin Mema, edhe me titra në anglisht, “Dëshmitë e gjalla të Çamërisë”.

 • Në Çamëri, aty ku edhe gurët flasin shqip

  Në Çamëri, aty ku edhe gurët flasin shqip

  Të vizitosh Çamërinë është emocion dridhërues. Për më tepër që ditët e fundit po flitet aq shumë për të. Sot, prej politikanëve të lartë grek, duke përfshirë këtu edhe vetë presidentin Pavlopuolos, Çamëria është vënë në mirinë të pushkës, njësoj si në kohën e Napolion Zervës.  Duke ulur e ngritur se çështja e saj nuk…

 • Refugjatët Çamë ne 1946,këmbëzbathur e të pangrënë,por s`kërkonin lëmoshë

  Refugjatët Çamë ne 1946,këmbëzbathur e të pangrënë,por s`kërkonin lëmoshë

  Ish-drejtori i Arkivit në Ministrinë e Brendshme, historiani Kastriot Dervishi në një postim në rrjetin social “Facebook” shkruan mbi fatin e refugjatët çamë në 1946. Dervishi deklaron se shumica e popullsisë është larguar nga Çamëria me pak rroba e ndonjë sasi të pakët florinjsh. Pak familje mundën të marrin bagëtitë me vete. Historiani thotë se…

 • Lashtësia e rrënjëve të fisit Çam të Çamëris

  Lashtësia e rrënjëve të fisit Çam të Çamëris

  LASHTËSIA E RRËNJËVE TË FISIT ÇAM TË ÇAMËRISË I.- Tetë njësitë administrative të Thesprotisë. Është një e drejtë dhe e arësyeshme përgënjeshtrimi i mashtrimeve, kamuflimeve dhe shpifjeve të kahershme dhe në vazhdimsi të atyre që sot çirren duke deklaruar se: “Çështja çame nuk ekziston”. Mbështetur në burime të ndryshme, në këtë trajtesë po shuaj dyshimet e…

 • Fustanella një veshje Shqiptare

  Fustanella një veshje Shqiptare

  Në shekujt XVIII – XIX, veshja që tërheq vëmendjen e shumë udhëtarëve të huaj, funksionarë, diplomatë dhe artistë dokumentues, është pikërisht fustanella. Në dokumentime të shumta të kohës, kryesisht nga udhëtarë anglezë, fustanella përshkruhet si veshje karakteristike e shqiptarëve, pavarësisht përhapjes që kishte kjo veshje përtej kufijve të sotëm të Shqipërisë.