Tag: Shqiperia Jugut

 • Trimat e Shqipërisë së Jugut të vëllazëruar me ata të Veriut.

  Lufta u zgjerua më shumë nga krahu i malit të Taraboshit. Në këtë drejtim u lëshuan trimat e Labërisë të udhëhequr nga Hodo Nivica e Zenel Gjoleka ! Gjatë vitit 1852 forcat shoviniste malazeze u futën në brendësi të tokave shqiptare. Ata synonin të pushtonin Shkodrën. Turqia pjesën më të madhe të ushtrisë së saj…

 • Turizmi Saranda “perla” e Jonit me 2000 vjet histori.

  Turizmi Saranda “perla” e Jonit me 2000 vjet histori.

  Nën juridiksionin e bashkisë janë pesë lagje dhe tri fshatra: Gjashta, Metoqi dhe Shelegari. Në janar të vitit 2007, qyteti numëronte mbi 35.000 banorë dhe njihet si një zonë me emigracion të madh. Jeta mesatare i kalon të 72 vjetët. Qyteti bregdetar ka një përbërje të larmishme etnike dhe krahinore shkruan shqip.info/ . Saranda ka…

 • Çfarë është Iso-Polifonia

  Çfarë është Iso-Polifonia

  Iso këndohet nga kori i këngëtarëve. Zakonisht është zëri i tretë në këngën polifonike toske dhe zëri i tretë ose i katërt në këngën polifonike labe. Fakt është që në popullsinë e trevave iso-polifonike, krahas fjalës Iso përdoren edhe nje varg emërtimesh të tjera, si: grupi që “mban zë”, që “i mbushin” (mbushësit), që “zien”,…

 • Udhëtimet mahnitëse në Shqipëri, larg turmës

  Udhëtimet mahnitëse në Shqipëri, larg turmës

  Ky vend është mahnitës, larg turmave të zhurmshme, shkruan faqja e njohur britanike e turizmit active-traveller, që sjell përshtypjet e atyre që i kanë vizituar këto vende. Kanioni i Nivicës Fshati i Nivicës, në krahinën e Kurveleshit në jug të Shqipërisë, është relativisht pak i njohur, madje edhe prej alpinistëve shqiptarë. Grupi që takova natën…

 • Pamje të vjetëra nga Shqipëria e Jugut

  Pamje të vjetëra nga Shqipëria e Jugut

  EPIRI I VITEVE 1855:JANINA, PARGA, PARAMITHIA, ARTA, FILATI, BUTRINTI. Titulli: Twelve Sketches in double tinted Lithography of Scenes in Southern Albania,Autori: BERESFORD, George de la Poer, Captain.Botues: London, Day and Son, [1855].

 • Epiriotët, shqiptarët e lashtësisë, ilirët që nuk u greqizuan

  Epiriotët, shqiptarët e lashtësisë, ilirët që nuk u greqizuan

  Nga : Teodor Mommsen Në këtë shkrim shqyrtohen shkurtimisht burimet që lidhen me përkatësinë etnike të epirotëve të lashtë, të cilët Teodor Mommsen-i, historiani më i madh i kohës së tij, në veprën ende të patejkaluar “Histori e Romës” (Römische Geschichte) i quante epirotët “shqiptarët e lashtësisë” (die Albanesen des Alterthums)1. Thuajse të gjithë autorët…

 • Ja pse Himara është Shqiptare, ja pse fiset kryesore janë Shqiptare!

  Ja pse Himara është Shqiptare, ja pse fiset kryesore janë Shqiptare!

  Nga Jani Prifti Gjatë shekujve të pushtimit otoman, në Labëri ka pasur lëvizje të shumta të popullsisë. Nga kjo krahinë ka pasur largime drejt Greqisë edhe para shek. XV, por lëvizjet më të mëdha për Greqi dhe Itali kanë ndodhur gjatë shek. XV–XVI, për t’u shpëtuar raprezaljeve që pasuan vdekjen e Skënderbeut dhe shtypjen e…

 • Si u përgjigj Gjergj Fishta kur Shqiptarët i quajtën hajdutë

  Si u përgjigj Gjergj Fishta kur Shqiptarët i quajtën hajdutë

  At Gjergj Fishta në intervistën e dhënë për gazetat britanike në 1934 Paulin Zefi Gjatë një interviste për gazetat britanike në vitin-1934, një gazetar anglez i drejton të madhit “FISHTA” një pyetje ironike dhe fyese njëkohësisht…. Pyetja nr.1) – Kam dëgjuar se shqiptarët tuaj janë shumë hajdutë?!?!?!……. “FISHTA” përgjigjet krejt i qetë… “Ashtu na ka…

 • Flamingot lozonjarë, spektakël natyror në Zvërnec

  Flamingot lozonjarë, spektakël natyror në Zvërnec

  Turizmi i vëzhgimit të shpendëve ujore, që në instiktin e tyre kanë të qëndruarit në grup, po kthehet në trend edhe në Shqipëri.

 • “DonneCultura”: Mrekullitë e rivierës së Shqipërisë që nuk duhen humbur në 2019

  “DonneCultura”: Mrekullitë e rivierës së Shqipërisë që nuk duhen humbur në 2019

  Portali europian “DonneCultura” që i kushtohet udhëtimeve dhe kulturës, i ka dedikuar një reportazh jugut të Shqipërisë ku vlerëson plazhet shumë të pastra dhe ujërat e kristalta që karakterizojnë këtë zonë. “Shqipëria është vendi që ka pasur rritjen më të madhe të turizmit në vitin 2017, madje në vitin 2011 u zgjodh destinacioni i vitit…

 • Pse gjuha Shqipe i shpëtoi asimilimit-gjuhësor turk

  Pse gjuha Shqipe i shpëtoi asimilimit-gjuhësor turk

  Gjuha turke dhe gjuha shqipe kanë qenë në kontakt të drejtpërdrejtë për një periudhë kohore gati 500 vjeçare.Kjo ka bërë që disa elemente të fjalëformimit të gjuhës turke të kenë ndikuar në gjuhën shqipe, fjalë të leksikut turk ende vërehen në gjuhën tonë të përditëshme.Por ajo që dua të sjell sonte nëpërmjet këtij studimi të…

 • Melodia e lashtësisë, historia e cylës dyjare

  Melodia e lashtësisë, historia e cylës dyjare

  Shumë prej nesh e kanë hasur padyshim këtë vegël në dukje kaq të thjeshtë. Pa e ditur ndoshta se cylja dyjare apo longari siç njihet ndryshe mbart një trashëgimi që rrjedh nga kohët më të vjetra.