Më shum

  Melodia e lashtësisë, historia e cylës dyjare

  Shumë prej nesh e kanë hasur padyshim këtë vegël në dukje kaq të thjeshtë.
  Pa e ditur ndoshta se cylja dyjare apo longari siç njihet ndryshe mbart një trashëgimi që rrjedh nga kohët më të vjetra.

  Të pasuara brez pas brezi, ato edhe sot prodhohen mes banorëve në jug të vendit.

  Çfarë fshihet pas tyre? Si shfaqet kjo vegël në dokumenta e objekte arkeologjike? Të vërtetat e fshehura në trupin e saj…

  Kjo vegël e veçantë mendohet se i ka fillesat në shekullin e V e të IV para erës sonë, në mos edhe më herët. Përtej legjendave, ne do t‘i referohemi objekteve arkeologjike të zbuluara në zonat ku shtriheshin fiset ilire. Për fat, të tilla ekzistojnë dhe janë gjurmët kryesore mbi të cilat do të mbështetet kërkimi ynë.

  Per me teper ndiqni me poshte dokumentarin e Marin Memes “Gjurmë Shqiptare”, historia e jashtëzakonshme e kësaj vegle të lashtë përmes dokumentave, të dhënave e objekteve arkeologjike të zbuluara në Shqipëri./shqip.info/

  Latest news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  Related news

  Cohu Shqiptar!

  Në këmbë o Shqiptar që vendin tuaj e doni, Pash atë gjak që kanë derdh t´parët fjalën...

  “Atje në Nikaj – Mërtur ”, titullohet kënga më e re nga Gjergj Gjonaj

  Këngëtari Gjergj Gjonaj ka sjellur projektin e tij më të ri muzikor. “Atje në Nikaj - Mërtur ”, titullohet...

  Historia e fshatit Mandrica ne Bullgari. Ruajtja e rrenjeve dhe refuzimi per tu bere bullgare, turq apo greke

  SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NË TROJET E BULLGARISË SË SOTME KA NJË HISTORI TË GJATË. EKZISTOJNË BURIME ME KARAKTER LEGJENDAR QË DATOJNË ARDHJEN...

  Besnik Palnikaj dy fjalë për poetin e madh Gjergj Fishta , fjalë zemre.

  Gjergj Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Prej ku lidhen retë...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here