Categories
Histori Të gjitha

Zbulimi i madh: Nxirret në dritë pallati i mbretëreshës ilire Teuta (Foto)

Daily Mail shkruan për një zbulim të jashtëzakonshëm për Ilirët në Malin e Zi. Gazeta prestigjioze britanike shkruan se “ilirët ishin grup i lashtë fisesh Indoevropiane, që jetuan në disa pjesë të Ballkanit Perëndimor dhe në brigjet e gadishullit italian rreth vitit 260 Para Krishtit”. “Dihet pak për udhëheqësit e tyre, por kërkuesit thonë se […]

Categories
Të gjitha

Dita e Verës, tradita Shqiptare që vjen nga lashtësitë

Është dita në të cilën stërgjyshit tanë, kur skish lindur edhe krishterimi, kremtonin bashkë me romakët dhe me grekët e vjetër, perënditë e luleve, të shelgjeteve. Kur shkrin dimri, kur qaset vera buzëqeshur, e hollë dhe e gjatë si në pikturë të Boticelit, zemra e njeriut shkarkohet nga një barrë, shijon një qetësi, një lumturi […]

Categories
Histori Të gjitha

Melodia e lashtësisë, historia e cylës dyjare

Shumë prej nesh e kanë hasur padyshim këtë vegël në dukje kaq të thjeshtë.
Pa e ditur ndoshta se cylja dyjare apo longari siç njihet ndryshe mbart një trashëgimi që rrjedh nga kohët më të vjetra.

Categories
Histori Të gjitha

Lisi dhe lashtësia jonë

E pregaditi: Ilir SECI-“Pyjet i paraprijnë qytetërimit, kurse shkretëtirat e pasojnë atë” – Fransua-Rene Shatobrian.Gjithmonë me ka intriguar fakti pse ne mitologjine tone shqiptare, LISI, është druri me i permendur, druri me i njohur, qe haset thuajse ne krejt traditen tonë folklorike, qe nga lashtesia e deri me sot. Pse vallë kjo vemendje e posaçme […]