Tag: Dita e Verës

 • Pse në Elbasan “Dita e Verës” festohet në mars?

  Muaji mars për çdo qytetar elbasanas mbart brenda saj festën e Ditës së Verës, e quajtur edhe festa e luleve.Kjo festë tashmë ka marrë përmasa të mëdha në të gjithë vendin, si festa e gjallërimit të natyrës dhe shpirtit, paqes dhe harmonisë, gëzimit dhe dashurisë njerëzore. Festa zakonisht nis gjallërinë e saj mbrëmjen e 13…

 • Urime për Ditën e Verës gëzuar ditën e verës

  Gëzuar Ditën e Verës ju përshëndes me margaritat e ballkonit tim. Shëndet e diell në jetët tuaja sot e përgjithmonë. “Të dashur miq, Gëzuar Ditën e Verës! Uroj që ngjyrat dhe tingujt e mrekullueshëm pranverorë të përtërijnë optimizmin, shpresën dhe gëzimin në familjet dhe zemrën e secilit prej jush!,” Gezuar te gjitheve Diten e Veres!…

 • Ballokumet – tradita e vjeter

  Ballokumet – tradita e vjeter

  Dita e Verës është një festë me origjinë të lashtë pagane . Ajo është festë arbëreshe e trashëguar në veçanti nga qytetarët e VALM-it Elbasanit (Skampa e lashtësisë) dhe festohet më 14 mars. Festimi kryhet në nderim të natyrës së bukur shqiptare dhe bimësisë që merr jetë në këtë datë. Tanimë kjo festë është bërë edhe ditë kombëtare pushimi.…

 • Historia e Dites se Veres nga Cermenika deri ne Elbasan

  Historia e Dites se Veres nga Cermenika deri ne Elbasan

  Që në kohët antike, tempulli i 14 Marsit, festa e Ditës së Verës, ka qenë në qytetin e Elbasanit. E quajtur ndryshe si dita e largimit të dimrit, kjo festë ka krijuar tashmë traditën e saj jo vetëm tek banorët e qytetit të Elbasanit, por edhe në qytete të tjera të vendit, veçanërisht në Tiranë.…

 • Dita e Verës, katër fazat e festës dhe çfarë nuk dini për ritualet

  Dita e Verës, katër fazat e festës dhe çfarë nuk dini për ritualet

  Dita e Verës është një festë me origjinë të lashtë. Festimi kryhet në nderim të natyrës së bukur shqiptare dhe bimësisë që merr jetë në këtë datë. Tashme kjo festë është bërë edhe ditë kombëtare pushimi. Shenja dalluese e këtij festimi është gatimi i ballokumeve. Në Lezhë, Ditën e Verës ndizeshin zjarre purifikues për t’i dhënë forcë…

 • Tradita e verores. Penjte që lidhen në dorë në ditën e verës

  Tradita e verores. Penjte që lidhen në dorë në ditën e verës

  Tradita e verores. Penjte që lidhen në dorë mengjesin e 14 Marsit. Dita e veres pervec te tjerave ka edhe nje tradite tjeter. Ate te verores qe vihet ne dore. Zakonisht behet nje perdredhje e penjve te bardhe me te kuq dhe lidhet ne dore. Zakonisht vajzat e vene me se shumti edhe pse tradita eshte…

 • Dita e Verës, tradita Shqiptare që vjen nga lashtësitë

  Dita e Verës, tradita Shqiptare që vjen nga lashtësitë

  Është dita në të cilën stërgjyshit tanë, kur skish lindur edhe krishterimi, kremtonin bashkë me romakët dhe me grekët e vjetër, perënditë e luleve, të shelgjeteve. Kur shkrin dimri, kur qaset vera buzëqeshur, e hollë dhe e gjatë si në pikturë të Boticelit, zemra e njeriut shkarkohet nga një barrë, shijon një qetësi, një lumturi…