Dita e Verës, katër fazat e festës dhe çfarë nuk dini për ritualet

Dita e Verës është një festë me origjinë të lashtë. Festimi kryhet në nderim të natyrës së bukur shqiptare dhe bimësisë që merr jetë në këtë datë. Tashme kjo festë është bërë edhe ditë kombëtare pushimi. Shenja dalluese e këtij festimi është gatimi i ballokumeve. Në Lezhë, Ditën e Verës ndizeshin zjarre purifikues për t’i dhënë forcë… Continue reading Dita e Verës, katër fazat e festës dhe çfarë nuk dini për ritualet

Tradita e verores. Penjte që lidhen në dorë në ditën e verës

Tradita e verores. Penjte që lidhen në dorë mengjesin e 14 Marsit. Dita e veres pervec te tjerave ka edhe nje tradite tjeter. Ate te verores qe vihet ne dore. Zakonisht behet nje perdredhje e penjve te bardhe me te kuq dhe lidhet ne dore. Zakonisht vajzat e vene me se shumti edhe pse tradita eshte… Continue reading Tradita e verores. Penjte që lidhen në dorë në ditën e verës